Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Genietende wandelaars én €27.500 voor onderzoek tijdens de Kattukse Tien

Blog

Genietende wandelaars én €27.500 voor onderzoek tijdens de Kattukse Tien

Zaterdag 13 mei vond de tweede editie van de Kattukse Tien plaats. Een wandeltocht ter nagedachtenis aan Tineke de Jong, die in 2021 op 60-jarige leeftijd aan een hersenbloeding overleed. Haar kinderen organiseerden vorig jaar de eerste editie met vrienden en familie en breidden dit jaar uit met hulp van de Kattukse Brainweek. Het evenement verkocht binnen een paar weken uit en bracht €27.500 op voor onderzoek.

Tineke’s dochter Bregje weet niet wat haar overkomt. “Ik heb mijn broer huilend omarmd toen we de opbrengst zagen. Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven.” Haar telefoon heeft de hele dag niet stil gestaan: “Interviews voor de kranten, voor de radio, het NOS radio journaal!” Naast dat er een enorm bedrag is opgehaald, is de aandacht voor de ziekte een belangrijke opbrengst.

Sanne van Rijn, verbonden aan de Vereniging HCHWA-d en medeorganisator van de Kattukse Brainweek: “Het doel van onze evenementen is altijd tweeledig. Door de overlap met het niet-erfelijke en bij ouderen veel voorkomende CAA, wordt op dit moment belangrijk onderzoek gedaan, met financiële ondersteuning van farmaceutische bedrijven. Dat gaat mogelijk leiden tot het daadwerkelijk onderzoeken van een medicijn. Dat is super hoopvol. Maar, medicijnonderzoek is grillig en we willen ook een plan B hebben. Het liefst een plan B, C, D en F. Dus we moeten als zeldzame ziekte ook zorgen dat we zelf middelen hebben om onderzoek te starten of te ondersteunen.”

Het andere doel is het beter bespreekbaar maken van de ziekte. “Als Vereniging en Brainweek hebben we daar al heel veel in bereikt in de afgelopen 16 jaar, maar we weten dat er in veel families nog steeds niet over wordt gepraat of dat moeilijk gevonden wordt. Dat is begrijpelijk, iedereen gaat er anders mee om en dat kan onderling lastig zijn. Met de Brainweek en onze evenementen willen we mensen het platform geven om in een positieve sfeer met elkaar in gesprek te gaan. We zien nu families die samen geld ophalen, sommigen kwamen met cheques van €1000 of meer! Dan zet je er als familie samen de schouders onder en ben je op een positieve manier met elkaar en de ziekte bezig. En Mandy Molier bijvoorbeeld, uit Beverwijk, haalde met haar doneeractie in haar eentje meer dan €9000 op en bereikte met het item over haar actie bij RTV Noord Holland Noord ook de families met de Katwijkse ziekte in die regio.”

De 500 wandelaars die 50, 25 of 10 kilometer liepen hadden het naar hun zin, in perfecte condities van zon, 20 graden en nauwelijks wind. Broer van Bregje, Leendert van Schie liep zelf de 50 kilometer mee en vertelt terwijl een blaar verzorgd wordt: “Ik kan niet meer, maar het was super. De routes waren mooi en het was heel gaaf om zo’n slinger van witte Kattukse Tien t-shirts te zien!”

Aan het einde van de middag kwamen alle wandelaars tegelijk terug op de Goerie, waar de dagbesteding van ’s Heeren Loo optrad als gastheer. Sanne: “Het is de perfecte uitvalsbasis en onwijs leuk om dit samen met ’s Heeren Loo te kunnen doen. Zij hebben zoveel voor ons betekend in de afgelopen weken en natuurlijk vandaag. We zijn ook super dankbaar voor al die andere Katwijkse partijen die ons ondersteund hebben, door bijvoorbeeld het eten en drinken te leveren, dixies neer te zetten, met de Minidisco een opwarming voor de kinderen te doen, tafels aan ons uit te lenen of te sponsoren. Het blijft elke keer weer bijzonder om zoveel steun van Katwijkse ondernemingen te krijgen in onze strijd tegen de ziekte. En laten we het optreden van DVS en onze vrijwilligers niet vergeten en dan vergeet ik vast nog van alles!”

Los van een kleine biercrisis (de tap begaf het en er moest een caravan op pad om kratten in te slaan) mag het evenement, voor het eerst op deze schaal, een succes heten. En Tineke? Bregje: “Het is heel verdrietig dat ze hier niet bij kan zijn en dit kan zien, maar ik weet zeker dat ze onwijs trots op ons is.” Volgend jaar weer? Bregje, met een glimlach: “Sowieso!”

Foto: Laura Zwanenberg. Vlnr: Koos van Rijn, Sanne van Rijn, Bregje van Schie, Leendert van Schie.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X