Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Columnpje over respect. Door: Niels Appelo

Blog

Columnpje over respect. Door: Niels Appelo

Een verdrietige week voor de familie van de doodgeschopte grensrechter van de Almeerse Buitenboys is voorbij. Dat verdriet zal nooit weggaan. Het bleek aanleiding voor de KNVB om alle amateurwedstrijden af te gelasten en met elkaar tot bezinning te komen over ‘respect in het voetbal’.

In Katwijk werd er op de club gepraat over de geweldsproblematiek in het voetbal en de pedagogische fouten van ouders in geval van ontspoorde kinderen. En over kutmarokkaantjes. En over buitenspel. En over de combinaties van dezen.

Dat deze gesprekken plaats hebben gevonden is goed. Collectieve afkeuring leidt tot een sterkere band binnen de club. Het komt de sociale binding ten goede. Je bent met zijn allen tegen hetzelfde.

Maar waar ben je dan precies tegen? Tegen het doodschoppen van iemand? Tegen schoppen? Tegen agressief jong tuig? Tegen alle voetballertjes van rond de zestien? Tegen voetbal? Tegen buitenspel? Of tegen Marokkanen?

Is het raar om die Noord-Afrikanen de schuld te geven? De fatale trappen werden weliswaar op het voetbalveld gegeven, maar het waren Marokkaantjes, toch? Daar gaat het om. Wilders twijfelde in ieder geval geen moment om via Twitter de verrotte islam en die hufterige Saharaklootzakken er aan hun zwarte haren bij te sleuren.

Het is de cultuur van die leipe Mokro’s. Bij het gebrek aan een vader zijn zij de baas in huis. Zij krijgen respect, ze verdienen het. En als het niet onder een opgepoetste zilveren cloche wordt opgediend beuken ze je het ziekenhuis in. Of, als je het erg bont maakt, zoals een buitenspelsituatie verkeerd beoordelen, dood. Dat is gewoon normaal bij die gastarbeiders uit achterstandswijken van de grote steden.

Respect. Bestaat het wel? Is dit stukje tot nu toe respectvol? Respectloos? Geen idee. Ik weet niet wat respect is. Misschien dat je elkaar in een bepaalde mate accepteert en aardig vindt. En dat ook tegen elkaar uitspreekt. Of met twee woorden spreken. Of dat je rekening houdt met elkaar. Het kan ook zijn dat je elkaar helemaal niet aardig vindt, maar dat je wel waardeert wat iemand doet. Of dat je je beheerst als je driftig wordt. Of dat je gewoon normaal doet.

Over respect op de voetbalvelden is dus gepraat. Afgelopen weekend. Om te begrijpen en samen af te spreken dat respect op het voetbalveld moet bestaan. Normaal doen. Niet zoals die Marocs iemand respectloos het leven uit trappen.

Ditzelfde weekend vond een stelletje onverlaten het nodig wat muuroppervlak bij een collegaclub te bekladden. Waren dat allemaal Marokkanen?

Door: Niels Appelo 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 7

 • belissimo

  Beantwoorden 11/12/201208:51

  Wat er gebeurt is in almere is verschrikkelijk. Dat het probleem niet alleen bij de marrokanen liggen in het voetbal is ook waar maar om zo ophef te maken over het beklad incidentje slaat nergens op. Zeker om dat in deze discussie te betrekken. Gewoon zeer ongepast. Wie heeft dat gedaan? Wordt ook zomaar ergens naar gewezen.

 • Harry Blikvis

  Beantwoorden 11/12/201210:08

  Het feit alleen al dat dit kan gebeuren op een voetbalveld vol met mensen die vast wel te hulp hadden kunnen schieten.

  Het hadden inderdaad ook net zo goed 3 neerlandse kindertjes kunnen zijn.

  Maar waarom zijn het toch iedere keer die Marokkaantjes? Die Turkjes? Die negertjes. Ze verneu… het allemaal voor zichzelf. Tegenwoordig hoor je alleen als het een blanke is geweest (op radio en TV). Anders worden onze medemensen boos dat hun zo een slechte naam krijgen in dit multikultikutland.

  En als het dan over respect moet gaan. Wat noem je dit dan ? https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/182311_454846831229086_248903700_n.jpg

  • Arno

   Beantwoorden 11/12/201216:47

   Ter info van Omroepflevoland.nl

   AlmereBaken schorst leerling na tweet over dode grensrechter

   Een leerling van Het Baken in Almere is geschorst omdat hij een tweet heeft geplaatst over de dood van de grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De smakeloze grap werd verstuurd vanaf een schoolcomputer. De politie bevestigt dit verhaal. De geschorste leerling had een twitteraccount van een schoolgenoot misbruikt. Deze medeleerling wist van niks en wordt nu bedreigd op het internet.

   Daarnaast is de onschuldige jongen nog verder in de problemen gekomen, omdat onbekenden onder zijn naam een nieuw twitteraccount hebben geopend. Ook via dit account verschijnen smakeloze tweets over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

   De recherche maakt jacht op de mensen achter het nep-account.

 • Harry Blikvis

  Beantwoorden 11/12/201210:09

  Weer een “bruine”…

 • Rebel

  Beantwoorden 11/12/201210:15

  De vergelijking tussen iemand doodschoppen en een muur bekladden gaat natuurlijk nergens over….

  Het feit dat er veel problemen zijn in en rondom het (amateur)voetbal in Nederland is al een tijd duidelijk, en dit zijn natuurlijk niet altijd Marokkanen. Maar tijdens wedstrijden tussen bijvoorbeeld het Nederlandse(Jeugd) elftal en een Marokkaans(Jeugd) elftal is het altijd een rotzooi… en dat komt dan niet van de Nederlandse kant. Je ziet vaak dat als er een probleem is (niet alleen bij het voetbal) dat er Marokkanen bij zijn betrokken. Maar we mogen dan niet zeggen dat het Marokkanen zijn geweest want dat is racistisch.. Het zijn toch gvd een stel van die kut Marokkanen geweest die (weer) iemand doodtrappen alleen dan dit keer op een voetbalveld waardoor er zoveel media ophef komt. Zet opsporing verzocht maar is een keer op driekwart van de misdaden daar zijn gepleegd door mensen met een Noord Afrikaans uiterlijk (Marokkanen dus) maar weer mag er daar niet gezegd worden dat het Marokkanen waren… Noem het beestje lekker bij zijn naam, het waren weer MAROKKANEN die bij een dergelijk incident waren betrokken!

 • Aagje

  Beantwoorden 11/12/201210:40

  Respect is niet zo tastbaar als men voor doet komen inderdaad. Respect betekent in mijn ogen meer je plek kennen en dankbaar zijn.
  Ouderen onderwijzen de jongeren, het ‘vuur’ is al wat gedoofd zodat in veel gevallen de ervaring telt;
  Werkgevers betalen de werknemers, waar de werknemers netjes voor werken;
  Dat je vrouw voor je kookt maakt je dankbaar, want niets MOET natuurlijk (andersom ook!);
  Als iemand praat, luister tot hij klaar is om daarna je eigen tijd te kunnen nemen;
  Is iemand ziek, biedt een helpende hand en wordt bedankt, wordt jij geholpen: bedank dan de ander.
  Je bedankt je tegenstander, want jullie hebben beide jullie sportieve uitvoering van de hobby te danken aan elkaar!
  Maakt iemand tijd vrij om jou potje voetbal mogelijk te maken, dan bedank je hem daarvoor.

  Het betekent niet dat je niet eens ertegenin mag gaan, maar vanaf de minioren krijgt ‘men’ in de voetbal al mee dat je er tegenin moet gaan! De ‘scheids’ is altijd blind namelijk!

  En ja, het marokkanen-probleem is ook terecht! Denk je dat deze zonen hadden geschreeuw tegen vaders/ooms/broers? Die worden nog ouderwets met de hand getuchtigd thuis hoor!
  Het probleem zit hem in de opvattingen die ze hebben over blanken. Een ongelovige mag je namelijk behandelen als hond. En honden mag je schoppen!
  Dit geld echt niet elke marokkaan, en dit heeft niets met racisme te maken, maar in mijn ogen is het als een mand rotte appels met af en toe een goede.

 • Arno

  Beantwoorden 11/12/201216:06

  Hier nog wat reacties via twitter en Facebook

  ‏@kayleeheemskerk
  Mooie blog van Niels. Stof om over na te denken.

  @florabora
  @NielsAppelo een beste column!

  @sarahphymm
  @NielsAppelo over respect: 1. respect begint bij de opvoeding, 2. respect kan alleen bestaan bij de gratie van een objectieve waarheid

  @sarahphymm
  @NielsAppelo puntje 2 kun je ook doortrekken naar goed en kwaad. dat begint steeds meer een relatieve zaak te worden, net als respect.

  De hele discussie tussen Niels en Sarah Phymm is te lezen in de TL van @sarahphymm en @NielsAppelo

  Facebook:
  Danielle: Naar jezelf kijken is moeilijker dan een ander de schuld geven.

Laat een reactie achter

X