Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Genieten van en met respect voor de Hollandse duinen

Blog

Genieten van en met respect voor de Hollandse duinen

Jongeren krijgen deze zomer extra uitleg over de natuur van de duinen

De warme zomerdagen – en avonden lekker doorbrengen in de duinen. Dat is heerlijk natuurlijk. Maar steeds vaker betreden mensen ook delen van de duinen, waar je niet mag komen. Komende zomermaanden werkt het jongerenwerk van Welzijnskwartier nauw samen met politie, Staatsbosbeheer en bureau Halt om deze mensen, en vooral de jongeren tussen de 14 en 20, beter voor te lichten over wat wel en niet mag in de duinen.

Op de meeste plaatsen in de duinen bij Katwijk mag je alleen het gebied in via de voet- en fietspaden. De rest van het duin is niet toegankelijk, zodat de natuur daar beschermd blijft. Mensen die zich in gebieden bevinden die verboden zijn, lopen het risico op een boete. Omdat er zich al enige jaren relatief veel jongeren zich in de verboden delen van de duinen bevinden, zijn jongerenwerk van Welzijnskwartier, politie, Staatsbosbeheer en bureau Halt een samenwerking aangegaan.

Educatieve maatregel
De komende maanden zullen er in zowel de noord als de zuid duinen regelmatig extra duinpatrouilles plaatsvinden, op zoek naar mensen die zich, van het pad af, in verboden gebied bevinden. Simpel gezegd, mensen die over de hekken zijn geklommen of gestapt. De jongeren die tijdens de patrouilles in het duin worden aangetroffen, krijgen niet direct een boete, maar een waarschuwing en een zogenaamde ‘educatieve maatregel’. Bij bureau Halt krijgen ze voorlichting over de natuur in de duinen en de gevolgen van hun gedrag op de flora en fauna van het gebied.

Overlast voor de natuur
Het betreden van de afgesloten delen van de duinen zorgt voor overlast voor de natuur. Vooral op plekken waar groepen jongeren zijn geweest, ligt vaak veel zwerfvuil. Ook liggen er geregeld glasscherven, die in de zon als een vergrootglas werken en duinbranden kunnen veroorzaken. Groepen in het duin maken vaak flink wat lawaai, wat dieren kan verjagen en hen stress kan geven. De groepen zoeken bovendien vaan de bunkers op. Deze zijn verboden te betreden, vooral ook voor de eigen veiligheid. Veel bunkers zijn in zeer slechte staat en kunnen instorten. Als je, diep in het duin hulp nodig hebt, is het lastig voor hulpdiensten om je te vinden, of voor een ambulance om er te komen.

Uit ervaring met deze jongeren weten we dat er vaak weinig kennis is over de gevolgen van hun gedrag voor hun omgeving. Door de samenwerking hopen we meer begrip bij te brengen over wat hun acties teweeg brengen.

Uiteraard zien we iedereen graag komen in het duin, om gezellig met elkaar te genieten van de zomer. Staatsbosbeheer heeft hiervoor, langs de paden, diverse bankjes neergezet. Dan gebruiken we het duin ook met respect voor de planten en dieren er leven.

 

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X