Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /DURF: Voor iedere scholier een reanimatiecursus

Blog

DURF: Voor iedere scholier een reanimatiecursus

Het onderwijs is een essentieel onderdeel bij het vormen van de mens. Tegenwoordig zien we dat het onderwijs zich vooral richt op het verkrijgen van algemene kennis en niet op de algemene ontplooiing van de mens. Scholieren leren theoretisch over natuurkunde, wiskunde en economie, maar handvaten die ook belangrijk kunnen zijn voor het latere leven (bijvoorbeeld leren debatteren, belastingformulieren invullen of maatschappijkritisch denken) worden niet in voldoende mate onderwezen. Aan deze vorm van ‘burgerschapsvorming’ wordt nog steeds te weinig gedaan.

De gemeente kan maar beperkt invloed uitoefenen op de inhoud van het onderwijs. maar Desondanks zijn er toch mogelijkheden op andere manieren invloed uit te oefenen. Wij willen in onze gemeente onderwijs dat zich breder oriënteert dan alleen de gebruikelijke vakken en probeert met de mogelijkheden die er zijn nieuw onderwijs te verschaffen. Daarom vinden wij dat de gemeente de komende tijd het gesprek moet aangaan met middelbare scholen om te kijken of zij openstaan voor het aanbieden van reanimatiecursussen aan hun eigen scholieren in Katwijk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen vallen onder LO (lichamelijke opvoeding), verzorging, maatschappijleer of een projectweek.

Elke week krijgen er in Nederland 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat mensen kunnen reanimeren. Desondanks is het voor een particulier nog aardig aan de prijs om een reanimatiecursus te volgen en dat kan demotiverend werken. Dit zou natuurlijk niet moeten voor iets dat in het belang is voor iedereen. De Hartstichting biedt doormiddel van de ‘6-Minutenles’ de mogelijkheid om voor een laag tarief leraren op te leiden zodat zij een cursus kunnen verzorgen aan hun leerlingen.  Door het volgen van de 6-Minutenles kunnen scholieren binnen 2 tot 4 uur leren wat ze moeten doen bij een hartstilstand. Borstcompressies toepassen, mond-op-mondbeademing geven en een AED bedienen behoort allemaal tot het pakket. Ook kan er gekeken worden naar andere aanbieders van reanimatiecursussen, denk bijvoorbeeld aan het Rode Kruis.

Laten we subsidies gebruiken voor zaken die echt een wezenlijk verschil kunnen maken in het vooruit helpen van onze gemeente. Een gemeente waarbij scholieren en toekomstige inwoners kunnen reanimeren is iets om naar te streven en daarbij zou de gemeente een ondersteunende rol moeten spelen.

Ingezonden door: DURF

Als politieke partij ook een persbericht voor of over jongeren?
Mail je bijdrage dan naar info@kattuk.nl!

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X