Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Corona herhaalprik voor 12-plussers

Blog

Corona herhaalprik voor 12-plussers

Op 19 september start een nieuwe vaccinatieronde. Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt de kans zich nogmaals te laten vaccineren met een herhaalprik tegen corona. Mensen met een hoger risico op ernstige ziekte door corona en zorgmedewerkers met patiënt-/cliëntcontact, zijn als eerste aan de beurt. We verruimen de openingstijden van onze locaties zodat iedereen die wil, zo snel mogelijk terecht kan voor een herhaalprik.

Hecht GGD Hollands Midden start met vaccineren op de huidige drie grote locaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden. Hier kunnen we snel en efficiënt veel mensen vaccineren. Onze vaccinatielocaties zijn vanaf 19 september zeven dagen per week open van 8:00 tot 15:30 uur. Voorlopig kan de herhaalprik alleen op afspraak worden gehaald. Er wordt geprikt met vernieuwde vaccins die zijn aangepast aan de omikronvariant.

Bescherming op peil brengen

Er wordt rekening gehouden met meer coronabesmettingen in het najaar. Een coronavaccinatie beschermt je tegen ernstige ziekte en sterfte en verkleint de kans dat je anderen besmet. Maar deze effecten nemen in de loop van de tijd af. Een herhaalprik zorgt dat je afweersysteem het coronavirus weer goed herkent en in actie komt als dat nodig is. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de herhaalprik halen, zodat minder mensen ernstig ziek worden. Het voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.

Uitnodiging

Mensen die dit jaar 60 jaar of ouder zijn, krijgen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Dit gebeurt stapsgewijs van oud naar jong. De eerste uitnodigingen liggen 13 september op de mat. Zorgorganisaties nodigen de komende weken bewoners en medewerkers uit. Ben je jonger dan 60 en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik? Dan krijg je vanaf de eerste helft van oktober via je huisarts een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Dit geldt ook voor mensen jonger dan 60

met het syndroom van Down. Hierna wordt de rest van de bevolking van 12 jaar en ouder via de media opgeroepen.

Voorwaarden voor een herhaalprik

Je kan de herhaalprik alleen krijgen als je de basisserie hebt gehad. De basisserie bestaat uit twee prikken tegen corona (of één in geval van het Janssen-vaccin of na een coronabesmetting). Bovendien moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat je de laatste prik of coronabesmetting had.

Ook als je na de basisprik(ken) al een of meerdere coronavaccinaties (booster en/of herhaalprik) hebt gehad, mag je in deze vaccinatieronde opnieuw een herhaalprik halen.

Basisserie zonder afspraak

Vanaf 19 september kun je nog twee soorten coronavaccinaties krijgen: de basisprik en de herhaalprik. In tegenstelling tot de herhaalprik, hoef je voor een basisprik bij Hecht GGD Hollands Midden geen afspraak te maken. Je kunt gewoon binnenlopen op een van onze vaccinatielocaties. Een basisprik wordt gegeven met het oorspronkelijke vaccin. Dat komt omdat het vernieuwde vaccin nu alleen nog is goedgekeurd als herhaalprik. Het oorspronkelijke vaccin beschermt nog steeds goed tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Voorbereidingen in volle gang

Hecht GGD Hollands Midden is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de nieuwe vaccinatieronde. De personele bezetting is rond. Onder hen opvallend veel mensen die al eerder bij de GGD werkten en zich nu opnieuw willen inzetten. De medewerkers volgen momenteel de benodigde training om hun kennis en vaardigheden op peil te brengen voor de nieuwe vaccinatieronde. Op de drie locaties worden priklijnen gereedgemaakt om in totaal tegen de 5.000 prikken per dag te kunnen zetten. Mocht dat nodig zijn, kan in korte tijd opgeschaald worden naar 10.000 vaccinaties per dag. De verwachting is dan ook dat iedereen die wil, snel gevaccineerd kan worden

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X