Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Gemeenteraadsverkiezingen 2018 /Hart voor Katwijk: Kwaliteit raadsleden is het belangrijkste 

Blog

Hart voor Katwijk: Kwaliteit raadsleden is het belangrijkste 

Niet stemmen is een ieders recht. Maar als je gaat stemmen verdiep je dan in het politiek functioneren. Kijk niet teveel naar de Haagse politiek, maar kies vooral goede eigen Katwijkse gemeenteraadsleden.

Onderzoek toont dat de helft van de mensen landelijk stemt bij gemeenteraadsverkiezingen. Maar Rutte en Pechtold komen echt niet Katwijk besturen. Verder weten we dat wie verkozen is op lokaal niveau voor een landelijke partij, vaak niet is verkozen vanwege zijn/haar kwaliteiten maar vanwege dat landelijke “merk”. Veel kiezers nemen namelijk niet de moeite om zich in die kwaliteiten te verdiepen. Kijk in Katwijk maar eens naar de vele wanprestaties van de lokale VVD, zij produceerden bijvoorbeeld in vier jaar slechts een enkel amendement!

Zonder nadenken stemmen op de partij die je Haagse voorkeur heeft, of zomaar op een nieuw clubje totaal politiek onervaren mensen: in beide gevallen doe je jezelf tekort. Niet doen dus.

Kijk eens objectief naar de lokale dossierkennis van raadsleden en of beloftes conform zijn aan het vier jaar geleden aan de kiezer gepresenteerde verkiezingsprogramma. Weeg de persoonlijke inzet van de afgelopen jaren en kijk dus niet alleen naar de huidige campagnes met veelal beloftes die toch niet ingelost worden.

Laat je ook door gemeentestemwijzers en stellingen in allerlei kranten niet wijsmaken dat het in de politiek alleen gaat om wat de partijen vinden. Het gaat er ook om hoe partijen hebben gestemd de afgelopen vier jaar. KiesKatwijk bijvoorbeeld stemde maar liefst voor 80% anders dan ze de kiezers vier jaar geleden had beloofd. Anderzijds, Hart Voor Katwijk stemde consequent en bijna altijd conform haar verkiezingsprogramma.

Een gemeentebestuurder kan veel verschil maken. Met de overdracht van belangrijke rijkstaken aan gemeenten – bijvoorbeeld jeugd- en ouderenzorg – heeft de lokale overheid meer invloed dan voorheen op ons leven.
En dat wordt alleen maar meer. Gemeenten bepalen straks zelf de regels van ruimtelijke projecten. Van dakkapellen tot complete woonwijken. Je eigen omgeving kan daardoor aanzienlijk veranderen en er zijn weinig landelijke waarborgen meer om je op te beroepen als je in je belang getroffen wordt.

Wie vanwege het toenemende belang van het lokaal bestuur goede bestuurders wil, moet het stemgedrag en het vier jaar lange functioneren meewegen en niet de politiek reduceren tot het hebben van een mening.

Het maakt uit wie er bestuurt op lokaal niveau, er staat veel op het spel.

Ingezonden door: Hart Voor Katwijk

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X