Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Gemeente Katwijk zoekt brandweermannen en -vrouwen

Blog

Gemeente Katwijk zoekt brandweermannen en -vrouwen

Word brandweer, ook naast je werk 

De brandweer in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg Zuid-Holland zoekt nieuwe collega’s. De verschillende ploegen roepen mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden.

Om de omgeving, steden en dorpen van betrokken hulpverleners te blijven voorzien, zijn er altijd mensen nodig die naast hun dagelijkse werk brandweer worden. Naast een hecht team, kennis en vaardigheden, ontvangen brandweermensen een vaste jaarvergoeding en specifieke uurvergoedingen voor uitrukken, oefenen en opleidingen.

Brandweerlieden weten nooit wanneer ze worden opgeroepen, dat maakt het werk spannend en uitdagend. Het werk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zo is het belangrijk dat brandweermannen en -vrouwen echte teamspelers zijn. Samenwerken staat daarbij hoog in het vaandel. Brandweerlieden betekenen iets voor de maatschappij, de omgeving en het dorp waar ze wonen of waar ze werken. Een goede conditie en gezondheid en minimaal een vmbo werk- en denkniveau zijn een aantal vereisten.

Van dieren in nood tot een reanimatie

Naast het blussen van branden doet de brandweer meer. Denk aan het bevrijden van slachtoffers bij verkeers- en waterongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. De brandweer is een 24-uurs bedrijf. Dat betekent dat er ’s nachts en ‘s avonds, maar ook overdag mensen nodig zijn. “Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Daarom zoeken we mensen die dat aankunnen”, aldus Jörgen Lucas, woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden.

Opleiding naast huidig werk tot volwaardig brandweer

Naast de aanstellingskeuring doorlopen nieuwe brandweermensen de opleiding tot volwaardig brandweerman of -vrouw. De opleiding vindt plaats tijdens avonduren (twee jaar) of overdag (één jaar) met als eindresultaat het diploma Manschap. Bovendien hebben ze automatisch alle papieren om bedrijfshulpverlener (bhv’er) op de werkvloer van hun reguliere baan te zijn. Dat is voor een werkgever dus ook aantrekkelijk. Lucas licht toe: “Wat mensen vaak niet weten is dat het ook mogelijk is om jezelf aan te melden in het dorp waar je werkt voor dagdiensten. Overdag is het lastig om voldoende brandweermensen te vinden die de paraatheid op peil houden.”

Lenneke Mol is brandweer bij kazerne Gemeente Katwijk

Sinds 2014 is Lenneke Mol (foto) naast haar dagelijkse werk ook brandweer bij de kazerne in Katwijk. Lenneke vertelt over haar korps: “Kazerne Katwijk bestaat uit 48 brandweerlieden, waarvan vier vrouwen. Ik ben er daar eentje van”. Ze geeft aan dat er geen andere behandeling is voor de vrouwen dan voor de mannen. ‘’We doen dezelfde tweejarige opleiding als onze mannelijke collega’s en we moeten dezelfde fysieke test afleggen. De test kan best pittig zijn. We moeten in een gebouw met rook een pop van 80 kilo verslepen, een plafond kapot stoten en door tunnels kruipen”.

Over de werkzaamheden vertelt ze: “Het ene moment sta ik in iemands slaapkamer en moeten we die persoon naar buiten takelen. Het andere moment moeten we een slachtoffer bevrijden na een zwaar verkeersongeval’’. In een dorp als Katwijk is het goed mogelijk dat een slachtoffer een bekende is. Gelukkig kan Lenneke altijd vertrouwen op haar team. “In ons team hoeven we onszelf op dat soort momenten niet stoer voor te doen. We staan voor elkaar klaar en vangen collega’s ook na een incident goed op’’, licht ze toe. “Brandweer zijn is geweldig. Ik doe er veel mooie, lastige en soms ook heftige ervaringen op. Het bezorgt mij adrenaline én een nieuwe familie. We zijn er voor elkaar en klaren samen de klussen die op ons pad komen. Hartstikke belangrijk werk, dat me veel voldoening geeft’’, aldus Lenneke.

Ga naar de website Word Brandweer voor meer informatie en leg contact met de kazerne in de eigen woonplaats of in de buurt van het werk.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X