Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: Sorry… O nee, meen er niks van

Blog

Column: Sorry… O nee, meen er niks van

Door: Marten Zwaan

Iedereen kent dat nog wel, van toen je nog jong was. Weet je nog die ene jongen of meid op het schoolplein? Hij/zij lachte je uit en jij gaf hem/haar een klap. Boem, daar lag die dan. Daarna kwam het huilen en wist je, shit ik heb wat verkeerds gedaan. Maar hij verdiende dat wel!

Deze situatie komt veel mensen bekend voor, en wat er na de klap komt heeft iedereen 100% wel een keer meegemaakt. Namelijk: Je moest sorry zeggen van een volwassene. Ja en dat terwijl die persoon het verdiend had, maar er was geen speld tussen te krijgen. Dus ga maar sorry zeggen.

Maar wat nou als niemand het had gezien, en je geen sorry hoefde te zeggen. Maar na 10 jaar sorry zegt: zo van eey sorry nog voor die klap 10 jaar geleden. Dan is het meer gemeend maar boeit het de andere niet. Dus sorry zeggen heeft een tijdsgrens…

Nu vragen zich veel mensen af: waar wil je heen met dit verhaal? Wat maakt het nou uit om sorry te zeggen dat kan toch nooit kwaad? Daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, sorry zeggen is altijd goed alleen zijn er grenzen aan.

En die grenzen zijn jaren. Ik las gisteren in de krant dat er in Leiden sorry gezegd werd. Toen was ik benieuwd waarnaar dan? Naar het slavenverleden? Het VOC verleden? Of omdat we Nazi’s hebben geholpen Joden te vervoeren?

Dit was het niet, we zeiden sorry tegen de Paaseilanden. De Paaseilanden… Veel mensen zie ik nu al moeilijk kijken. Maar ik zal het heel even snel uitleggen. De VOC of een van die andere bootbedrijfjes dat rustig land aan het verkennen was en kwamen ze op Pasen aan bij een eiland met gekke beelden erop. Dat eiland eigende ze zich toe en noemden ze toen Paaseiland.

Toen ze daar aangekomen waren gingen de bewoners van dat eiland aan de spullen van Nederlanders zitten, wat ook begrijpelijk is. Want kom op, als ik een ufo zou zien wil ik ook alles aanraken. Dat vond de co-stuurman niet leuk, en die gaf het bevel om ze neer te schieten. En zo gebeurde, tien mensen werden neergeschoten.

Wow heftig verhaal wat moeten we nu doen? Even denken zullen we zijn standbeeld naar beneden halen? Die man heeft geen standbeeld, hij was de derde man op het schip onder de kapitein en de eerste stuurman. Dus eigenlijk was hij bijna een nobody, hard maar waar. Hij volgde bevelen op en gaf af en toe bevelen. Maar nu moet een heel land sorry zeggen voor een persoon, een nobody?

Nu zie ik al berichten binnenkomen: Marten dit mag je niet zeggen, doden mag niet. Nee dat klopt dat mag zeker niet. Maar in die tijd was dat veel normaler, we bekijken dit ‘delict’ door onze tijdgeest. O dit ben ik vergeten te zeggen maar dit gebeurde in (probeer je lach in te houden) 1722. Wat?! Ja, 300 jaar geleden, heeft een iemand tien man vermoord. Wow daar moet officieel sorry voor gezegd worden. O en die man die het gedaan heeft, had daarna nog iets van de kapitein gehoord. Volgens het logboek, noemde de kapitein de tweede stuurman een malloot…

Dit is gewoon volslagen onzin, en zoals ik vaker zeg: iedereen wordt gek in dit land. Dit bewijst het maar weer. Maar nu heb ik een vraagje voor de mensen die graag sorry zeggen. Wanneer wordt er sorry gezegd over het niet accepteren van LHBTI+’ers? Wanneer wordt er sorry gezegd voor de slaven van deze tijd, die hoer gemaakt worden? Gaan we daar ooit nog sorry voor zeggen? Of blijven we lekker hangen in het verleden… Want o, vroeger was alles beter, toch?

O en nog een ding sorry voor de mensen die boos worden op deze column, maar dat boeit me helemaal niks, sorry!

 

Geschreven door:   Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X