Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: Weg met die onzin in zee

Blog

Column: Weg met die onzin in zee

Column door Marten Zwaan

Ik geloof niet in duurzame of groene energie, en nee…ik geloof wel in de opwarming van de aarde. Er is wetenschappelijk te veel bewijs om te ontkennen dat onze aarde eraan gaat.

Veel mensen heb ik al getriggerd bij het begin van de column. Die denken waarschijnlijk dat ik niet geloof in de opwarming van de aarde, maar dat zeg ik niet… Ik zeg dat ik niet geloof in duurzame energie. En ik moet ook eerlijk toegeven ik ben geen kenner, maar met mijn kennis zie ik al genoeg wat er fout gaat.

Al lange tijd ben ik geïnteresseerd in duurzame energie. Om een voorbeeld te geven, neem ik u terug in de tijd: Het was een zonnige dag en ik stond voor een digiboard. Op dat scherm allemaal statistieken. Het ging over de elektrische auto, de vraag die ik probeerde te beantwoorden was: “is de elektrische auto duurzaam?”. De conclusie kan ik zo weer opdreunen, het antwoord is nee, elektrische auto’s zijn niet duurzaam, daarvoor stoten ze te veel uit bij de productie. Maar dat kan veranderen in de toekomst, en als ik deze presentatie over 10 jaar geef is er een ander antwoord. Hahaha dit was 3 jaar geleden. En is de auto duurzamer geworden? Ja op de ene manier wel, maar dat komt ook omdat we oogkleppen hebben gekregen. Oogkleppen? Ja oogkleppen als we een elektrische auto zien in een reclame (en ook in het verkeer) ziet het eruit als een auto van de toekomst. De grap is dat alle Tesla’s die nu rondrijden de toekomst niet gaan zien met dezelfde accu. De accu is namelijk over ongeveer 10-20 jaar versleten.

O ja dan recyclen we de accu’s toch. Ehhhh nee dat kan niet, door de chemicaliën waar de accu uit gebouwd is. Kunnen die niet gerecycled worden, en ook niet vernietigd worden. En dit is niet de enige ‘duurzame’ ding waar dit gebeurd. Dit gebeurt ook met de windmolens.

Nee de windmolen is niet gemaakt van chemicaliën, wel van een materiaal genaamd: composiet. En dat kun je niet hergebruiken.

Dus die lelijke dingen voor de kust, die de kustlijn bederven. De visserij vernield, omdat je daar niet mag vissen en de biodiversiteit daar vernietigd. Worden gebouwd voor een x aantal jaar om daarna (hou je vast) in de zee gegooid te worden. Lekker duurzaam in de zee zit geen ijs meer dus laten we maar hele windmolenparken ingooien wordt de aarde vast een betere plek van.

Dit is de reden waarom ik denk dat duurzame energie een fabeltje is. Al die dingen worden gebouwd van een zeldzaam materiaal die vaak niet goed voor de natuur is, en snel verslijt. Kleine voorspelling maar over 20 jaar zitten we met stappels extreem giftige accu’s, en dan maken we ons nog steeds druk om een beetje radioactief afval.

Nou ja laten we het positief blijven, de aarde bestaat nog. Volgens de Maya kalender had die al sinds 2012 verwoest moeten zijn. Opmerkelijk dat precies dat jaar zonnepanelen en windmolens explosief toenamen, of is dat gewoon toeval?

Door Marten Zwaan

Ook een mening over duurzame energie en windmolens voor de kust van Katwijk?
Stuur je bijdrage naar info@kattuk.nl!

Of laat je mening achter in de comments….

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X