Column: Katwijk. Kinderen. Alcohol. Door: Niels Appelo
Een nieuwe column van Niels. Eerder verschenen in De Katwijksche Post en op nielsvandedag.nl
In Nielsgierig observeert Niels Appelo zijn dorp Katwijk, de rest van Nederland en de wereld.
Hij verwondert en verbaast zich, is nieuwsgierig naar van alles en nog wat en vraagt zich af.
Deze week? Katwijkse jeugd laat zich vol lopen.
Waarom? Omdat hun vrienden en vriendinnen dat ook doen.
En? De kroegen verkopen in ieder geval minder sterke drank aan 18-minners.
Zaterdagavond. Half negen, ergens buiten vlakbij een sloot, of onder een brug. Groepje jongens en meiden. Lekker zuipen. Steeds harder praten. Schreeuwen. Als het bijna zondag is slingerend naar het dorp. Nog meer zuipen. Ongecontroleerde bewegingen, ze hebben elkaar nodig om te blijven staan. Shotjes sterke drank. Naar de klote gaan. Nergens iets om geven. Zondagochtend naar huis. Strompelend, want fietsen gaat niet meer. Af en toe even langs de kant van de weg voorovergebogen rusten. Eenmaal thuisgekomen net op tijd voor de wc. Gelukkig, niemand wakker gemaakt.
‘Hoe was het gisteren?’ vraagt moeders zondagmiddag. ‘Leuk, hoor.’
Dit is geen uitzondering voor veel Katwijkse jeugd tussen de veertien en achttien jaar. Er bestaat een alcoholprobleem onder onze jongeren. Een probleem dat een lange historie heeft. En het duurde een tijdje voordat we het wilden inzien. Verklaringen waren al gauw gevonden in ons van oudsher streng-christelijke dorp. De jongeren wilden uit de ban springen, onder het juk van de kerk vandaan. En dat deden ze met alcohol en drugs. Het probleem is alleen dat onze Katwijkse jeugd dat niveau van consumeren heeft volgehouden.
Tenminste, dat is wat veel berichtgeving ons wil doen geloven. Drankgebruik onder jongeren is een nationaal probleem. Zelfs internationaal. Katwijk is helemaal geen uitzondering. Het christelijke geloof past bij Katwijk en dat is bijzonder. Onze realiteit die we met z’n 60.000-en hebben gecreëerd is er een van een gelovig en modern dorp. Daardoor lijkt het buitensporige drinken van onze jongeren kwalijker te zijn dan in een willekeurige stad waar meisjes achter de ramen staan.
Wel handig aan zo’n wijdverspreide kwestie is dat er meestal veel onderzoek naar is gedaan. Zo ook naar het drinkgedrag van kinderen in relatie tot een religieuze opvoeding. Interessant is dan te zien dat het drinkgedrag onder jongeren met een niet-religieuze opvoeding vaak excessiever is dan bij jongeren met wel een religieuze opvoeding. Hiermee wordt niets gebagatelliseerd. Het moderne Katwijk, met gelovige en ongelovige kinderen, is gewoon net als de rest van Nederland. Het Nederland waar teveel alcohol door kinderen wordt gebruikt.
Het alcoholprobleem onder jongeren kent vaak twee categorieën van maatregelen. Denk aan regulering vanuit overheden. Houd je je niet aan de regels krijg je straf. En er zijn jongerenwerkers die samen met de jongeren een oplossing proberen te zoeken. In Katwijk kennen we van beide categorieën heel wat voorbeelden. Camera’s in het uitgaanscentrum, blauw op straat en afspraken met kroegexploitanten zijn voorbeelden van regulering. Jongerenwerkers die de kinderen buiten opzoeken en jongerencentra die Frizzz-avonden en praatclubs mogelijk maken zijn voorbeelden van jongerenwerk.
Voorlichting op scholen en van ouders hebben helaas vaak een minimaal effect. Als jouw negen vriendjes naar de hangplek gaan, ga jij gewoon mee. Het ingewikkelde samenspel tussen overheid, scholen, actieve vrijwilligers, ouders en het kind heeft nog geen duidelijke oplossing opgeleverd. Afgelopen week kwam er een triomfantelijk nieuwsbericht naar buiten. Kinderen onder de achttien konden in de kroeg moeilijker aan de sterkedrankshotjes komen.
Nou, we zijn er bijna. Toch?
belissimo
01/02/201311:32Stopt iedereen ineens met drinken op hun 18e? Of is het dan normaal om buitensporig te drinken? Ik denk dat daar meer het probleem ligt. Het is maatschappelijk geaccepteerd om lam te zijn in het weekend