Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Deelditnietmetjevrienden.nl – Haal de prik tegen meningokokkenziekte

Blog

Deelditnietmetjevrienden.nl – Haal de prik tegen meningokokkenziekte

Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W.  Ook gaan er ieder jaar meer mensen dood. Daarom krijgen de meeste jongeren die dit jaar 14 jaar worden, in oktober of november 2018 een prik die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.

Hoe weet je of je meningokokkenziekte hebt?
Meestal word je niet ziek van de meningokok. Heel soms komt de bacterie wel verder in je lichaam. De bacterie kan dan in je bloed of zenuwstelsel terecht komen. Je wordt dan snel heel ziek door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Met hersenvliesontsteking krijg je hoge koorts, heel erge hoofdpijn en een stijve nek. Bij een bloedvergiftiging voel je je ook erg ziek, soms ook suf en zie je rood/blauwe vlekjes op je huid. Dit zijn bloedingen in je lichaam. Het kan ook zijn dat je in heel korte tijd heel hoge koorts krijgt en diarree. Hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging zijn allebei vormen van meningokokkenziekte.

Meer info over Meningokokkenziekte HIER

Hoe werkt de prik?
Met 1 prik in je bovenarm ben je voor minimaal 5 jaar beschermd. Je kunt dan niet ziek worden van de meningokok en je kunt anderen niet besmetten. Door een dunne naald wordt een vloeistof in je arm gespoten. Deze vloeistof noemen we vaccin. Dit vaccin voorkomt dat je ziek wordt. In het vaccin zitten deeltjes van de 4 meningokokken A, C, W en Y. Je kunt geen meningokokkenziekte van het vaccin krijgen, want het zijn deeltjes van dode meningokokken. Vanaf het moment dat het vaccin in je lichaam is opgenomen, kan je lichaam deze meningokokken ‘herkennen’. Dit betekent dat als je na de prik besmet wordt met een van deze meningokokken, je lichaam meteen afweerstoffen maakt tegen de bacteriën. Zo worden ze vernietigd voordat je ziek wordt of iemand anders kan besmetten.

Wie krijgen een prik?
Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004? Dan krijg je met de post een uitnodiging om in oktober of november de prik te komen halen. In de brief staat waar de prik wordt gegeven. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Ben je geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of in 2005? Dan krijg je volgend jaar, in 2019, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte.Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Doet de prik pijn?
Je krijgt 1 prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen tabletje tegen de pijn te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Tip! Het is handig om een T-shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm. Als het koud is, kan daar natuurlijk een trui of vest overheen, maar die moet wel uit voor de prik.

Bepaal ik zelf wanneer en waar ik de prik haal?
Bij de uitnodiging die je via de post krijgt, zit een brief met een datum, tijdstip en plaats waar je de prik kunt halen. Het is belangrijk dat je er dan ook bent. In de brief staat ook wat je moet doen als je op deze datum echt niet kunt of als je ziek bent.

Moet ik voor de prik betalen?
Jij hoeft niet voor de prik te betalen. Neem wel je uitnodigingsbrief en vaccinatiebewijs mee als je de prik gaat halen. Het vaccinatiebewijs zit in dezelfde envelop als de uitnodiging.

 

Meer weten?
Check:

Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X