Geschiedenis van Katwijk deel 2: Fransen, Duitsers en een eigen wapen!
Zo, iets later dan beloofd. Maar dan volgt hier het vervolg van de geschiedenis van ons prachtige dorpje aan de zee:
Twee weken geleden ben ik gestopt bij de vroege middeleeuwen, een periode waar verder weinig gebeurde in Katwijk. Af en toe een gevecht tussen wat Katwijkse en Rijnsburgse ridders… Dat is nooit echt opgehouden volgens mij! In deze tijd was er spraken van aardig wat bewoning in het dorp en er zat zelfs wat groei in. Dit veranderde echter in het jaar 860 toen de riviermonding vertopt raakte en de groei tot een grote nederzetting stagneerde (ja stagneerde, dat betekend ‘stil komen te staan’ weer wat geleerd). In de elfde en twaalfde eeuw groeide Katwijk wel. De eerste vermelding dateerde van 1231. Je weet nog wel van de vorige keer, toen werd in de analen gesproken over een visafslag!
Naast de visserij floreerde (weer zo’n moeilijk woord) de landbouw, en dan vooral in kattuk binnen. De bewoners teelden aardappelen en bloemkool, en later ook bloembollen. In 1808 opende koning Lodewijk Napoleon de Uitwatering Rijnlands sluizen, een technisch hoogstandje op waterstaatkundig gebied, dat ervoor zorgde dat Rijnland zijn overtollige water op zee kon lozen. Dat was verder ook het enige wat nog een beetje positief was aan die Franse overheersing. (Door Napoleon Bonaparte btw) O nee, nou vergeet ik wat, Die koning beviel ons Nederlanders wel dus namen we er zelf ook een. Koning Willem 1 welteverstaan. Dat was een beste vent hoor die Wuls. Hij gaf ons namelijk een eigen gemeentewapen. Het wapen bestaat uit een zilveren schild, met daarop een blauw Andreaskruis. (Sint Andreas is van oudsher de beschermheilige van de vissers.) en dat in ons protestante dorpje… Goed over nagedacht!
Daarna bleef het een tijdje relatief rustig in Katwijk. Het dorp groeide wat maar bleef verder het rustige Christelijke vissersdorp waar het om bekend staat. Tot het 1940 werd, de Duitsers hadden genoeg van al die rust en besloten maar eens om roet in het eten te gooien. Dus vielen ze Nederland binnen en stoten helemaal door tot aan Katwijk. Hier in Katwijk dachten ze dat er een hele stoet badgasten aankwamen dus gebeurde er verder weinig, afgezien van de hevige gevechten bij Valkenburg dus… Eigenlijk was het helemaal niet rustig. Schrap het voorgaande maar!. En zodoende kwamen de Duitsers aan de macht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een deel van de bebouwing in Katwijk aan Zee door de Duitsers afgebroken. Het ging om een 200 meter brede strook huizen langs de kust die moesten verdwijnen om plaats te maken voor de Atlantikwall.
Na de oorlog werd het centrum weer opgebouwd en kreeg het zijn huidige (prachtig mooie…ahum) uiterlijk. Katwijk groeide nog wat verder, ging samen met Kattuk binnen, Rijnsburg en Valkenburg en vandaag de dag gebeurd en van alles. Wil je daar meer over weten? Check dan www.Kattuk.nl elke dag maar.
Tot zo ver de les!
e34eq
25/05/201211:57Je bedoeld vast “Tot het 10 mei 1940 werd”.