Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Enquête resultaten: Paarse Vrijdag/Lhbti+ community

Blog

Enquête resultaten: Paarse Vrijdag/Lhbti+ community

Paarse Vrijdag is een maand geleden georganiseerd en dit jaar ook kleinschalig in Katwijk.

Vooraf is er een enquête afgenomen, onder leerlingen van middelbaaronderwijs binnen Katwijk, om onderzoek te doen naar de behoefte van Paarse Vrijdag. Er zijn verschillende vragen gesteld over het hebben van een GSA op school, of school veilig is voor lhbti’ers en hoe er tegenover de lhbti community gekeken wordt.

Toelichting belangrijkste vragen
In totaal zijn er 309 antwoorden binnen gekomen.We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden even voor je op een rijtje.

Zo is ‘Is jouw school veilig voor LHBTI volgens jou?’ een hele essentiële vraag. Wat opvallend is bij deze vraag is dat er nog in veel onwetendheid wordt geantwoord. Er is niet geheel duidelijk bij iedereen of zijn/haar school wel echt veilig is. Ook wordt er aangegeven dat de veiligheid beter zou kunnen en er toch nog uitgelachen of gescholden wordt.

Daarnaast hebben we de vraag ‘Zou jij een Paarse Vrijdag willen op jouw school?’ die door de meerderheid is beantwoord met ja. Gelukkig! Echter zijn er veel die zeggen dat het hen niet zoveel interesseert of dat zij er geen behoefte aan hebben. Hiervoor zouden meer/duidelijkere uitleg en eventueel lesstof over Paarse Vrijdag misschien verandering in kunnen brengen, juist omdat het een belangrijke dag is.

Tot slot de vraag of er meer aandacht besteed moest worden aan LHBTI-gerelateerde zaken. Hier reageerden iets meer dan de helft op met ‘ja’. Waarna de vraag werd gesteld wat voor onderwerpen er dan behandeld moesten worden was het algemene antwoord ‘meer tijd besteden aan het uitleggen over verschillende seksualiteiten, genders en hoe ze werken’.

Vragen en resultaten
Even alle vragen, percentages en antwoorden in een duidelijk overzicht hieronder.

-Op welke school zit je?
Hiervan zit 94,8% op het Andreas College Pieter Groen en een klein deel vanuit het Vakcollege Rijnmond, Wellantcollege rijnsburg enzovoort komt.

-Wat is je seksualiteit?
Waarop 65,7% aangeeft hetero te zijn, 11% weet het niet, 7,8% biseksueel, 5,5% homoseksueel, 1,3% aseksueel en 1% zegt lesbisch of panseksueel te zijn.

-Wat is je gender?
Het grootste aantal 63,8% voelt zich (cisgender) vrouw, 18,4% voelt zich (cisgender) man, 5,2% voelt zich cisgender, 2,9% weet het niet, 2,3% voelt zich transman en 0,3% transvrouw en 1% voelt zich non-binair.

-Hoe sta je tegenover de LHBTI-community?
Waarvan 173 zeer positief geantwoord hebben, 64 positief, 47 neutraal, 7 negatief en 18 zeer negatief.

-Zou jij Paarse Vrijdag willen op jouw school?
De meerderheid antwoord hier met ‘ja’, op zo’n 45%. Daarna geeft 30,4% aan dat het hen niet boeit, 12,6% zegt ‘nee’ en 12% antwoord met ‘misschien’.

-Als er Paarse Vrijdag is op jouw school, zou je dan ook echt de paarse bandjes/kleding/buttons aan doen?
Met een meerderheid van 44,7% wordt hier ‘ja’ op geantwoord, 33,3% twijfelt nog en zegt misschien mee te doen en 22% zou dit niet doen.

-Wordt er bij jou op school aandacht besteed aan LBHTI-gerelateerde zaken?
Jammer genoeg wordt hier het meest geantwoord met ‘nee’ (55,3%), een kleine 37,2% zegt dat er soms aandacht aan wordt besteed en 7,4% antwoord met ‘ja’.

-Denk je dat er meer aandacht moet worden besteed aan LHBTI-gerelateerde zaken op school?
Met 52,8% wordt hier met ‘ja’ op geantwoord, terwijl 28,5% misschien meer aandacht wilt en 18,8% niet.

-Zou je interesse hebben in een safe zone/GSA op jouw school?
De meesten (37,9%) hebben gereageerd met ‘ja’, daarna met 35% ‘nee’ en als kleinste groep (27,2%) zijn er de mensen die met ‘misschien’ hebben geantwoord.

-Denk jij dat jouw school een veilige omgeving is voor LHBTI+ leerlingen?
Hiermee zegt 40% ‘een beetje’, 35% zegt ‘ja’, 14,6% antwoord ‘misschien’ en 9,7% beantwoord met ‘nee’.

Samengevat is er dus veel ruimte voor meer kennis, informatie en ontwikkeling. De LHBTI Katwijk groep zal hier in het vooruitzicht waarschijnlijk mee aan de slag gaan.

Voor meer over LHBTI check @lhbti_kattuk.nl.

Bekijk hieronder de inphografic van de enquête.

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X