Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /De bijbaan van….Mikolaj: Barman in de Stairs

Blog

De bijbaan van….Mikolaj: Barman in de Stairs

Kattuk.nl heeft een nieuw item in de rubriek werken namelijk ‘De bijbaan van…’. Voor dit item gaan we Kattukse jongeren interviewen over hun bijbaan. Hieronder vind je het eerste interview in deze reeks met Mikolaj, barman bij de Stairs.

Wie ben je?
De naam is Mikolaj, ik ben 20 jaar en studeer geschiedenis aan de Faculteit Leiden en mijn hobby’s zijn gamen, films kijken en uitgaan.

Waar werk je?
Ik werk sinds september in café de Stairs in Katwijk.

Wat houdt de opleiding in?
Ik studeer geschiedenis, ben eerstejaars. Dat houdt in dat ik een beetje de geschiedenis leer onderzoeken op allerlei punten.

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Dat is een grappig verhaal. Ik zat daar met een vriend (in het cafe) een biertje te doen en ik zag een briefje hangen met daarop; gezocht barmensen. Omdat ik al een paar biertjes op had dacht ik dat dat wel een leuke baan zou zijn (Tom Cruise in Cocktail :P) Nou zo gezegd zo gedaan. Ik vroeg aan Mart, de barman, of ik daar kon werken en hij regelde een sollicitatiegesprek met Hans, de baas. Dit gesprek liep zeer soepeltjes en ging vrijwel zonder problemen. Het komt er dus op neer dat het begon met een suffe gedachte en het uitliep op een echte bijbaan!

Dus solliciteren is geen kunst als je barman wilt worden?
Dat viel inderdaad heel erg mee, ik werd uitgenodigd voor een gesprek, en na een paar minuten was het al duidelijk dat ik werd aangenomen. Maar de belangrijkste test is eigenlijk gewoon achter de bar, als het niet loopt wordt je er snel uit gebonjourd. Daarnaast moet het café wel opzoek zijn naar nieuw personeel anders kan je het wel vergeten.  

Klinkt positief, verdient het ook wat?
Ja het verdient lekker, het basis uurloon is aardig hoog en daarboven komt nog de fooi. Bij elkaar is het een aardig extra centje. Wat niet onbelangrijk is, is dat je als barman vaak ook zelf drankjes krijgt aangeboden van het publiek. Deze mag je natuurlijk niet helemaal opdrinken omdat je nuchter moet blijven achter de bar…ha, ha…

Op welke dagen krijg je de meeste fooi?
Vrijdag en zaterdag zijn natuurlijk de dagen dat de mensen lekker uitgaan en geld gaan spenderen, dit merk je dan ook duidelijk in de fooienpot. En dagen als oud en nieuw, koninginnedag etc doen het ook altijd aardig.

Moet je daarvoor hard werken?
Het ethos van mijn baas is dat een barman altijd wel wat te doen heeft. Dat klopt ook aardig, in het begin moet je alles bijvullen, nieuwe drank en bierviltjes etc. Dan komen de klanten, in het begin is het nog rustig. Maar op het hoogtepunt van de zaterdagavond is het gewoon een paar uur keihard werken zonder stop. Als die drukte voorbij is ga je een beetje opruimen enzo. Als de avond afgelopen is moet je alles helemaal schoonmaken, dit houdt in vegen, soppen, glazen ophalen etc…

Dit klinkt intensief, heb je wel leuke collega’s om dit een beetje in een gezellig pad te kunnen brengen?
Ja hoor! Altijd gezellig achter de bar. NA sluitingstijd blijven we nog even gezellig een drankje doen om de avond na te bebabbelen. Ook komt het wel voor dat we een watergevechtje houden hihi.

Als barman moet je natuurlijk wel klaarstaan met een praatje voor de klanten. Komt het wel eens voor dat ze je om advies voor het een of ander vragen?
Dat valt wel mee, ik denk niet dat ik lang genoeg achter de bar sta om de mensen in een zodanig vertrouwen te kunnen stellen dat ze aan mij hun kwesties gaan voorleggen. Maarja, het is wel zo dat je heel veel roddels hoort, welke uiteraard achter de bar BLIJVEN.

Krijg je wel eens aandacht van vrouwelijk schoon dat wat komt ‘bestellen’?
Nou.. dat zal ik je is vertellen. Dat komt inderdaad wel eens voor. Ik heb er tot nu toe twee gehad die echt interesse tonen. Dat heb je niet als je krantenloper bent haha! Het is wel de ideale plek om vrouwen te versieren, een gratis drankje (Grapje Hans) kan wonderen doen.

Over drankjes gesproken, is het moeilijk om al die bestellingen van ingewikkelde mixjes te verwerken?
Je leert snel wat klanten bedoelen met de afkortingen en bijnamen van de mixjes. Het grootste probleem is het zoeken van de juiste fles, vooral bij weinig voorkomende mixjes. Soms in de hitte van de strijd wil je nog wel eens in de war raken en gooi je bijvoorbeeld vieux in een cola waar eigenlijk bacardi in had gemoeten.

Zou je dit baantje willen inruilen, als het kon, voor wat anders?
Nooit! Er is denk ik geen leukere bijbaan dan barman in een gezellig café!

Wil je verder nog wat kwijt over het werk als barman?
Ik zou zeggen kom eens gezellig een biertje bij me doen in de Stairs. Dan zie je precies wat mijn baan inhoudt.

 

Dat zullen we zeker doen!!

Door: Leon en Dick Paul

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X