Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /FAQ corona: Wat mag (nog) wel en wat niet? Alle maatregelen en vragen op een rij!

Blog

Afbeelding van mattthewafflecat via Pixabay

FAQ corona: Wat mag (nog) wel en wat niet? Alle maatregelen en vragen op een rij!

via: Hoezitdat.info

De maatregelen van het Rijk zijn verlengd tot en met 28 april.

  • Je mag niet met meer dan twee personen bij elkaar komen in de buitenlucht, tenzij je familie bent. Je kunt een boete van € 400,- krijgen
  • Houd anderhalve meter afstand
  • Als een familielid koorts heeft, of last van benauwdheid, dan moet het hele gezin binnen blijven
  • Blijf zo veel mogelijk binnen en uit de buurt van mensen.
  • Kinderen tot 12 jaar mogen wél met drie andere kinderen buitenspelen, mits de ouders afstand houden.
  • Scholen, cafés, restaurants, casino’s, kappers, schoonheidsspecialisten, sauna’s, sportscholen, zwembaden en musea zijn gesloten.
  • Winkels en markten mogen open blijven, mits klanten anderhalve meter afstand kunnen houden. Overigens hebben veel grote winkelketens zelf besloten dicht te gaan.

In dit artikel van de NOS staan alle maatregelen overzichtelijk bij elkaar.

Voor 21 april wordt besloten of dit wordt verlengd. Verder zei premier Rutte: “Na 28 april gaan we echt nog niet helemaal terug naar de oude situatie. Dus ga geen plannen maken voor de meivakantie.”

Welke maatregelen gelden tot 1 juni
Evenementen zoals festivals, optredens, rommelmarkten, kermissen en marathons zijn tot 1 juni verboden.

Begrafenissen, crematies en huwelijken, kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten mogen doorgaan. Maximaal 30 mensen en anderhalve meter afstand.

Wat is groepsimmuniteit
Als je de ziekte eenmaal hebt gehad, dan kun je – denkt men – niet nogmaals ziek worden en iemand anders besmetten. Je bent dan immuun. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding, dus ook hoe kleiner de kans dat oude en kwetsbare mensen corona krijgen.

Mag ik nog een feest organiseren?
Nee, een feest(je) waar meerdere vrienden komen mag niet meer. Er mogen maximaal drie personen bij jou thuis komen en houd anderhalve meter afstand.

De kans bestaat dat jullie het virus aan elkaar geven. Dat is voor jullie misschien niet heel ernstig, omdat jullie jong en gezond zijn. Maar als een van jullie iemand anders besmet, dan kan dat gevaarlijk zijn. En ook jonge gezonde mensen kunnen goed ziek worden.

Of gewoon met elkaar chillen thuis?
Als je met een of twee vrienden afspreekt, dan is dat geen probleem. Houd je wel aan de regels. Anderhalve meter afstand.

Ze zeggen dat kinderen en jongeren niet veel kans hebben om ziek te worden, of dood te gaan aan het virus. Waarom moet ik dan thuisblijven?
Het klopt dat jongeren meestal niet zo ziek worden van het virus. Maar er belanden ook jongeren op de intensive care. Verder verspreidt het virus zich snel en bestaat de kans dat je andere mensen besmet. En dat is erg gevaarlijk. Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ernstig ziek worden van corona en hieraan doodgaan.

Zo gaat het bij Jochum Myjer thuis

Mag ik nog naar opa en oma?
Nee, dat kan helaas even niet. Wel goed om hen wat extra vaak te (beeld)bellen.

Kan ik nog naar het (skate)park of buiten zijn met vrienden
Blijf zoveel mogelijk thuis. Je mag met maximaal twee mensen buiten zijn, als het geen familie is. Houdt anderhalve meter afstand. Je kunt een boete krijgen van € 400,- als je dit niet doet.

Is er iemand verkouden, of heeft iemand koorts, dan moet iedereen van dat gezin thuis blijven.

Je kunt het virus namelijk ook hebben zonder dat je je echt ziek voelt. Als verschillende mensen bij elkaar komen en één van deze mensen heeft het virus, dan kan het zich zo verspreiden. Een potje stoeien is daarom een slecht idee. Wees ook bij het voetballen creatief (maximaal drie personen) en houd anderhalve meter afstand.

Hoe ziek wordt je van corona
Acht van de tien mensen ervaren het als een stevige griep, of merkt er zelfs nauwelijks iets van. Maar je kunt er ook echt goed ziek van worden en last van je longen krijgen. Net als bij de griep overlijden er voornamelijk mensen die door ouderdom of ziekte een zwakke gezondheid hebben. Jonge mensen met een goede gezondheid zijn meestal binnen een paar weken weer beter, maar ook jongeren kunnen er flink ziek van worden. Het hangt er ook vanaf hoe goed ernstig zieke mensen behandeld kunnen worden. In Nederland hebben we gelukkig een erg goede gezondheidszorg, waardoor de kans op overlijden klein is.

In dit artikel lees je meer over de ziekteverschijnselen en symptomen. Dat corona echt een heftige ziekte is blijkt uit het verhaal van Kim (25). Zij weet zeker dat ze corona heeft en is er heel erg ziek van geworden. Toch wordt ze verder niet getest en doen de mensen om haar heen er erg luchtig over.

Wanneer ben je besmettelijk?
Het coronavirus is erg besmettelijk. Veel besmettelijker dan de griep. Het virus verspreidt zich o.a. via druppels in de lucht wanneer je niest en via je handen als je je gezicht aanraakt. Houd daarom minimaal 1,5 m afstand. Dat zijn 2 armlengtes voor volwassenen. Ook is handen wassen belangrijk.

Ook zijn er aanwijzingen dat je het virus door kunt geven, als je zelf nog geen klachten hebt. Anders dan bij een normale griep heeft nog bijna niemand weerstand ontwikkeld tegen dit virus. Ook zijn er nog geen medicijnen voor ontwikkeld.

Ook milde klachten zoals hoesten kunnen al wijzen op een corona besmetting. Wel ben je alleen besmettelijk als je hoest of niest, maar je kunt het virus ook via je handen of via geld oppikken en doorgeven aan iemand anders.

Wat is corona
De officiële naam voor het coronavirus is Covid-19. Het virus valt onder de virusfamilie corona. Onder de microscoop lijkt het virus een kroontje, oftewel corona te hebben. Vandaar dat het virus het coronavirus wordt genoemd. Mensen met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Het virus is voor het eerst opgemerkt in China.

Gaat het eindexamen door?
Nee, dit gaat niet door. Lees het thema: eindexamens gaat niet door.

Wat als je denkt dat je het virus hebt?
Als je opeens koorts hebt, of moet hoesten, dan hoef je echt niet bang te zijn. Waarschijnlijk heb je gewoon griep. Bel alleen met de huisarts als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft, of als je in een risicogebied bent geweest en klachten hebt. Niet alleen jij, maar ook je familie moet thuisblijven. Zorg dat jullie zo min mogelijk contact met anderen hebben.

Heb ik nog schoolvakantie?

Ja, omdat je nu nog gewoon les hebt is het nu géén vakantie, maar straks wel.

Waar kan ik terecht als ik zorgen heb?
Elders op deze site staat waar je met je zorgen terecht kunt in je eigen gemeente. Je kunt ook kijken op de pagina ‘waar kan ik terecht als ik zorgen heb‘ van het Nederlands Jeugd Instituut.

Er zijn veel spanningen thuis. Wat kan ik doen?
Kijk op de pagina hierboven en zoek contact met bijvoorbeeld de kindertelefoon, jouw mentor of een jongerenwerker. Zij kunnen met je meedenken over een oplossing.

Waar vind ik meer informatie?

Heb je vragen of wil je je ervaringen delen, ga dan naar ons forum.

Proclaimer: deze informatie is met zorg samengesteld, maar wil je het echt zeker weten, check dan de website van het RIVM, de Rijksoverheid of je eigen school.

Bron: hoezitdat.info

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X