Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Eindexamens – alle belangrijke tips en info op een rij!

Blog

Eindexamens – alle belangrijke tips en info op een rij!

Vandaag starten de meeste examens voor het voortgezet onderwijs. Hierna alle handige tips en info op een rij.

Alle examenkandidaten veel succes gewenst!!

Oh ja…Prep had een paar weken terug al last van Examenstress. Lees haar blog HIER.

Eindexamens
Een gezonde spanning hoort erbij als je je eindexamens moet maken. Hoe zorg je ervoor dat die gezonde spanning niet omslaat in examenvrees of stress?

Wat is examenvrees?
Examenvrees is de angst om te zakken voor een toets, overhoring, of examen. Dit heet ook wel ‘faalangst’. Daardoor kun je niet meer goed nadenken. Je raakt in de war, je vergeet dingen, je voelt je bang of onrustig.

Tips tegen examenstress
Een beetje spanning of stress is normaal. Natuurlijk wil je je examens graag goed maken. Heb je er veel last van? Probeer dan deze tips eens.

  • Praat erover met je ouders, je docent, of je mentor.
  • Maak een goede planning om te leren voor je examens, en houd je aan die planning.
  • Maak ook tijd vrij voor leuke dingen. Ontspanning is belangrijk.
  • Doe tussendoor ook eens een paar ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
  • Je mag fouten maken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: ‘Ik kan niet álles weten, en dat is prima.’
  • Bedenk dat het heel normaal is dat je spanning en stress voelt. Je bent echt niet de enige!
  • Kijk op Psychischegezondheid.nl voor meer tips.

Toch veel stress?
Heb je echt veel last van examenvrees en helpen bovenstaande tips niet? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan meedenken hoe je de spanning kunt verminderen of er beter mee om kunt gaan. 

Er bestaan ook cursussen tegen faalangst. Vraag ernaar op school, bij je eigen huisarts of kijk op internet voor cursussen bij jou in de buurt.

Zelf je examencijfer berekenen?
Je leraren kijken samen met leraren van andere scholen je examens na. Je exacte examencijfer berekenen ze nog niet. Dat kan pas als de normering van dit jaar bekend is. De normering bepaalt bij hoeveel fouten je hoeveel punten krijgt.

Wat wel kan: alvast bij benadering je examencijfer berekenen. En dat kun je zelf! Bij iedere vraag in je examen staat het aantal punten dat je ermee kunt verdienen. De punten van de vragen die je goed denkt te hebben, kun je optellen. Op www.eindexamen.nu staat hoe je je cijfer kunt berekenen.

Ben je geslaagd of gezakt? Dat weet je pas als je de examenuitslag hoort van je mentor. Als je gezakt bent, is er altijd nog een herkansing. Ook kun je staatsexamen doen.

Wat kun je doen met klachten over het examen?
Het kan zijn dat je examenvragen vreemd vond of veel te moeilijk. Ook kan het zo zijn dat er tijdens je examen heel veel lawaai is gemaakt of dat er andere verstoringen van de examenstilte waren. Samen met andere leerlingen kun je je klacht melden op school en bij het Laks op de site www.examenklacht.nl

Het Laks telt het aantal klachten en beoordeelt ze. Vinden ze dat je gelijk hebt? Dan kan de examenbeoordeling worden aangepast. Dat gebeurt lang niet altijd. Eerst is er overleg met het CITO dat de examens maakt. Het is zeker belangrijk om serieuze klachten te melden!

Bron: Hoezitdat.info

Meer informatie

 

 

 

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X