Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/DURF /DURF: Verbeter de jongerenhuisvesting in Katwijk!

Blog

DURF: Verbeter de jongerenhuisvesting in Katwijk!

De focus van de Katwijkse politiek ligt vooral bij grote eengezinswoningen en zoveel mogelijk verdienen aan de grondprijs. Kijk maar naar de bouwprojecten die de laatste 4 jaar gerealiseerd zijn: geen betaalbare woonruimte voor jongeren. Daarnaast is het beleid van Dunavie niet echt ‘jongeren’ vriendelijk. Bij de laatste visitatie (beoordelingssysteem van de overheid voor wooncorporaties) was één van de opmerkingen dat er bij Dunavie wel meer aandacht voor jongerenhuisvesting zou moeten komen. Daar is tot nu toe niet een echte invulling aangegeven. Ook als we de huidige beleidsplannen van Dunavie zien is er nog steeds geen gerichte aandacht voor jongerenhuisvesting.

Er zijn partijen die vinden dat Katwijk uit Woningnet Holland Rijnland moet stappen om meer woningen voor jongeren te krijgen. Dat gaat het probleem juist groter maken. Een regionale samenwerking is essentieel voor de doorstroming. En zeker voor Katwijk waar de uitbreidingsmogelijkheden beperkt zijn door de geografische ligging tussen duinen en zee. Er is weinig ruimte voor nieuwbouw, het prijspeil is relatief hoog en 70% van de woningen is eigendom. Hierdoor is er nauwelijks sprake van doorstroming op de woningmarkt. Verhuizen naar de regio is vaak dus de enige optie. Verder moet men ook de voordelen van de integrale aanpak van scholing, werk, zorg, etc. die ook vaak regionaal geregeld zijn niet onderschatten. Veel jongeren vinden juist hun eerste baan in de regio.

Om daadwerkelijk iets aan jongerenhuisvesting te kunnen gaan doen moeten we jongeren als een aparte doelgroep erkennen. Zowel de gemeente, Dunavie als Woningnet beschouwen jongeren niet als aparte doelgroep. Ze vallen meestal onder de groep starters en hiermee beperk je de mogelijkheden om gericht beleid te kunnen voeren. Door zo’n eigen doelgroep aan te wijzen kan ook beter ingespeeld worden op de mogelijkheden die de ‘Wet doorstroming huurmarkt’ uit 2016 biedt waarmee de mogelijkheden voor jongerenhuisvesting groter worden. Een voorbeeld hiervan is dat jongeren van 18 tot 28 jaar een woning kunnen huren voor max. 5 jaar en een mogelijke verlenging tot 7 jaar. Na die 5 jaar krijgen ze voorrang op de wachtlijst, maar daar zijn wel geschikte woningen voor nodig.

Op dit moment worden er voldoende van die specifieke woonvormen ontwikkeld die beter aansluiten aan waar nu de behoefte ligt, zoals tiny houses. Het project in de Duinvallei is daar een mooi voorbeeld van. Verder is het zo dat de starterslening absoluut moet blijven bestaan, die is van groot belang om een de overstap naar een eerste koophuis te maken.

Ingezonden door: DURF

Meer weten over dit onderwerp?
Check dan hier de reacties van alle politieke partijen op de stelling: 
Zolang de gemeente Katwijk onderdeel blijft van de regionale sociale huurwoningmarkt zal het huisvestingsprobleem voor Katwijkse jongeren niet opgelost worden.

Alle berichten en info over de gemeenteraadsverkiezingen vind je op de Homepage

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X