Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Corona: Afspreken met vrienden

Blog

Corona: Afspreken met vrienden

Waar moet je op letten wanneer je afspreekt met vrienden? Mag je een feest organiseren? En wat doe je als jij je aan de maatregelen wilt houden, maar je vrienden niet?

Dat en meer lees je op deze pagina van het Nederlands Jeugdinstituut (en hieronder).

Mag ik een feest bij mij thuis organiseren voor vrienden?

Nee, je mag even geen feestje geven. Je mag maximaal twee mensen per dag op bezoek krijgen. Kinderen jonger dan 13 jaar tellen niet mee. Woon je thuis en heb je  broers of zussen ouder dan 13 jaar die ook thuis wonen? Dan mogen jullie en je ouders dus in totaal twee mensen per dag uitnodigen. Maak hier met elkaar afspraken over.

Nodig je vrienden uit? Vraag van te voren of ze een zelftest doen. En let ook op de volgende dingen:

Waar kan ik op letten als ik iemand thuis uitnodig?
  • De basisregels zijn belangrijk: handen wassen, afstand houden (vanaf 18 jaar), (zelf)testen en frisse lucht. Check meer informatie over de basisregels op de website van de Rijksoverheid.
  • Zet dus een raam open. Ook als het koud is. Zo is de kans kleiner dat virusdeeltjes in de kamer blijven hangen.
  • Zorg dat degene die je hebt uitgenodigd thuis blijft als hij of zij (lichte) klachten heeft. ook als je gevaccineerd bent. Kijk op de website van de Rijksoverheid met welke klachten je vrienden thuis moeten blijven. Herinner je vrienden van tevoren aan deze afspraak.

Mag ik buiten afspreken met mijn vrienden?

Je mag buiten afspreken met één vriend. Ga bijvoorbeeld samen buiten wandelen of sporten in het park. Als een van jullie ouder is dan 18 jaar, houd dan wel 1,5 meter afstand van elkaar.

Mag ik nog sporten?

Tot en met 17 jaar mag je bij een club of vereniging nog gewoon sporten tot 17.00 met meerdere mensen. Na 17.00 uur mag je buiten in een groep sporten. Maar dit mag alleen als het georganiseerd is en is goedgekeurd door de gemeente. Zelf samen met je vrienden in het park gaan sporten mag dus niet.

Tot en met 17 jaar hoef je tijdens het sporten geen afstand te houden.

Wat doe of zeg ik als mijn vrienden en ik van mening verschillen over de maatregelen?

Dat is een moeilijke situatie. Het zijn niet voor niets je vrienden: ze zijn belangrijk voor je. Het kan lastig zijn om je vrienden aan te spreken als jij je wel aan de regels wil houden. Bovendien kan het makkelijker zijn om je dan ook maar niet aan de regels te houden. Toch is het belangrijk om goed na te denken over of je er toch iets van wil zeggen. Anders weten ze niet hoe jij er over denkt en kunnen ze hier ook geen rekening mee houden een volgende keer. Maar hoe doe je dat? 

  • Het kan helpen om het gesprek te beginnen met wat je zelf graag wil doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik vind het fijn om afstand te houden.
  • Je kunt je boodschap wat kracht geven door dat uit te leggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je bang bent om ziek te worden of andere mensen ziek te maken.
  • Wanneer je zegt wat je belangrijk vindt, omdat je dat echt voelt, komt het bij je vrienden ook overtuigend over. Dat zullen je vrienden zeker waarderen! Misschien ben je ook wel een voorbeeld voor iemand anders in je vriendengroep, die het eigenlijk niet durft te zeggen.

Lees meer hierover op de pagina Verschillende meningen over het coronavirus.

Nederlands Jeugdinstituut

Alle pagina’s voor jongeren over het coronavirus

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X