Eindelijk… het langverwachte interview over de renovatieplannen van Scum
Zoals jullie waarschijnlijk al weten wil Scum de tent verbouwen en hebben ze hiervoor renovatieplannen ingediend bij de gemeente. Zo’n 40 jongeren waren onlangs aanwezig bij de informatieve raadsvergadering over dit onderwerp. Hieronder het, al veel eerder, beloofde interview met Richard en Nicoline van Scum.
Met wie hebben we te maken?
Nicoline: de nieuwe voorzitter van het bestuur van Scum. Ze is hier zelf al 16 jaar actief als vrijwilliger. Haar huidige baan is activiteitenbegeleider en ze is veel bezig in haar moestuin. Ze heeft samen met een beleidswerker van het Welzijnskwartier het beleid geschreven. Ze is een aanspreekpunt voor dit onderdeel. Het beleid is gebaseerd op het overheidsdocument Jeugd op Koers 2.0.
Richard: vrijwilliger van het jaar 2013. Negen jaar vrijwilliger bij Scum. Werkt met gehandicpten bij ’s Heerenloo. Hij speelt in een eigen bandje en schrijft graag. Hij heeft ambities om schrijver te worden. Voor de renovatie is Richard tijdens de raadsvergadering een (vertegenwoordiger) voor de jongeren van Scum geweest. Daar deed hij zijn verhaal over zijn ervaringen met Scum die door veel jongeren gedeeld werd.
Hoe ging het inspreken tijdens de fractievergadering, Richard?
“Het ging wel oké, maar ik was heel zenuwachtig.” Hij spreekt wel vaker voor een grote groep, maar dit werd heel serieus en dat wekte toch spanning op. “Ondanks de zenuwen kreeg ik een applaus en complimenten door zowel de fractie als de jongeren die aanwezig waren. Ik ben blij dat ik benaderd ben om te doen. Ik voelde me ook echt gehoord.”
Is de naam Scum nog van deze tijd?
Nicoline vindt van wel: “De naam Scum betekend tuig, maar Scum draagt een historie met zich mee en dat heeft Scum gemaakt tot wat het nu is. In al die jaren heeft Scum meer ervaring opgedaan en een expertise opgebouwd. Jongeren met problemen komen al jaren naar Scum toe om daar hun verhaal kwijt te kunnen en dat ze binnen het jongerencentrum geholpen worden.”
Wat denk je te bereiken met de renovatie?
“Met de renovatie proberen we het pand interessanter te maken voor jongeren”, vertelt Nicoline. “We hopen dat het door de renovatie drukker wordt. Door meerdere functionele ruimtes voor jongeren in te richten kunnen we meer activiteiten aanbieden. We willen jongeren ook de ruimte bieden om mee te denken over activiteiten.”
Ze willen jongeren ook betrekken bij de renovatie, maar hoe ze dat willen doen staat nog niet helemaal vast. “We willen graag de jongeren betrekken in het klussen, bijvoorbeeld bij het schilderen, of als het mogelijk is jongeren als stagiaires te laten meelopen met schilders en dergelijke.”
Richard denkt dat er een betere stimulans komt als Scum er nieuwer uitziet: “Een mooier aanzicht maakt je postiever en stimuleert je om er eerder naar het ‘nieuwe’ Scum toe te komen.”
Waar zijn de renovatieplannen op gebaseerd?
Nicoline vertelt dat de renovatieplannen gebaseerd zijn op het rapport Jeugd op Koers 2.0. “Dit is een plan van de overheid wat de gemeentes zouden moeten doen met ‘probleemjongeren’. Bijvoorbeeld de jeugdzorg die de gemeenten in 2015 moeten overnemen.”
De renovatie zou 7,5 ton gaan kosten. De renovatie van de Schuit zou het dubbele hebben gekost, hoe kan het dat jullie minder kwijt zijn?
“We willen veel dingen zelf gaan doen, zodat we zo’n 60.000 euro kunnen besparen”, vertelt Nicoline. “Dit willen we doen door middel van kleine dingen. Ook wordt er niet een heel nieuw pand gebouwd, maar alleen een aanbouw.”
Bied de renovatie meer ruimte en activiteiten voor bezoekers?
Het biedt meer ruimte en daardoor ook mogelijkheden, stelt Nicoline. Na de renovatie kunnen we in twee ruimtes werken en dus ook met twee doelgroepen. Ook zijn er meerdere mogelijkheden voor de jongeren om bezig te zijn met hun interesses en deze beter te ontwikkelen.” Daarbij is het programma Talent Coaching ook heel handig, zegt Nicoline: “Zo kunnen we het nog breder maken, bijvoorbeeld voor workshops, bandjes te laten oefenen of door een ruimte in te richten voor technische dingen.”
Denk je dat de plannen door de raad heen komt?
Nicoline hoopt het: “Ik zie dat de mensen die eerst negatief waren, of grote twijfel hadden, zijn bijgedraaid. Er zijn wel grote partijen die nog grote vragen hebben.”
Wat nou als de renovatieplannen niet door de raad heen komt?
“Ik zal er dan heel erg van balen, maar we kunnen wel een ‘nee’ verwachten”, vertelt Nicoline. “Maar ik ga er dan zo snel mogelijk voor zorgen dat die ‘nee’ wordt omgezet in een ‘ja’. Jongeren die ondersteuning nodig hebben, moeten anders op die ondersteuning wachten.”
Waarom is er geen rookruimte na de renovatie?
Dat is besloten om jongeren niet te stimuleren om te gaan roken. Nicoline: “Het is erg ongezond en daarbij komen er meerdere dingen bij kijken, zoals asbakken legen en opletten dat er geen glazen worden meegenomen naar de rookruimte en het is niet gezond voor de jongeren. Buiten zal er een gelegenheid zijn om te roken.”
Hebben jullie ooit iets gehoord over overlast?
Richard: In de tien jaar dat ik vrijwilliger en bezoeker ben, heb ik twee keer wat gehoord over overlast. Beide klachten waren over jongeren om het gebouw te luidruchtig waren.”
Wordt er geen overlast veroorzaakt door jongeren die buiten roken?
“Nee”, zegt Nicoline, “Er staat een vrijwilliger bij de deur die ervoor zorgt dat er geen afval op straat word gegooid, dat de peuken niet op de grond worden gegooid en die er ook voor zorgt dat jongeren niet te luidruchting zijn. We zijn hier dus heel alert op.”
—————————————————————————————————————
Op 10 april wordt door de gemeenteraad besloten of de renovatieplannen doorgaan of niet.
Wordt vervolgd…
Geen reacties