Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Mantelzorg /Dank je wel, Mantelzorger!

Blog

Dank je wel, Mantelzorger!

De warmste mantel is onzichtbaar. En wordt elke dag door ontelbare mantelzorgers om de schouders gehangen van ontelbare familieleden, buren of vrienden die het moeilijk hebben. Helaas blijven mantelzorgers zelf vaak ook onzichtbaar. Soms weten ze niet eens dat ze mantelzorger zijn. Beschouwen ze het ‘gewoon’ als iets wat je erbij doet. Maar als je zo onvoorwaardelijk voor iemand klaarstaat, ben je onmisbaar. En word je gewaardeerd!

Voor wie?
Voor de persoon die jou, een familielid, vriend of kennis bijstaat. Mantelzorg is onbetaalbaar, maar met 100 euro willen we die mantelzorger wel graag hartelijk bedanken. Degene die de mantelzorg ontvangt, kan zijn of haar mantelzorger aanmelden.

Aanvragen
De zorgvrager (persoon die zorg ontvangt) vult samen met de mantelzorger het aanvraagformulier in. Daarnaast vragen wij mantelzorgers zich in te schrijven bij Welzijnskwartier Mantelzorgondersteuning. De ‘Blijk van Waardering’ wordt uitbetaald op de rekening van de zorgvrager. Er wordt maximaal 1 Blijk van Waardering per jaar per zorgvrager uitbetaald.

Meer informatie
Lees de voorwaarden en vraag uw ‘Blijk van Waardering’ aan op www.katwijk.nl/dankjewel. Aanmelden kan tot 30 november 2017. Heeft u vragen? Neem dan contact op met het Samenlevingsloket van de gemeente Katwijk via tel. 071 406 50 20.

Persbericht Gemeente Katwijk

Jonge Helden
Speciaal voor jonge mantelzorgers heeft Kattuk.nl een eigen gedeelte op de website met allerlei handige informatie en tips, de rubriek Jonge Helden

Een jonge held is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. Eén op de vier jongeren krijgt te maken met een zieke familielid die langdurige zorg nodig heeft. Iemand kan dus al een jonge held zijn als hij of zij minimaal drie maanden zorg verleend aan een zieke familielid, zoals bijvoorbeeld een ouder, broer, zus, oma of opa.

Een jonge held wordt ook wel een jonge mantelzorger genoemd. Een jonge held kan bijvoorbeeld een zieke oma hebben waarvoor hij of zij boodschappen haalt of broertjes of zusjes die hij uit school moet ophalen omdat mama of papa langdurig ziek is. Het kan ook om kleine taken gaan die de jongeren uitvoeren om hun familie te helpen. Er zijn ook jongeren die dagelijks of wekelijks voor een familielid moeten zorgen. Denk maar aan het koken voor het gezin, het huis schoonmaken of voor hun kleine broertjes en zusjes zorgen.

Informatie voor jongeren
Je kan al een jonge held zijn zonder het zelf door te hebben. Jonge helden hebben vaak veel taken, waardoor zij veel verantwoordelijkheid hebben en dat kan soms lastig zijn. Wij spreken van een jonge held als hij of zij drie maanden of langer zorgtaken uitvoert. Jongeren moeten dan afspraken en leuke activiteiten afzeggen, hebben geen tijd om huiswerk te maken of komen vaak te laat (op school of op werk). Het gedrag van de jongeren kan veranderen. Een jonge held wordt vaak eerder volwassen dan zijn leeftijdsgenoten.

Gaat bovenstaande voor jou op en heb je zorgtaken binnen de familie?
Dan ben jij dus ook een jonge held en willen we je graag leren kennen!

De gemeente Katwijk is trots op onze jonge helden en wil ze graag verder helpen. Daarom heeft Welzijnskwartier het project ‘Jonge Helden’ opgezet.

 

Klik HIER voor meer info.

 

 

Geschreven door:   Welzijnskwartier

Geen reacties

Laat een reactie achter

X