Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Religie /Hollandse glorie in de States

Blog

Hollandse glorie in de States

Lang leve de hotdogs, pizza’s, pepsi’s en hamburgers! Ik ben in de States!
Ben nu zo’n twee weken aan het werk op kamp Knickerbocker, een kinderkamp van de YMCA in de Boothbay Region (Maine). Elke morgen droppen de ouders hun kinderen af om 8.00 uur en rond een uurtje of 16.30 uur komen de ouders ze weer oppikken. Op dit kamp komen zo’n 150 kinderen dagelijks om vermaakt te worden. Samen met zo’n 20 andere counselors begeleiden en vermaken wij de typisch verwende maar geweldige Amerikaanse kids.

Het is overduidelijk dat kinderen niet zoveel over Europa weten (of zeg maar gerust, helemaal niets!). Van Nederland weten ze dus ook niets. Tijd om ze eens wat te leren! Zak drop mee, een atlas en een boek over Europese helden-verhalen.

De drop viel helaas niet zo goed in de smaak. Nadat ik alle kinderen een dropje had gegeven en 10 minuten later in de vuilnisbak keek, zag ik al mijn kostbare en dierbare dropjes liggen… helaas, ik denk dat drop toch echt iets typisch Nederlands blijft. Alle landen waar ik geweest ben (onder andere Australie, Griekenland, Amerika) houden ze echt niet van drop. Gelukkig wonen er een paar mensen hier in Boothbay die ik wel een plezier kan doen met de 4 kilo drop die ik heb meegenomen ;-).

Op naar het volgende dan maar, m’n atlas. Die vinden ze reuze interessant. Meteen krijg ik allerlei vragen over me heen. Misschien had ik vroeger toch wat beter op moeten letten bij aardrijkskunde, want op vragen zoals ‘Wat is de hoofdstad van Estland?’ moet ik toch echt een ‘ I don’t know’ antwoord geven. Lang leve de atlas en het register achterin. (Voor alle niet-zo-goed-in-aardrijkskunde-mensen hier, de hoofdstad van Estland is Tallinn.)

Nadat ze allemaal vragen hebben gesteld over Europa, is het tijd voor Europese geschiedenis. Ik heb hier in de bibliotheek ergens achterin in een stoffige kast dit boek gevonden. Zo zie je maar, wie zoekt zal vinden! Tijdens het voorlees uurtje dat ik heb met zo’n 30 kinderen in de leeftijd van 6 tot 8 jaar lees ik het verhaal van William Tell en ‘ The invicible Armada’ (over de Spaanse oorlog met Engeland).

Niet alleen leer ik de kinderen wat over Europa (en dan met name Nederland), zij leren mij heel veel over de Verenigde Staten. Veel van deze kinderen komen uit andere delen van de States. Boothbay is echt een toeristenoord. Veel Amerikanen wonen hier alleen in het zomerseizoen. In de winter wonen hier slechts 800 mensen, terwijl het in de zomer een paar duizend mensen meer zijn.

Dit kustplaatsje is echt prachtig, dus ik kan me heel goed voorstellen dat mensen hier in het zomerseizoen naartoe komen. Er is zoveel natuur, meren, de zee en enkele prachtige eilanden.

See ya later!
Jolanda Spierenburg

Jolanda Spierenburg verblijft voor een periode van zeven weken als campcounselor in Boothbay, State of Maine USA. Het YMCA Katwijk onderhoudt al ruim tien jaar een partnership met de YMCA van deze plaats. Het organiseren van fietskampen, het uitwisselen van ideeen, maar dus ook het uitzenden van campcounselors naar Amerika is wat deze commissie doet.

Voor een kleine indruk kun je kijken op www.boothbayharbor.com of de site van de lokale www.brymca.com.

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X