Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Sport /Grasshoppers meiden op EK in Hongarije

Blog

Grasshoppers meiden op EK in Hongarije

Staand: 1e van rechts Debora Vos, 3e van rechts Evelien Kallenberg. Zittend: 2e van rechts Fleur Kuijt, 5e van rechts Asa Kantebeen

Maar liefst vier meiden van Grasshoppers namen de afgelopen tien dagen deel aan de Europese Kampioenschappen in Miskolc (Hongarije) in de leeftijdscategorie U16 (onder 16). Daarmee was Katwijk de grote hofleverancier van het Nederlands Team. Voor de meiden was het EK de afronding van een bijzonder seizoen waarin zij ook met de club al grote successen gekend hadden, zoals het landskampioenschap in de leeftijdscategorieën U16 en U20.

Fleur Kuijt, Deborah Vos, Asa Kantebeen en Eveline Kallenberg zijn de vier Grasshoppers-speelsters die ook de ruggengraat van het Nederlands Team vormden bij veel wedstrijden. Ook stonden zij regelmatig met zijn vieren tegelijkertijd in het veld, zeker wanneer het om vechtlust en doorzettingsvermogen ging, want daar staan de meiden natuurlijk sowieso om bekend. Nederland U16 speelt in de À-divisie van het Europees basketbal en behoort tot in het meiden en damesbasketbal inmiddels tot de beste landen in Europa.

 Voor deze kampioenschappen was de doelstelling dit jaar beperkt. Handhaving in de À-divisie was, waarop het team gericht was, juist ook omdat er dit jaar geen ticket voor het wereldkampioenschap te halen viel. Daarnaast omdat het wereldkampioenschap in de U17 categorie dit jaar al in Amsterdam plaatsvindt en waar mogelijk nog enkele speelsters uit deze lichting (Fleur Kuijt en Deborah Vos) aan zullen deelnemen. Ook zat Nederland ingedeeld in de z.g. ‘poule des doods’ met Italië, Spanje en Duitsland. Kortom, voor Nederland was het sowieso een opgave om ervoor te zorgen dat het in de À-divisie zou blijven om daar volgend jaar te proberen een WK-ticket voor 2014 te bemachtigen.

In de poule won Nederland overtuigend van Duitsland, verloor het net aan van Spanje, en won het verrassend en nipt van Italië. Daardoor eindigde het team op een gedeelde eerste plaats in de poule met Spanje en Italië (de latere finalisten van het toernooi!). Duitsland werd veroordeeld tot de degradatiepoule, terwijl Nederland met Spanje en Italië in de tweede ronde ging strijden om een plaats in de kwartfinale. Door een nederlaag tegen Tjechie werd de kwartfinale gemist en betekende dit dat Nederland uiteindelijk moest strijden om de plaatsen 9 t/m 12. In de eerste wedstrijd werd in de laatste seconden verloren van het sterke Griekenland, terwijl de laatste wedstrijd tegen Zweden ook verloren ging, waardoor Nederland op een mooie 12e plaats eindigde.

 Voor de meiden was het een erg leerzaam en leuk toernooi. Het Europees kampioenschap is tenslotte zo’n beetje het hoogst haalbare als speelster en als je daarvan deel mag uitmaken is dat een prachtige ervaring. Bij terugkomst gaan de meiden een paar weken ook op ‘basketbal’-vakantie, waarna het nieuwe seizoen met Grasshoppers weer voor de deur staat. Daarin komen de meiden uit in de meisjes Eredivisie en is het weer de doelstelling om te proberen de play-offs te halen. Op jacht naar nieuwe successen!

 

 

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X