Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Hé jij daar! Tips voor het omgaan met (hang)jongeren

Blog

Hé jij daar! Tips voor het omgaan met (hang)jongeren

De gemeente Katwijk krijgt regelmatig signalen  binnen die gaan over de overlast van hangjongeren. Soms komen die signalen rechtstreeks van bewoners die de gemeente bellen of het spreekuur van de wijkregisseur bezoeken. Andere belangrijke bronnen zijn de politie, in het bijzonder de wijkagent, en het jongerenwerk. De gemeente kan niet altijd een oplossing bieden, maar denkt graag mee over de mogelijkheden. Zo gaan de wijkregisseurs van de gemeente een boekje uitreiken aan belangstellenden waarin tips staan voor een goed contact met (hang)jongeren.

Bang om aan te spreken
Het is opvallend dat bewoners die aangeven overlast te ondervinden, vaak aarzelen of uitgesproken bang zijn om zelf contact te leggen met de jongeren. Die angst en terughoudendheid kan een oorsprong hebben in vervelende ervaringen uit het verleden. Jongeren kunnen zich immers, zeker in een groep, uitgesproken intimiderend opstellen. Dat schrikt natuurlijk af. Soms is de houding van jongeren echter een reactie op de manier waarop ze worden aangesproken.

Het is de manier waarop
Voor bewoners en ondernemers die hangjongeren op een effectieve manier willen aanspreken op hun gedrag, is er een boekje met 99 tips. Schrijver van dit boekje is de opvoedkundige Hans Kaldenbach (zie www.hanskaldenbach.nl). Het boekje bevat geen blauwdruk voor de omgang met hangjongeren, maar is meer een handreiking voor een slimme manier van contact leggen en onderhouden. Het boekje staat vol goede en slechte voorbeelden van aanspreken en daar kan iedereen zijn voordeel mee doen.

Bestel gratis het boekje!
Bewoners en ondernemers in Katwijk die hiermee in hun eigen woon- en werkomgeving aan de slag willen en een eigen effectieve stijl van aanspreken willen ontwikkelen, kunnen een gratis exemplaar van dit boekje via hun wijkregisseur aanvragen. Wie deze stap durft te zetten, zal ontdekken dat met de meeste jongeren na enig aftasten goed te praten valt en dat er vaak best afspraken kunnen worden gemaakt om overlast te voorkomen.

Schoon, heel en veilig
Naast schoon en heel moet de wijk waarin u woont of werkt ook veilig zijn. De wijkregisseurs van de gemeente hebben ook hier een taak in. Naast overleg met politie en jongerenwerk, is er contact met winkeliers en bewoners. Op die manier worden problemen vanuit verschillende invalshoeken duidelijk. De wijkregisseur stemt vervolgens binnen en buiten de gemeentelijke organisatie alles zo op elkaar af, zodat er snel -waar mogelijk- een oplossing komt. Heeft u iets te bespreken met de wijkregisseur? Maak dan gebruik van het dagelijkse telefonische spreekuur of kom langs op het inloopspreekuur in uw wijk. Voor telefoonnummers en locaties kunt u kijken op de gemeentepagina van de gemeente, in de gemeentegids of op de website www.katwijk.nl

Persbericht Gemeente Katwijk  

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X