Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Dronken tieners woest om scherpere horecacontrole Katwijk

Blog

Dronken tieners woest om scherpere horecacontrole Katwijk

Foto: Gert-Jan Rodenboog. Winnaar fotowedstrijd: 'Jong en Alcohol Mixt Niet'

Wat ik nu toch weer heb gehoord! Uit geruchten heb ik vernomen dat jongeren onder de zestien jaar alcohol kunnen drinken in Feest aan C. Dat vraagt natuurlijk om een gedegen onderzoek. Check hieronder de uitkomsten.

Waar het onderzoek uit bestond? Kwalitatieve interviews met ‘de jongeren’ die zeiden regelmatig dronken uit Feest aan C te komen rollen. En – om me even aan het journalistieke principe van hoor en wederhoor te houden – heb ik ook nog netjes de eigenaar van Feest aan C gebeld voor een reactie.

Uit het verhaal van de jongeren blijkt dat zij meerdere malen naar Feest aan C zijn gegaan om daar lekker te zitten zuipen. En dan niet alleen een biertje – waar ze met hun vijftien jaar ook al te jong voor zijn – maar waar ze zelfs Bacardi konden bestellen! Of er dan geen uitsmijter stond? Eh, nee. De jongens gingen vanaf een uur of negen erheen en gingen pas tegen één uur ’s nachts waggelend de deur uit. Er werd weleens gevraagd naar een legitimatie, maar als je zei dat je zeventien was geloofden ze het ook. P, vijftien jaar, zegt: “Ik werd er niet uitgezet, omdat ze dachten dat ze een keer mijn legitimatie hadden gezien.”.

Uit het interview met de jongeren lijkt het haast dat Feest aan C op de hoogte is van de minderjarigen in hun kroeg. Toen duidelijk was dat er een controle aan zat te komen werden alle minderjarigen naar buiten gestuurd. J, vijftien jaar, zegt dat ze van de meesten wel weten dat ze minderjarig zijn: “Er waren wel tien man onder de zestien, dat was dan ook alles wat binnen zat.”.

Alsof het drinken van (sterke) drank alleen al niet genoeg is, zeggen de jongeren dat ze zelfs achter de gokautomaten in het rokershok hebben gezeten. Ook hier werd, volgens de jongeren, niets van gezegd.

Sinds de verscherpte controles, die twee weken geleden in zijn gegaan, komen de jongens er echter niet meer in. – Tot hun woede en frustratie.  P: “Ze willen toch geld aan me verdienen? Dan mag ik er opeens niet meer in!”.

Nou wil ik natuurlijk niet zomaar alles klakkeloos aannemen. Daarom heb ik gebeld met Rogier van der Linden, eigenaar van Feest aan C. Na een impressie te hebben gegeven van het verhaal van de jongeren zei hij het volgende: “Je moet zestien zijn om Feest aan C in te komen. Als er al jongeren onder de zestien binnen zijn geweest, dan is dit met een besloten avond geweest en hebben de ouders of degenen die het afhuurden de beslissing genomen om jongeren onder de zestien binnen te laten.”

Wat de volledige waarheid is? Ik laat het maar in het midden. Na een rondvraag op de redactie bleek wel dat tweederde van de redactieleden ook al voor hun zestiende in de Casa Cara, het Kraaienest enzovoort kwamen en daar ook alcohol kregen.

Nu wil ik niet zeggen dat dit alleen in Feest aan C gebeurd. De algemene indruk die ik heb gekregen van het uitgaan in Katwijk (vóór de verscherpte controle): binnen is binnen. N, vijftien jaar: “Het was soms de vraag of je binnen kwam, maar als je eenmaal binnen was dan kreeg je alles mee.”. Dit blijkt ook uit eigen ervaringen en verhalen van vrienden en kennissen.

De verscherpte controle op de horeca in Katwijk is wat dat betreft een goede zet geweest van de gemeente.

– Heb jij hier nou zelf ook ervaringen mee of heb er een mening over? Schroom dan niet om deze te posten.

Proost!

De geïnterviewde jongeren wensten anoniem te blijven.

Geschreven door:   Belle

Comments: 13

 • blondie

  Beantwoorden 07/11/201210:50

  toen ik 14 was kwam ik waggelend het duin uit om vervolgens nog ff naar de kroeg te gaan. Is volgens mij iets van alle tijden.. MAAR vind het wel zielig voor al die jongeren die er naaruit hebben gekeken om legaal een biertje te kopen, moeten ze nog langer wachten. aggggg

 • Arwin95

  Beantwoorden 07/11/201220:45

  Ik ken inderaad genoeg mensen van onder de 16 die na het zogenoemd “straatzuipen” nog een kroeg of een club in wilde duiken. Dat lukte nooit dus waren ze altijd aan het zeuren. Maar sinds Feest aan C is gevestigd in Katwijk lukte dat immers altijd dat er een paar naar binnen konden. Dus wat P zegt klopt wel, er kunnen dus heel makkelijk mensen van onder de 16 naar binnen. Buiten dat werd er ook sterke drank geschonken waar je minstens 18 voor moet zijn.

 • Aagje

  Beantwoorden 08/11/201209:41

  Belle, je bent zo hip en trendy, maar je verbaasd je hier over?
  Los van het feit dat een groot gedeelte van de 14 en 15-jarige echt niet van 9 tot 1 in een kroeg kunnen zitten omdat ze simpelweg niet na 12-en thuis mogen komen en het niet eens kunnen betalen, is er niets nieuws onder de zon.
  Er is geen enkele kroeg waar er niet eens mensen binnen komen van onder de 16.
  Een club van tien 15-jarigen maakt je kansen kleiner, kleinere groepjes lopen zo mee.
  Man, ik heb zelfs nog een Schuitpasje waarop ik een jaar ouder ben omdat ik er met m’n 15e zat hahaha.

  Ik zou zeggen; niet zo’n dom stukje schrijven Belle!
  En naar die gassies: wees blij! Voor de prijs van 2 baco’tjes kop je een fles! En als die soldaat is krijg je het vanzelf warm onder die brug! 🙂

  • Belle

   Beantwoorden 08/11/201219:36

   Aagje, na verschillende reacties van jou te hebben gelezen had ik toch wel meer van je verwacht.

   Ik verbaas me vooral over het feit dat die jongeren sterke (!) drank krijgen in Feest aan C en dat er voorheen geen enkele controle was.

   Maar waar ik me eigenlijk nog meer over verbaas, is dat jij niet ziet dat er voor de strengere controles genoeg volk onder de 16 overal rondliep. En daarnaast, omdat jouw ouders jou om 12 uur thuis wilden, wil dat niet zeggen dat andere ouders net zo handelen.

   Ik zou zeggen; niet zo’n domme reactie schrijven Aagje!

   • Aagje

    Beantwoorden 09/11/201213:57

    Belle, de man achter de bar verkoopt drankjes, dat is zijn werk. En die is blij met omzet. Het liefst zien zij geen controles of politie die staat te posten rond 1en of er echt niemand meer binnen komt…
    En om te denken dat een jongen van onder de 18 geen mixje kan bestellen in een kroeg vind ik redelijk naief… Of laat ik het anders stellen; ‘wij’ waren flink fantasierijker om aan dat soort dingen te komen.
    En voor of na controles drukker, toen ik 15 was was ik een kop groter dan de rest waardoor mij minder gevraagd werd. Maar ook toen was het elke zaterdag spannend of je wel of niet naar binnen kon/mocht. Dus het kleine deel van onder de 16 die weg mogen, die moeten sappelen tot ze 16 zijn en elke avond dat je wel warm zit lekker in je handjes knijpen.
    En dat is echt niet alleen in Feest aan C…

    • Aagje

     Beantwoorden 09/11/201213:58

     hmmm… dat ‘wij waren fantasierijke…’ hoorde eigenlijk achter ‘…binnen kon/mocht’ 🙁
     Mijn excuus…

    • barkeeper

     Beantwoorden 10/11/201222:48

     Een barkeeper is niet uit op zijn omzet maar voornamelijk op zijn fooi. Als je denkt dat een barkeeper blij wordt van een tent vol van 15/16 jarige zou je toch even met de barkeepers uit Katwijk moeten gaan praten denk ik zo. Geen enkele barkeeper wordt namelijk blij van een groepje van 15/16 jarige die elk drankje apart willen pinnen/betalen.

     • Aagje

      11/11/201214:01

      Zonder omzet heb je geen werk barkeeper, en inderdaad, de katwijkse barkeepers denken dat fooi bovenop de prijs hoort, maar dat is een andere discussie…
      Vroeger konden wij ook de concurrent in, maar na 2x werd er gezegd; volgende week ga je maar ergens anders hangen… En dat deed je dan, want anders werd het weer die koude brug haha.
      En wat je verder suggereert is geen aanleiding en geeft geen toevoeging aan de discussie… Geen mensen of een clubje 15-16-jarigen, dan weet iedereen wel waar voor gekozen wordt.
      Dat je niet blij bent met 15-16 jarigen is niets anders dan een groepie vrouwen… ’t Zijn de verliefde 18+-ers die uiteindelijk de drank betalen 🙂

 • Harry Blikvis

  Beantwoorden 08/11/201213:13

  Laatste keer dat ik in Feest aan c was, kregen mijn vrienden allemaal bier en mij werd om id gevraagd. Hun zijn rond de 14 en 15 en ik moest nog 2 dagen wachten tot ik 16 werd.
  Ik kreeg wel =D

 • Harry Blikvis

  Beantwoorden 08/11/201213:15

  En die controle werkt niet. Want we komen overal binnen. Bij scum en de pocket is het wel eens lastig

 • Kpiet

  Beantwoorden 08/11/201213:19

  Rond mijn 16de kwamen we ook overal binnen. Zuipen ergens op een bankje en hup de kroeg in. En zolang alles goed verloopt… wat is dan het probleem

 • blondie

  Beantwoorden 09/11/201212:03

  Wees blij voor twee drankjes kan je een fles baco halen. Dat krijgen ze toch niet mee in een slijterij!! Niet zo slim…..

  • Aagje

   Beantwoorden 09/11/201213:46

   Scherp! 🙂
   Maar dan nog, ook ik kon wel iemand inschakelen die het wel haalde… Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Laat een reactie achter

X