Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Coronaregels voor evenementen tijdens de zomer

Blog

Coronaregels voor evenementen tijdens de zomer

Kleinschalige evenementen buiten mogen weer vanaf 14 augustus onder voorwaarden. Meerdaagse evenementen blijven tot 1 september 2021 niet mogelijk. Hieronder staan alle regels voor evenementen.

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september. Kleinschalige evenementen in de buitenlucht zonder vaste zitplaats zijn per 14 augustus onder voorwaarden toegestaan. Evenementen met een vaste zitplaats zijn toegestaan.

Kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden toegestaan

Kleinschalige evenementen zijn  vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer mogelijk. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden.

Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent:

 • een vaccinatiebewijs;
 • of een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud;
 • of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. 

De 1,5 meter afstand is dan niet nodig tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.

Regels kleinschalige evenementen buiten

 • Bezoekers moeten in bezit zijn van een (gratis) ticket. 
 • De organisator moeten contactgegevens van bezoekers kunnen registreren. 
 • Medewerkers, vrijwilligers en artiesten die geen coronabewijs hebben wordt dringend geadviseerd een zelftest te doen voor zij het evenement bijwonen. Dit geldt ook voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. 
 • Alle aanwezigen krijgen het dringende advies om op dag 5 na het evenement een zelftest te doen. Daarmee zijn ze een eventuele besmetting snel op het spoor.

Besluit over evenementen na 1 september

Het kabinet neemt op 13 augustus een besluit over maatregelen voor horeca, inclusief inzet van testen voor toegang. Dan kijkt het kabinet ook naar de mogelijkheden voor alle evenementen na 1 september.

Evenementen met vaste zitplaats

 • Evenementen met vaste zitplaatsen kunnen buiten georganiseerd worden voor maximaal 750 personen, met coronatoegangsbewijs. Bezoekers hoeven dan geen 1,5 meter afstand te houden. 
 • Voor grote buitenlocaties geldt dat zij tweederde van hun reguliere capaciteit kunnen gebruiken. Ook als dit betekent dat er meer dan 750 personen aanwezig kunnen zijn. Een coronatoegangsbewijs is dan nodig om de 1,5 meter afstand los te laten. 
 • Binnen geldt dat met een coronatoegangsbewijs tweederde van de reguliere capaciteit gebruikt kan worden met vaste zitplaats. Bezoekers hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Als een evenement geen coronatoegangsbewijs gebruikt kan 100% van de 1,5 meter capaciteit gebruikt worden met vaste zitplaats op 1,5 meter.

Meerdaagse evenementen

Meerdaagse evenementen, dus evenementen met een overnachting, zijn nu niet mogelijk. En dat blijft in elk geval tot 1 september 2021. 

Subsidieregeling evenementen

Voor evenementen tussen 1 juli en 31 december 2021 is er de Subsidieregeling evenementen.

Regels voor kermissen

 • De bezoekersnorm is 1 bezoeker per 5 m2 (met onderling 1,5 meter afstand).
 • Kermisexploitanten zorgen dat bezoekers zich gemakkelijk kunnen houden aan de 1,5 meter afstand via crowdcontrol en werken met gescheiden bezoekersstromen.
 • Lokale voorwaarden voor evenementen (evt. meldingsplicht, vergunningverlening) gelden, waarbij ook rekening wordt gehouden met beschikbare politie- en BOA-capaciteit. Ditzelfde geldt voor de capaciteit in het OV: indien nodig kan er een vervoersplan aan organisatoren worden gevraagd. Ook wordt getoetst of de organisator zorg kan dragen dat de 1,5 meter afstand tussen publiek in acht wordt genomen. 

Bekijk hier alle coronaregels voor evenementen

 

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X