Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/CDA /GGD wil energiedranken en alcohol weg uit de supermarkten. Ook CDA wil maatregelen!

Blog

GGD wil energiedranken en alcohol weg uit de supermarkten. Ook CDA wil maatregelen!

De GGD wil dat energiedrank zoals Red Bull, Monster en vele huismerken uit de supermarkt-schappen worden gehaald. Dit moet dan voorkomen dat kinderen en jongeren de drank kunnen kopen. Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland maakt zich namelijk zorgen om de gezondheidseffecten van de cafeïne-houdende drank op kinderen.

De directeur van de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten zou graag zien dat de drankjes alleen nog verkrijgbaar zijn bij speciaalzaken die voedingsupplementen verkopen. ”Daarmee geef je ook aan dat deze drankjes voor volwassenen zijn.”

Hierin volgt de GGD landen als Denemarken, België en Frankrijk waar al eerder werd gepleit voor een verbod om de drank te verkopen aan jongeren. De EFSA (European Food Safety Authority) stelde toen echter in een wetenschappelijk advies over taurine en glucuronolacton, dat bij inname van gemiddeld 350 milliliter per persoon per dag (1,4 blikjes, hoge dosis) er geen veiligheidsprobleem is.

Naast het standpunt over energiedrank nam de GGZ ook al stelling tegen de ruime beschikbaarheid van alcohol. Volgens de GGD moet de leeftijdsgrens voor alcoholische dranken omhoog van 16 naar 18 jaar. Ook alcohol zou volgens de GGD niet in supermarkten verkrijgbaar moeten zijn.

CDA
In het standpunt om alcohol niet meer te verkopen onder de 18 jaar krijgt de GGZ bijval vanuit het CDA. Het CDA wil namelijk de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar verbieden. Dit zegt tenminste CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma .

”Ik ben me rot geschrokken”, aldus Buma. ”Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank.” Nu is de leeftijdsgrens voor wijn en bier nog 16 jaar. Jongeren mogen vanaf 18 jaar sterke drank (meer dan 15 procent alcohol) kopen.

De Eerste Kamer ging vorige week nog akkoord met nieuwe wetgeving om het jongeren onder de 16 jaar te verbieden om alcohol in bezit te hebben en verkopers strenger te controleren.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comment: 1

  • Martijn

    Beantwoorden 31/05/201213:42

    Ga je dan met je koffie, snacks en spiritus naar buiten

Laat een reactie achter

X