Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Dodenherdenking in de gemeente Katwijk

Blog

Dodenherdenking in de gemeente Katwijk

Op 4 mei vindt jaarlijks de Nationale Herdenking plaats. Dan herdenken wij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dat zijn burgers en militairen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog of bij latere oorlogssituaties en vredesoperaties. Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, maar ook in de gemeente Katwijk.

Herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk
Op zaterdag 4 mei wordt de herdenkingsbijeenkomst van de gemeente Katwijk gehouden in de Dorpskerk aan de Kerklaan 12 in Katwijk aan den Rijn. Het college van B&W zal deze bijeenkomst bijwonen.

De bijeenkomst begint om 18.30 uur en staat in het teken van het jaarthema ‘In vrijheid kiezen’ van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Burgemeester Cornelis Visser zal spreken over dit jaarthema. Het jaarthema sluit aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Ook wordt met dit thema stilgestaan bij de waarde van de vrije, democratische rechtsstaat, het buitenwerkingstellen van deze rechtsstaat in de jaren 1940-1945 en de verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen om de rechtsstaat én de vrijheden die we hebben te behouden.

Kamerkoor Cantilene zal muzikale medewerking verlenen aan de herdenkingsbijeenkomst. Leerlingen van OBS de Krulder, de Prins Willem-Alexanderschool en de Gaspard de Colignyschool leveren een bijdrage aan de bijeenkomst. Zij hebben dit jaar het oorlogsmonument de Leeuw, het oorlogsmonument op de Joodse begraafplaats en het oorlogsmonument voor Engelandvaarders ‘Freedom forwards’ geadopteerd.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt in Valkenburg, Katwijk en Rijnsburg bij de oorlogsmonumenten om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens vinden de kransleggingen plaats. De officiële kranslegging vindt dit jaar in Rijnsburg plaats. Hierbij zal burgemeester Visser aanwezig zijn.

Katwijk
In Katwijk is er een stille tocht vanaf het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument De Leeuw. De stoet verzamelt vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis en vertrekt om ongeveer 19.45 uur. Er wordt medewerking verleend door Chr. Muziekvereniging U.N.I.

Afsluitingen in Katwijk
Op 4 mei zijn tussen 19.45 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:
• Zeeweg vanaf de Meeuwenlaan tot aan de Koningin Julianalaan;
• Willem de Zwijgerlaan ten noorden van de Nieuwe Duinweg.

Rijnsburg
In Rijnsburg is er een stille tocht naar het Oorlogsmonument naast het gemeenschapshuis De Burgt aan het Burgemeester Koomansplein. De Flora Brass zal hierbij muzikale medewerking verlenen. De stoet start om 19.40 uur vanuit De Voorhof, Vliet N.Z. 36. Degene die wenst mee te lopen met de stille tocht dient uiterlijk om 19.15 uur in de zaal aanwezig te zijn.

Na de officiële plechtigheden is er een herdenkingsbijeenkomst in de Grote -of Laurentiuskerk. Hier zal mevrouw van der Laan een overdenking houden. Leerlingen van de Schakel, de Oranje Nassauschool en de Wegwijzer, zullen actief aan de bijeenkomst deelnemen. Zij hebben dit jaar het oorlogsmonument aan de Kerkstraat, het bevrijdingsmonument aan de Johannes Poststraat en het verzetsmonument op het Burg. Koomansplein geadopteerd.

Afsluitingen in Rijnsburg
Op 4 mei zijn tussen 18.30 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:
• de Kerkstraat vanaf de Hofstraat/Abdijlaan tot aan de Oude Vlietweg/Heerenweg;
• het Burgemeester Koomansplein.
Ook mogen er tijdens de genoemde tijd geen auto’s geparkeerd zijn of worden in het afgesloten gebied. Iedereen wordt verzocht hier medewerking aan te verlenen.

Valkenburg
In Valkenburg verzamelt men zich om 19.30 uur bij het Dorpshuis en loopt men in stille tocht om ongeveer 19.45 uur achterom de Hervormde Kerk aan het Castellumplein naar de erebegraafplaats. Bij de kranslegging wordt medewerking verleend door Valkenburg’s Harmonie en een detachement van de Natres.

Afsluitingen in Valkenburg
Op 4 mei zijn tussen 19.00 en 20.30 uur de volgende wegen afgesloten:
• kruising Hoofdstraat/Broekweg;
• kruising Marinus Poststraat/Broekweg;
• kruising Middenweg/Marktveld;
• kruising Burgemeester Lotsystraat/Marktveld;
• op het Dorpshuisplein.

Iedere belangstellende is van harte welkom bij de herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen.

Gepast ‘vermaak’ in horeca
Aan de horecagelegenheden wordt verzocht om op 4 mei de tijd tussen 19.45 en 20.15 uur gepast door te brengen uit respect voor de doden. Het wordt eveneens op prijs gesteld als in deze periode de buitenverlichting wordt gedoofd en er alleen muziek van de officiële Nederlandse radiozenders ten gehore wordt gebracht.

Persbericht Gemeente Katwijk

 

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X