Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren

Blog

Energiedrankjes gevaarlijk voor jongeren

Het drinken van veel energiedrankjes kan gevaarlijk zijn voor jongeren onder de 16 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische voedingsbureau Oivo.

Verre van onschuldig
Het bureau onderzocht 11 energieverhogende drankjes en kwam tot heftige conclusies. Omdat de flesjes en blikjes forse hoeveelheden cafeïne, taurine en plantenextracten bevatten, wordt gesproken over een product dat ‘verre van onschuldig is’.

Hartkloppingen en slapeloosheid
Een blikje met een halve liter van het zoete spul bevat al gauw 160 milligram cafeïne, waar de aanbevolen maximumdosis voor volwassenen al tussen de 200 en 400 gram ligt. Het binnenkrijgen van 300 milligram kan al ongewenste bijwerkingen als hartkloppingen, slapeloosheid, rillingen en angst tot gevolg hebben.

Verboden voor jongeren
Bovendien zou het overmatig innemen van energiedrankjes bij jongeren kunnen leiden tot tandbederf, overgewicht en uitdroging. Daarnaast kan er een vorm van afhankelijkheid, oftewel een verslaving, ontstaan. Oivo luidt daarom, in navolging van de Hoge Gezondheidsraad in België eerder dit jaar, de noodklok. Oivo pleit er nu voor dat energiedrankjes verboden zouden moeten worden voor jongeren onder de 16 jaar.

Deze drankjes zijn onderzocht (.pdf)

 

Waarschuwing op etiketten
In Nederland waarschuwde (.pdf) de Voedsel- en Warenautoriteit vorig jaar al voor de gevaren van het drinken van teveel energiedrankjes, vooral in combinatie met alcoholgebruik. De VWA adviseerde de overheid destijds om, net als bij pakjes sigaretten, duidelijk leesbare waarschuwingen op de flesjes en blikjes energiedrank aan te brengen.

Bron: RTL Nieuws

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Laat een reactie achter

X