Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Experience Experts gaan aan de slag in Katwijk

Blog

Experience Experts gaan aan de slag in Katwijk

Het is deze week de Week van de jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg. Een van de manieren om dit te organiseren is door het opleiden en inzetten van Expex. De gemeente Katwijk zou graag willen dat jongeren zelf aan zet zijn als het om jeugdhulp gaat en heeft Stichting Lumen Holland Rijnland en FamilySupporters gevraagd dit
in Katwijk op te zetten.

ExpEx (afkorting van Experienced Experts) zijn getrainde ervaringsdeskundige jongeren uit de jeugdhulp. Dit kunnen jongeren zijn met ervaringen in de jeugdhulp in ruime zin: ambulante hulp, pleegzorg, residentiële voorzieningen, jeugdbescherming, (O)GGZ etc. Zij hebben ervaringen met bijvoorbeeld echtscheiding, overlijden van een ouder, jong ouder worden, mishandeling, psychische kwetsbaarheid, verslaving, dak- en thuisloosheid. Bekijk hier een video over Expex.

Ik kwam de ExpEx groep binnen als bang jongetje en durf nu weer contact te maken. Dankzij de ExpEx heb ik een stukje vertrouwen terug gekregen in mensen.

Ben jij tussen 17 en 29 jaar en kom je uit Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg? Wil jij je eerdere ervaringen binnen de jeugdhulp nu positief inzetten? Advies leren geven aan zorgorganisaties en gemeenten op basis van jouw verhaal? Of luisterend oor zijn voor jongeren die nu zelf in de jeugdhulp zitten? Word ook ExpEx in gemeente Katwijk!

Wil je je alvast opgeven of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Nelleke Melse via 06-46042138 of  nellekemelse@lumen-hollandrijnland.nl. Voor meer info zie ook https://lumen- hollandrijnland.nl/meedoen/expex-in-katwijk/ of www.expex.nl.

Lees hieronder het inspirerende verhaal van Nicky of bekijk de video van Niels.

Terwijl haar leeftijdgenoten de wereld ontdekten, worstelde Nicky (27) zich door haar spierziekte, angsten en depressies. Pas op de bodem was er licht.

‘Ik durfde niks meer. Ergens was daar dat enorme verlangen om mee te doen, naar buiten te gaan, feestjes mee te maken. Maar mijn angst was altijd sterker. Allerlei gedachtes weerhielden me van meedoen: misschien zeg ik dan wel het verkeerde, of vinden mensen me niet leuk. Toen kwamen de depressies.

Ik kon soms uren in dezelfde houding op de bank liggen. Ik moest al huilen bij het idee dat ik in beweging moest komen; dat was ondenkbaar. Ik zag het dan langzaam donker worden buiten. Het licht moest aan, maar dat was een ondoenlijke opgave. Het is nauwelijks te beschrijven hoe die depressies zijn. Je bent zwaar en leeg tegelijk. Het is zwaar van leegte. En er is die vaste overtuiging dat het nooit meer goedkomt.

Wat er was gebeurd als mijn stiefvader die bewuste avond niet was binnengekomen? Misschien was ik er niet meer geweest. Hij overzag wat ik van plan was, begon te huilen en pakte me op. Pas toen besefte ik: zover mag het niet komen, er moet een oplossing zijn voor wat er met me gebeurt. Een jaar lang heb ik intensief therapie gevolgd. Gaandeweg werd het leven weer lichter en verdwenen de beperkingen waarin ik mezelf had opgesloten.’

Mijn kracht
‘Alles wat ik heb meegemaakt, geeft me nu vleugels’

Nicky traint jongeren die maatje willen zijn van leeftijdgenoten die vastlopen in hun leven. Zelf volgde ze op haar 24e die Expex-opleiding ook. ‘Ik wil anderen helpen met wat ikzelf heb meegemaakt.’

‘Toen ik de opleiding tegenkwam, dacht ik: hier valt iets op zijn plek. Het brein van mensen boeide me enorm. Hoe komen gedachten tot stand? Waarom doen mensen wat ze doen? En wat brengt ze tot een oplossing? Iets in me zei dat ik andere jongeren zou kunnen helpen door mijn eigen ervaring in te zetten. Ik had zo veel meegemaakt.

Dat al die ellende in mijn leven zo veel goeds op kon leveren, had ik destijds nooit kunnen bedenken. En al helemaal niet dat ik tegen anderen zou kunnen zeggen: het komt goed, echt. Jongeren voor wie ik maatje ben, zeggen vaak: ik hoef jou niks uit te leggen, je weet het al. Wat me diep raakt, is dat ze zich aan mij kunnen spiegelen. Het is mij ook gelukt, dus waarom zou het hun niet lukken? Ik ben voor hen de hoop die ik zelf ooit kwijt was.

Laatst heb ik een meisje met sociale angst het verhaal laten lezen dat ik schreef over mijn herstel. Mijn leven begon als rups in een veilige cocon, later vloog ik als kwetsbare vlinder laag bij de grond. Nu vlieg ik dicht bij de zon. En alles wat ik heb meegemaakt, geeft me daarvoor de vleugels.’

Geschreven door:Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X