Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Bevrijding /Dodenherdenking in de gemeente Katwijk

Blog

Dodenherdenking in de gemeente Katwijk

Op 4 mei vindt jaarlijks de Nationale Herdenking plaats. Dan herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties en vredesmissies. Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar in elke gemeente in Nederland; ook in Katwijk.

Herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk

Op zaterdag 4 mei 2024 vindt de herdenkingsbijeenkomst van de gemeente Katwijk plaats in de Dorpskerk aan de Kerklaan 12 in Katwijk aan den Rijn. Het college van B&W zal deze bijeenkomst bijwonen. De bijeenkomst begint om 18.30 uur. De heer Arie Willem van der Plas zal spreken over de verzetsstrijders van de Stijkelgroep. Hij is nabestaande van een van de gefusilleerde Katwijkers die deel uitmaakten van deze groep. Het interkerkelijk koor Voices of Joy zal een aantal liederen zingen. Leerlingen van verschillende basisscholen zullen een gedicht voordragen.  De bijeenkomst is ook live te volgen, via www.kerkdienstgemist.nl.

Herdenkingsbijeenkomst Laurentiuskerk

Na de kranslegging in Rijnsburg is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Laurentiuskerk. De heer Harry Koopman zal een overdenking houden. De bijeenkomst begint om 20.30 uur en is ook live te volgen, via www.kerkdienstgemist.nl.

Kransleggingen

Na de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk wordt in Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg bij de oorlogsmonumenten om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen. Vervolgens vinden de kransleggingen plaats. Bij de kranslegging in Valkenburg is burgemeester Visser aanwezig.
Nadat de deelnemers aan de stille stoet hun kransen en bloemstukken hebben gelegd, wordt het aanwezige publiek uitgenodigd om langs de monumenten te lopen om eer te bewijzen aan de oorlogsslachtoffers.

Wegafsluitingen in verband met de kransleggingen op 4 mei 2024

In Katwijk zijn tussen 19.45 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:
Zeeweg vanaf de Meeuwenlaan tot de Koningin Julianalaan;
Willem de Zwijgerlaan ten noorden van de Nieuwe Duinweg.

In Rijnsburg zijn tussen 18.30 en 21.00 uur de volgende wegen afgesloten:
Kerkstraat vanaf de Hofstraat/Abdijlaan tot de Oude Vlietweg/Heerenweg;
Burgemeester Koomansplein.

Ook mogen er tijdens de genoemde tijd geen auto’s geparkeerd zijn of worden in het afgesloten gebied. Iedereen wordt verzocht hier medewerking aan te verlenen.

In Valkenburg zijn tussen 19.00 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:
kruising Hoofdstraat/Broekweg;
kruising Marinus Poststraat/Broekweg;
kruising Middenweg/Marktveld;
kruising Burgemeester Lotsystraat/Marktveld;
Dorpshuisplein.

Aanmelden stille tochten

In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg wordt de kranslegging voorafgegaan door een stille tocht. Om als organisatie mee te kunnen lopen in de stille tocht moet u zich van tevoren aanmelden via www.katwijk.nl/dodenherdenking. Dat kan tot en met 3 mei 2024.

Katwijk
In Katwijk is er een stille tocht vanaf het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument De Leeuw. De stoet verzamelt tussen 19.30 en 19.45 uur in het gemeentehuis en vertrekt om 19.45 uur. Er wordt medewerking verleend door de Chr. Muziekvereniging UNI. Na de plechtigheid is er gelegenheid voor een kopje koffie in de hal van het gemeentehuis.

Rijnsburg
In Rijnsburg is er een stille tocht naar het Oorlogsmonument aan het Burgemeester Koomansplein. De Flora Brass Band zal hierbij muzikale medewerking verlenen. De stoet start om 19.44 uur vanuit ‘De Voorhof’ Vliet Noordzijde 36. Degene die wenst mee te lopen met de stille tocht dient uiterlijk om 19.25 uur in ‘De Voorhof’ aanwezig te zijn.

Valkenburg
In Valkenburg start de stille tocht om 19.40 uur om vanaf het Dorpshuis achterom de Hervormde Kerk aan het Castellumplein naar de erebegraafplaats te gaan. Bij de kranslegging wordt medewerking verleend door Valkenburgs Harmonie. Na de plechtigheden is er gelegenheid voor een kopje koffie in het Dorpshuis.

Kransen of bloemen

Uw krans of bloemstuk kunt u op zaterdag 4 mei 2024 (laten) bezorgen bij:
Gemeentehuis, Katwijk (17.00 tot 18.00 uur);
De Burgt, Rijnsburg (09.00 tot 16.00 uur);
Het Dorpshuis, Valkenburg (16.30 tot 18.00 uur).

Overige informatie

Gepast ‘vermaak’ in horeca
Aan de horecagelegenheden wordt verzocht om op 4 mei de tijd tussen 19.45 en 20.15 uur gepast door te brengen uit respect voor de doden. Het wordt eveneens op prijs gesteld als in deze periode de buitenverlichting wordt gedoofd.

Geen fakkeloptocht
Omdat 5 mei 2024 op een zondag valt, is er dit jaar geen fakkeloptocht op Bevrijdingsdag.

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X