Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Bevrijding /Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Katwijk

Blog

Holocaustmonument Levenslicht onthuld in Katwijk

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld worden Holocaustslachtoffers herdacht. Om ook stil te staan bij de slachtoffers uit Katwijk, is van 22 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de hal van het gemeentehuis. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meerdere Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo¬caust. Het totale kunstwerk van 104.000 stenen is op donderdag 16 januari in Rotterdam gepresenteerd. Hierna worden de stenen verspreid over de deelnemende gemeenten, waar onder Katwijk. Er doen 171 gemeenten in Nederland mee.

Om de paar seconden ziet u de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen de levens die nu in de gemeente gemist worden. Door hierbij stil te staan blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Bezoeken
Op dinsdag 22 januari wordt Levenslicht om 18.00 uur onthuld in de centrale hal van het gemeentehuis in Katwijk door burgemeester Cornelis Visser. U kunt het monument vanaf dat moment tot en met 2 februari op werkdagen komen bezoeken tussen 8.00 uur en 21.00 uur en op vrijdagen tot 18.00 uur. Na sluitingstijd is het kunstwerk ook te zien door de ramen van het gemeentehuis.

75 jaar vrijheid
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland een eind kwam en we werden bevrijd. Door heel Nederland worden herdenkingen, maar ook festiviteiten georganiseerd. Zo hebben in Katwijk de gezamenlijke oranje verenigingen een mooi programma opgesteld. Voor meer informatie over 75 jaar vrijheid in Katwijk kijkt u op 75jaarvrijheid.ovkrv.nl.

 

Persbericht Gemeente Katwijk

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X