Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Geslaagde bijeenkomst voor gezonde leefstijl kinderen

Blog

Geslaagde bijeenkomst voor gezonde leefstijl kinderen

Op dinsdag 25 september waren verschillende professionals bijeen om van elkaar te horen hoe zij een gezonde leefstijl voor kinderen aanpakken. Deze avond werd door de gemeente Katwijk georganiseerd om samen met basisschoolleerkrachten, peuterleidsters, kinderopvangleidsters, diëtisten, jeugdartsen enz. te leren over welke aanpak succesvol is en hoe dit nog verder vorm gegeven kan worden.

De avond werd geopend door wethouder Corien van Starkenburg. Zij gaf het belang aan om gezonde gewoontes al vroeg aan te leren. JOGG-regisseur Peter de Regt liet zien wat er de afgelopen jaren al gebeurd is maar gaf ook aan dat een lange adem nodig is voor het proces van bewustwording en gedragsverandering. De Katwijkse kinderen zijn gemiddeld nog steeds zwaarder dan de kinderen in de regio.

Presentaties
Daarna vertelden verschillende professionals over voorbeelden uit de praktijk. JGZ, Welzijnskwartier, de kinderfysiotherapeut en kinderdiëtist werken al langer samen om kinderen met problemen door overgewicht naar de juiste sport te begeleiden. Daardoor krijgen ze weer plezier in het sporten en groeit hun zelfvertrouwen. En verdwijnen de klachten die zij hadden.

Vanuit de kinderopvang werd verteld hoe zij al jaren geleden het water drinken en fruit eten ingevoerd hebben. Dat was aan het begin soms lastig, sommige ouders vinden het zielig voor hun kinderen. Maar uiteindelijk is het nu, vooral voor de kinderen, de gewoonste zaak van de wereld. En ook ouders vinden het over het algemeen prima dat water en fruit de norm zijn.

De Rijnsburgse scholen zijn vorig schooljaar begonnen met het drinken van water. Ook zij liepen soms tegen weerstand op maar dat ebde al snel weg en nu gaat het daar heel goed. De manier waarop de scholen daarin ondersteund worden door het Welzijnskwartier maakt dat ook makkelijker. Kinderen kunnen kralen verdienen en strijden om de gezondste klas van de school te worden. Maar het advies vanuit de Rijnsburgse scholen is: houd de afspraken van de voorschoolse- en kinderopvang vast op de basisschool. Het is goed om water te blijven drinken en fruit te blijven eten. Straal als school uit dat je dit belangrijk vindt en houd de kinderen en ouders enthousiast.

Uitdagende afsluiting
Na de pauze, uiteraard met water en gezonde snacks, was er nog een bijzondere mededeling. De stichting Zorg en Zekerheid gaf namelijk aan dat zij 5 x 1.000 euro beschikbaar stelt voor ideeën die jongeren helpen een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Een mooie uitdaging voor de aanwezigen om daar de komende tijd mee aan de slag te gaan.

JOGG
Deze bijeenkomst werd georganiseerd onder de vlag van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). De gemeente werkt in dit programma samen met het Welzijnskwartier, scholen, voorschoolse organisaties, GGD, CJG en Zorg en Zekerheid. Met allerlei initiatieven worden kinderen en jongeren gemotiveerd gezonder te leven, meer te bewegen en gezonder te eten en drinken.

Persbericht gemeente Katwijk

Meer JOGG op Kattuk.nl HIER

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X