Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Corona1 /Corona: 408 nieuwe besmettingen Katwijk in Week 43

Blog

Corona: 408 nieuwe besmettingen Katwijk in Week 43

Aantal positieve tests Katwijk blijft toenemen. Van 298 in Week 42 naar 408 in Week 43.

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 43

In de week van 19 oktober zijn 15407 personen getest in de corona teststraten. Hiervan bleek 20% positief, opnieuw een flinke stijging in vergelijking met vorige week. In vrijwel alle leeftijdsgroepen is het percentage besmettingen gestegen. Het is belangrijk je aan de maatregelen te houden en het aantal ontmoetingen te beperken. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

De cijfers
Niet iedere inwoner van Hollands Midden liet zich testen in de eigen regio. Er zijn ook testen afgenomen in teststraten van buurregio’s. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen testten 3663 personen uit Hollands Midden positief op corona. Dat is een toename van 27% in vergelijking met vorige week. Afgelopen week overleden 12 personen aan de gevolgen van het coronavirus. De teststraten in Hollands Midden bieden sinds vorige week voldoende testcapaciteit. Als iemand vandaag belt voor een test, kan hij mogelijk vandaag maar in ieder geval morgen terecht.

Sneltesten
De GGD Hollands Midden heeft gewaarschuwd voor bedrijven die niet gevalideerde sneltesten verkopen. Het RIVM heeft inmiddels twee sneltesten goedgekeurd, maar eist dat er altijd een bevoegde zorgverlener (BIG-geregistreerd) in de teststraat is. Deze persoon moet toezien dat de sneltest goed gebruikt wordt.

Sneltesten zijn alleen betrouwbaar als er veel virus aanwezig is. De uitslag van een sneltest bij mensen zonder of met alleen milde klachten, ​is dus niet betrouwbaar en daarom zelfs gevaarlijk. Iemand met corona die alleen milde klachten heeft, test negatief met een sneltest. Hij of zij denkt dan onterecht dat hij negatief is. Hierdoor gaat zo iemand weer naar buiten, aan het werk en op bezoek. De kans bestaat dat zo iemand anderen besmet.

Er zijn ook bedrijven die de regels voor het testen met sneltesten wel goed volgen. Controleer daarom altijd voor je een test koopt of het bedrijf volgens de regels werkt. Informeer je zelf goed via de website van de testaanbieder, controleer of er een arts betrokken is, of de testen CE-gemarkeerd zijn en of een zorgprofessional de testen uitvoert. Op dit moment neemt de GGD alleen positieve uitslagen in behandeling van de in Nederland gevalideerde testen. De GGD volgt hierin de richtlijnen van het LCI/RIVM.

Gezondheidsmonitor
De GGD doet regelmatig onderzoek naar het gedrag van mensen in coronatijd. De resultaten van het onderzoek van begin oktober zijn bekend. Opmerkelijk is dat alle deelnemers het erg vinden dat er een tweede golf is gekomen. Dit terwijl de bereidheid om te testen minder wordt. Bijna twee derde van de ondervraagden met klachten die passen bij corona, gaat toch naar buiten. Dit ondanks de oproep om dat niet te doen.

De negatieve invloed van de coronacrisis op het welzijn neemt weer toe. Zo zijn gevoelens van angst, stress en somberheid weer meer genoemd. De negatieve invloed op leefstijl zoals minder bewegen, roken en alcoholgebruik nemen juist iets af.

Over het algemeen worden gedragsregels goed opgevolgd. Het gaat dan om geen handen schudden, niet meer dan drie mensen op bezoek en het niet op bezoek gaan bij ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Meer moeite hebben mensen met het vaak handen wassen (>10 keer op een dag) en het niet samenkomen met meer dan drie personen. Mensen houden zich ook minder aan de regels voor thuisquarantaine als iemand klachten heeft die bij corona passen. Bijna twee derde geeft aan wel naar buiten te zijn geweest. Een derde heeft ook met klachten bezoek ontvangen.

De vragenlijst is ingevuld in de periode 30 september t/m 4 oktober.

Teststraat Gouda
Op maandag 26 oktober is de nieuwe teststraat aan de Hanzeweg 11 in Gouda geopend. De testkamers bevinden zich in een speciaal voor de GGD geplaatst noodgebouw. De eerste dagen zijn er twee testkamers in gebruik. Er kunnen dan 40 personen in een uur en daarmee 400 personen op een dag getest. De komende dagen en weken wordt de testcapaciteit in Gouda verder uitgebreid naar de maximale capaciteit van 2400 testen per dag.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

 

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Laat een reactie achter

X