Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Heb jij je gratis ID-kaart al aangevraagd? Update 2: Jammer joh, toch weer betalen voor ID

Blog

Heb jij je gratis ID-kaart al aangevraagd? Update 2: Jammer joh, toch weer betalen voor ID

Update 2: Jammer joh…gewoon weer betalen voor ID-kaart. 

Toch weer betalen voor ID-kaart
Mensen die donderdag of later een ID-kaart aanvragen, moeten daarvoor dan toch weer betalen. Dat is het gevolg van een wetsontwerp dat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) woensdagavond heeft ingediend en, indien aangenomen, met terugwerkende kracht zal gelden. Hangende de procedure, moeten aanvragers dus alvast weer over de brug komen.

www.nu.nl

Update 1.Gemeente Katwijk: Voorkom teleurstelling, wacht met aanvraag ID-kaart  700 personen die tussen 29 juli en 9 september kaart hebben betaald krijgen geld terug. 

Eerdere bericht:

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten is iedereen vanaf 14 jaar verplicht om altijd een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij zich te dragen. Kan je deze niet tonen als daar door de politie om gevraagd wordt dan kan dat je een boete opleveren van 60 euro als je ouder bent dan 16 jaar en 30 euro voor jongeren van 14-16 jaar.

Normaal kost de aanschaf van zo’n ID-kaart in  de gemeente Katwijk € 42,80. Vanaf 9 september dit jaar zijn ze echter helemaal gratis! 

De Hoge Raad heeft namelijk onlangs de uitspraak gedaan dat gemeenten geen kosten meer in rekening mogen brengen voor de ID-kaart. Deze uitspraak houdt in dat gemeenten per direct geen kosten meer in rekening mogen brengen bij een aanvraag voor een Nederlandse identiteitskaart, door personen van 14 jaar en ouder op wie de Wet op de Identificatieplicht van toepassing is.

Liet de gemeente Katwijk in eerste reactie op de uitspraak via haar website (berichtje is alweer verdwenen) weten dat ze eerst de adviezen af wilden wachten alvorens over te gaan tot gratis verstrekking. Nu zijn ze om (ze moesten wel, is uitspraak Hoge Raad, moet je je aan houden)  en kan een ieder vanaf 14 jaar gratis zijn of haar ID-kaart aanschaffen op het gemeentehuis. Heb je je ID-kaart in de 6 weken voor 9 september aangeschaft dan kun je bezwaar maken en krijg je je geld terug.  

Zal waarschijnlijk wel druk worden op het gemeentehuis. Diverse media spreken al over een run op de gratis ID-kaarten.

Dat worden lange wachttijden. Niet erg. Want gratis! En als je het een beetje handig aanpakt trek je vandaag alvast je nummertje, ben je morgen als eerste aan de beurt:)

 

Geschreven door:   Redactie

Comments: 2

Laat een reactie achter

X