Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: Muzikaal Katwijk. Door: Niels Appelo

Blog

Column: Muzikaal Katwijk. Door: Niels Appelo

Een nieuwe column van Niels Appelo. Eerder verschenen in de Katwijksche Post en op Nielsvandedag.nl

Muzikaal Katwijk

Na afloop van het zoveelste fijne Katwijkse muziekproject, met ook niet-Katwijkers, kwam een vaak gestelde vraag ter tafel: heeft Katwijk nu echt zoveel muzikaliteit in huis?

Tijd voor een onderzoekje. Officiële cijfers van het CBS geven aan dat in heel Nederland muziek de populairste kunstvorm onder jongeren is. Ieder jaar gaan meer jongeren (18 jaar of jonger) ‘iets’ met muziek doen. Deze cijfers gaan over ‘georganiseerde amateurmuziek’, zoals bijvoorbeeld muziekverenigingen, muziekscholen en creatieve centra. Over bandjes, onbekende muzikanten en de gitaarpielers, oftewel de ‘ongeorganiseerde amateurmuziek’, een veel grotere groep verwacht ik, zijn geen betrouwbare cijfers te vinden.

Er zijn wel mensen die iets kunnen vertellen over de veronderstelde grote groep ongeorganiseerden. Succesvolle amateurs die niet uit Katwijk komen bijvoorbeeld. Of on-Katwijkse geluidsmannen die veel bandjes zien. En niet-Katwijkse boekingskantoren. Allemaal zeggen ze hetzelfde: ‘jullie hebben veel. Heel. Veel’.

Het is hier springvloed als het om bandjescultuur gaat. Er wordt ontzettend veel georganiseerd, geoefend en gespeeld voor en door de ongeorganiseerden. En zoals met alle dingen die normaal zijn vergeet je dat weleens te waarderen. Katwijkers zijn er aan gewend geraakt. Teveel naar mijn smaak.

Muziek is prachtig. Het kan je kapotmaken, maar ook helen. Het kan tot vrolijkheid stemmen, het kan deprimeren. Muziek pakt je bij je ballen, of is een zachte kus voor het slapengaan. Muziek kan heel je lichaam in een houdgreep nemen.

Het muziekspectrum is breed. In Katwijk is het er allemaal. Zwarte Zaterdag Nachten. Overbelichte Zondag Ochtenden. Het verdient allemaal een plek. En waardering. Talent wordt ontwikkeld, jongeren geven uiting aan hun gevoel. Zowel Spelers als Luisteraars. Spelers brengen Vader Jacob of een voor de meeste stervelingen onbegrijpelijk muzikaal epos ten gehoor. Luisteraars absorberen datgene waar ze zich prettig bij voelen. Spelers en Luisteraars zijn allebei actief.

 Katwijk is bijzonder. Tijdens de Kattukse Nach proberen plaatselijke bandjes hun muziek aan de man te brengen. De tent is bomvol. Wanneer René Froger komt, verdagen de kaartjes op Vakantieveilingen.nl. Neem het alsjeblieft ter harte.

 Waarom? Er volstaat één simpele reden: omdát we het hier allemaal hebben.

Door: Niels Appelo

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X