Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Geen zicht op wonen via Woonzicht

Blog

Geen zicht op wonen via Woonzicht

Katwijkse jongere moet 16 jaar wachten op een huurwoning via Woonzicht…..
Het Woonzicht-systeem levert jongeren geen woning op. Dat is gebleken uit een door een redacteur van kattuk.nl uitgevoerd onderzoek. Wie zich nu inschrijft voor een woning komt in de huidige situatie niet eerder dan over 16 jaar aan de beurt voor een starterswoning. Ook is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem slecht te noemen.
Om het systeem uit te testen schreef een redacteur van kattuk.nl zich in als woningzoekende op woonzicht.nl , de website van de gezamelijke woningbouwcorporaties van de regio Holland-Rijnland, waartoe onder andere Katwijk behoort. Wie zich daar inschrijft, begint bij nul punten en krijgt iedere maand een punt. Bij het reageren op een woning wordt gekeken naar hoeveel punten de kandidaat heeft, en de woning wordt toegekend aan degene met de meeste punten. Volgens een medewerker van Spirit Wonen, een van de twee woningcorporaties in Katwijk, maakt iemand met minder dan tweehonderd punten “nagenoeg geen kans” om aan een woning te raken. Dat betekent dus dat iemand minstens 200 maanden, ruim zestien en een half jaar, ingeschreven moet staan om aan een woning te komen. Niet verwonderlijk dus dat starterswoningen in Katwijk voornamelijk worden toegekend aan mensen van boven de 30 jaar, die zich in de overgangsregeling, die tot medio vorig jaar liep, hebben ingeschreven. Echter jongeren onder de 18 jaar konden zich niet via deze regeling inschrijven en worden zo dus de dupe van het woonruimteverdeelsysteem Woonzicht.

Ontoegankelijk
Het systeem is bovendien ingewikkeld in gebruik. Woningen in Rijnsburg en Valkenburg staan nog apart vermeld, hoewel deze dorpen al heel lang bij Katwijk horen. Om alle woningen in onze gemeente te kunnen zien, moet door een hoop dorpen heen gescrolled worden. Bovendien is het alleen mogelijk om via internet te reageren, wat voornamelijk voor ouderen een probleem is.

Geen wonder dan ook dat veel woningcorporaties niet te spreken zijn over het systeem. Niet alleen in Katwijk, maar ook elders in de regio Holland Rijnland klinken ontevreden geluiden. In oktober vorig jaar bood de Leidse afdeling van de SP een ‘zwartboek(PDF) over het Woonzicht-systeem aan de Katwijkse burgemeester Wienen, in zijn functie tevens verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid in de gehele regio, aan. In dat zwartboek wordt gesproken over “extreme wachtlijsten” en een “onoverzichtelijke en slecht bereikbare website”, dezelfde problemen die ook voor Katwijkers spelen, vaak zelfs nog erger dan voor Leidenaren, die “slechts” acht jaar op een woning hoeven te wachten.

De verschillende woningcorporaties vinden dat niet zo vreemd. Bij SpiritWonen weet een medewerkster te vertellen dat sinds de invoering van Woonzicht talloze mensen van buiten Katwijk reageren op een woning in onze kuststad. “Sinds de invoering van Woonzicht hebben mensen uit de hele regio Holland Rijnland evenveel kans op een woning hier. Hun punten zijn gelijk aan punten van mensen van buiten Katwijk”, aldus de medewerkster. Bij de KBV weet een medewerkster te vertellen dat Katwijk gewoon een tekort aan woningen heeft. “Er is vooral een enorm tekort aan sociale huurwoningen en aan seniorenwoningen. De enige manier om dat probleem op te lossen is flink bijbouwen.”

Het mag geen geheim zijn dat de gemeente niet op die boodschap zit te wachten. De schaarse grond die de ‘oude’ gemeente Katwijk had, zijn voornamelijk opgevuld met koopwoningen in de gemiddelde (Zanderij) en dure (Blekerij) klasse. Sociale huurwoningen zijn er de afgelopen jaren amper bijgekomen. Om dit probleem aan te pakken zou de ‘nieuwe’ gemeente Katwijk – nu juist de gemeente met de grootste nieuwbouwlokatie van de regio – flink moeten investeren in sociale woningbouw.

De gemeente heeft die ruimte ook. Want ondanks dat onze burgemeester ook de portefuillehouder voor de hele regio is, doet Katwijk zelf niet mee met de algemene regelgevingen rondom het regionale woonbeleid. Om enigszins wat ruimte te krijgen in die regelgeving heeft Katwijk ervoor gekozen voor de eigen gemeente een eigen versie van de huisvestingsverordening te maken.

Alternatief
Gelukkig bestaan er wel alternatieve manieren om aan een woning te komen. Voor Katwijkers is vooral de starterslening interessant. Met deze door de overheid verstrekte lening kan een huis in Katwijk worden gekocht. De kosten van de lening kan bijvoorbeeld worden terugverdiend met het verhuren van een kamer in je nieuwe huisje. Voorwaarde is wel dat de koper de afgelopen drie jaar in Katwijk woonachtig is geweest.

Voor wie toch liever huurt is het verstandig om advertenties in supermarkten, huis-aan-huiskranten of de Katwijksche Post in de gaten te houden. Vaak worden namelijk particulier woonruimte verhuurd, zoals bijvoorbeeld zolderkamers. Ook valt via Google regelmatig wel een kamer in Katwijk te vinden.

Ook zijn er commerciele aanbieders van woonruimte in de regio actief. Een voorbeeld hiervan zijn de websites www.directwonen.nl en www.interhouse.nl. Hou er echter rekening mee dat je hier inschrijfgeld moet betalen en dat de op de site aangeboden woningen qua prijs een stuk duurder zijn dan de woningen via Woonzicht.

Voor wie tegelijk ook een statement wil uitbrengen, bestaat eventueel nog de optie om een woning te kraken. Woningen (of andere gebouwen) die minimaal een jaar leeg staan, mogen worden gekraakt. Hoe je dat moet aanpakken, is te lezen in de kraakhandleiding.

Voor wie wat minder haast heeft, is er altijd nog de mogelijkheid om te wachten op de nieuwe woningen in Rijnsoever-Noord en het voormalige vliegveld. Bij de overhandiging van het zwartboek van de SP verklaarde Wienen dat alle gemeenten in Holland Rijnland minimaal 40% van de nieuwbouw moeten bestemmen voor sociale woningbouw. De vraag is nu dus alleen nog wanneer deze woningen zullen worden opgeleverd, want dat kan nog vele jaren duren.

Door: Peter Barton

Ook problemen met het vinden van een woning?
Post je ervaringen hieronder!!

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X