Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /Feestelijke certificaatuitreiking ExPex

Blog

Feestelijke certificaatuitreiking ExPex

UPDATE: Impressie afronding ExpEx training onderaan het bericht

Feestelijke certificaatuitreiking ExPex

Op maandagavond 13 december hebben Alise, Aranka, Carmen, Desjo, Jan, Merle en Kaylee hun certificaat als ExpEx behaald. Een ExpEx is een Experienced Expert, een getrainde ervaringsdeskundige met ervaring in de Jeugdhulp of GGZ. In de training hebben zij geleerd hoe ze deze ervaringen op een positieve manier kunnen inzetten voor andere jongeren, beleidsmakers of professionals. Zo dragen zij samen met professionals bij aan het verbeteren van de Jeugdhulp.

Op verzoek van de gemeente Katwijk zijn FamilySupporters en Stichting Lumen Holland Rijnland het project ExpEx gestart. De eerste stap was het organiseren van de ExpEx-training. Hiervoor zijn jongeren uit gemeente Katwijk benaderd. De training bestaat uit 12 bijeenkomsten waar jongeren leren om hun eigen ervaring een positieve plek in het leven te geven. Zij leren over herstel en dat wat voor jou werkt, voor een ander weer anders kan zijn. Daarnaast leren zij vaardigheden om hun ervaring te gebruiken. Na de training kunnen zij aan de slag als luisterend oor of maatje voor een jongere in de jeugdhulp. Ook zijn zij in te zetten als adviseur en voorlichter van instellingen en gemeenten. “Na de training blijven we de ExpEx ondersteunen, zorgen we er samen voor dat ze als maatje of voorlichter binnen gemeente Katwijk aan de slag gaan. Zo kunnen zij hun ervaringen in de jeugdhulp echt in gaan zetten om anderen te helpen”, aldus Nelleke Melse, projectcoördinator ExpEx Katwijk.

Ook wethouder Corien van Starkenburg was aanwezig op deze belangrijke avond. “De doorontwikkeling naar betaalbare en passende jeugdhulp is in volle gang. Als gemeente zijn wij blij met partners zoals FamilySupporters en Lumen die ons hierin ondersteunen. De ervaringen die de ExpEx brengen zijn ook van onschatbare waarde. Het is fantastisch om te zien hoe zij iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs en daar anderen mee helpen”, aldus de wethouder. Kersverse ExPex Aranka: “Ik laat mijn verleden mij niet definiëren en wil dit omzetten naar iets positiefs”.

Impressie afronding ExpEx training

“Ik laat mijn verleden niet definiëren wie ik nu ben…”  

Deze sterke uitspraak deed een van de jongeren gisteravond in Gemeente Katwijk.
Alise, Aranka, Carmen, Desjo, Jan, Kaylee en Merle behaalden hun ExpEx certificaat en Wethouder Corien van Starkenburg was daarbij! Wegens corona onze enige Special Guest. Wat een mooie en indrukwekkende avond was het.

Deze jongeren zijn er meer dan klaar voor om binnen gemeente Katwijk aan de slag te gaan met hun #ervaringsdeskundigheid. Want als je zo openhartig, verbindend, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig jezelf kunt presenteren dan ben je van onschatbare meerwaarde.

Wat volgde was een prachtig gesprek, “gewoon” van mens tot mens. Over wat eigenlijk “normaal” is, over durven delen ondanks instagram- imago’s.
En over dat tegenslag niet het einde maar het begin kan zijn, ook al voelt dat op dat moment niet altijd zo.

Deze kanjers staan te popelen om hun wijsheden ook met jullie te delen. Als maatje voor jongeren, om te sparren over de hulpverlening, mee te denken met beleid of om voorlichting of workshops te geven aan jongeren of professionals. Wordt vervolgd…

 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X