Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Corona: aantal besmettingen regio blijft hard stijgen

Blog

Corona: aantal besmettingen regio blijft hard stijgen

Verdubbeling aantal besmettingen Katwijk van 25 naar 51 in 1 week. Opvallende stijging binnen zorginstellingen, sportverenigingen en middelbare scholen.

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 39

In de week van 21 september zijn er 10340 coronatesten afgenomen in de teststraten. Niet iedereen kon in de eigen regio getest worden, er zijn daarom ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 1104 personen uit Hollands Midden (10,7%) positief getest op corona. Afgelopen week zijn vijf personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Duiding cijfers
De besmettingen lopen nog steeds hard op. Er vinden nog steeds veel besmettingen plaats bij mensen thuis. Daarnaast is er een opvallende stijging van besmettingen binnen zorginstellingen, sportverenigingen en middelbare scholen.

Het is belangrijk dat iedereen met klachten thuisblijft. Op die manier kun je een ander niet besmetten terwijl je wacht op de uitslag van je test. Helaas merken wij als GGD regelmatig dat als we iemand bellen voor de uitslag, deze persoon op het werk of in de les zit.

Advies mondmaskers zorg
Omdat de besmettingen hard oplopen, heeft de GGD Hollands Midden zorginstellingen van de CARE-sector geadviseerd uit voorzorg met medische mondkapjes type II te werken. Dit advies is een preventieve maatregel om verspreiding van corona te voorkomen onder de meest kwetsbare groepen.

Dit advies geldt voor alle medewerkers en bezoekers bij cliënten en patiëntencontact op minder dan 1,5 meter. Dus ook voor alle medewerkers die niet rechtstreeks zorg verlenen, maar wel op minder dan 1,5 meter van een cliënt/patiënt komen zoals voor maaltijdbezorging of recreatieve activiteiten.

“De besmettingen lopen hard op, ook Hollands Midden bevindt zich in fase 2. Iedere besmetting die we nu kunnen voorkomen telt. Daarom hebben we, in lijn met het OMT-advies en de landelijke bevestiging van het ministerie van VWS van 18 september, gekozen dit te adviseren. Uiteraard is de keuze dit advies over te nemen aan de instelling zelf en begrijpen wij dat instellingen tijd nodig hebben dit advies voor te bereiden en uit te voeren”, aldus Sjaak de Gouw.

Lange wachttijden voor test en uitslag
Op dit moment krijgen we veel meer testaanvragen binnen dan dat er plek is in de teststraten. Daardoor komt het voor dat mensen soms wel 72 uur moet wachten voor ze getest kunt worden. Daarna moet men ook nog eens lang wachten op de uitslag. Wat is er aan de hand?

Op dit moment hebben de laboratoria wel voldoende personeel, maar niet voldoende middelen om aan de grote vraag te voldoen. Er is bijvoorbeeld een tekort aan testvloeistof, testbuizen en andere materialen. Deze materialen worden flink bijbesteld, maar worden helaas niet altijd snel geleverd. Dat heeft te maken met het feit dat alle GGD’en en ziekenhuizen in Nederland deze materialen hard nodig hebben.

Vanwege de grote vraag naar testen en de beperkte capaciteit, zijn er afspraken met laboratoria in Duitsland gemaakt. Er gaan nu dagelijks koeriers met de testbuizen uit onze regio naar Duitsland. Dit vervoer kost tijd. Een test wordt hierdoor later geanalyseerd in vergelijking met een test in Nederland.

De GGD Hollands Midden houdt nauwlettend bij hoe het gaat met de doorlooptijd van een test. Als een test langer dan 48 uur op zich laat wachten, wordt het laboratorium gebeld waar de test zich bevindt. Op die manier probeert de GGD te achterhalen wat er aan de hand is en waarom het langer duurt.

De medewerkers van het callcenter gaan niet eerder naar huis dan dat alle uitslagen die bekend zijn, zijn doorgebeld.

Verhuizing teststraat Leiderdorp naar Leiden
De teststraat van Leiderdorp verhuist naar Leiden. De reden voor de verhuizing is het winterproof maken van de coronatestlocaties. De GGD heeft een overeenkomst gesloten met de eigenaar van het pand aan de Verbeekstraat (het voormalig kantoorpand van Jacobs) en huurt het pand tot uiterlijk 31 juli 2021. De komende tijd worden aanpassingen in en om het gebouw gedaan en wordt de tijdelijke bewegwijzering geplaatst. De verhuizing van Leiderdorp naar Leiden vindt plaats op zondag 11 oktober. Op 12 oktober opent de teststraat haar deuren.

De teststraat in Leiden is geen drive-in maar een inpandige locatie en zal 7 dagen per week open zijn van 8.00 tot 16.30 uur. Afhankelijk van de vraag naar coronatesten kunnen deze tijden worden aangepast.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in Katwijk Klik dan HIER (uitgebreid weekoverzicht HIER)of kijk op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Persbericht GGD Hollands Midden 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X