Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: Gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door: Niels Appelo

Blog

Column: Gezamenlijke verantwoordelijkheid. Door: Niels Appelo

Verkiezingen. Informatie. Formatie. Bruggen slaan. Regeerakkoord. Zorgpremie. Beëdiging. Beëdiging. Regeerakkoord kapot. Spannend. Regeerakkoord gerepareerd.

Het kabinet lijkt na een razendsnelle formatie en kinderachtig gehakketak aan de slag te kunnen met het nieuwe regeerakkoord. Uiteindelijk gaan we anders nivelleren. Nu via de belastingschijven. Als er maar genivelleerd wordt, want dat is een feest. En of dat nu via de inkomensafhankelijke zorgpremie gaat, of via de inkomstenbelasting: verschil moet er vooral niet zijn. Nivelleren is tot een doel verworden. Begrijp me niet verkeerd: ik vind ‘grote schouders, zware lasten’ een goed, sociaal principe. Maar wel ten bate van een hoger doel. Een welvarende, vooruitgaande, duurzame samenleving bijvoorbeeld. Laten we hopen dat ze dat niet vergeten.

Het simpelweg uitvoeren van wat er uit hun paarse pennen is gekomen, is niet meer van deze tijd. Het is eigenlijk van geen enkele democratische tijd. Toch is het mechanisme ‘u heeft gekozen, wij zoeken verder uit wat het beste voor u is’ onderdeel geworden van de Nederlandse democratie. Op de honderd meter sprint staat slechts een horde: de oppositie. De plannen worden uitgewerkt tot beleid en de samenleving heeft zich daar naar te voegen. Of niet. En dan kun je naar het Malieveld met een paar honderd gezellen. Picknicken en iemand laten schreeuwen in een microfoon. Misschien kreeg je nog wat voor elkaar. Dat systeem van ‘kiezen en verder je bakkes houden’ is verschrikkelijk.

Afgelopen zondag. Buitenhof. Jacques Wallage (PvdA) verkondigde op een zeker moment pure waarheid. Hij zei iets wat iedere politicus op zijn handpalm zou moeten tatoeëren, als permanent spiekbriefje. Een politicus praat met mensen. Gaat op zoek naar draagvlak in de samenleving. Maakt niet zomaar beleid van wat er in de formatiekamer op papier is gezet. Dat zijn ideeën. Niet meer, ook niet minder. Tik ‘m aan, ouwe.

De plannen rondom de nivellering van inkomens heeft alle symptomen van de ondemocratische ziekte die in ons vaderlandse systeem is geslopen. Ten eerste is dit middel tot doel verheven. Ja, ook dankzij de pers, dat is waar. Maar de spindoktoren en de welbespraakte politici hebben hun best niet gedaan. Echt niet. Kijk bijvoorbeeld naar die wijde-rode-trui-nivelleren-is-een-feest-Spekman, partijvoorzitter van de PvdA. Daarnaast heeft men de neiging de titel ‘Regeerakkoord’ gewoonweg vervangen door de titel ‘Beleid’. Fout. Bovendien moet de VVD bijvoorbeeld niet enkel hun achterban paaien met een optreden van Gordon en zijn vriendjes. Het volk! De menschen! Hallo, u vergeet er een paar miljoen.

De democratie heeft een kans van slagen met politici met grote maatschappijsensibele voelsprieten. Maar het floreert bij mondige en actieve burgers. De burger maakt het verschil. Zowel lokaal, regionaal als nationaal moeten burgers en politici elkaar meer op zoeken. Het is helemaal waar wat Wallage zegt, maar burgers moeten ook de handschoen oppakken. En niet in een destructieve demonstratie, maar in een constructieve dialoog met de bestuurders.

Van bestuurders moet kunnen worden verwacht dat zij vraagstukken voorleggen aan de samenleving. Dat heeft enkel zin wanneer burgers daarop reageren en er een volwaardige dialoog ontstaat. De bestuurder legt de burger de beleidskeuzes uit en de burger wijst de bestuurder vanuit een gezonde verantwoordelijk op misstanden of positieve ontwikkelingen. Ook andersom werkt dat: de burger ziet iets gebeuren in zijn omgeving en wijst de bestuurder daarop. Een gezonde discussie leidt tot gezonde keuzes. Op deze wijze komen we gezamenlijk tot een kritische samenstelling van breedgedragen, nuttig en passend beleid.

Beetje boos worden met zijn allen op de nieuwe plannen en de politici gaan terug in hun hok om met een alternatief te komen. Zie je dat het zo werkt!?

 Door: Niels Appelo

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 7

 • Niels

  Beantwoorden 14/11/201210:52

  Omdat de discussie elders plaatsvindt.

  Reactie op bovenstaand door iemand:

  “Veel letters, veel waarheid maar optimistisch. Let echter eens op hoe goed de politici volgend jaar naar de burger gaan luisteren. Om er vervolgens half 2014 weer mee te stoppen……..”

  Ik reageerde daar op mijn beurt weer op:

  “Het luisterend oor wordt geveinsd. Communicatie- en luistergat met de samenleving is groter dan ooit, vanwege het eigenbelang van zowel politici als van burgers. Het ‘luisteren’ van de afgelopen jaren is een wassen neus. Of repressieve tolerantie. In ieder geval niet de vrije Habermas-dialoog, zonder strategisch belang waar we, volgens mij, naar moeten streven in de ‘nieuwe’ democratie. De middelen voor verregaande interactie en co-productie van beleid komen steeds meer voorhanden en worden langzaam gemeengoed. Wallage heeft honderd procent gelijk als hij het heeft over de toenadering tot de burger. Ik roep daarbij ook de burger op zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen. Misschien optimistisch. Vooral heel erg nodig.”

 • belissimo

  Beantwoorden 14/11/201211:13

  Wat doen die stukjes van jouw op deze site? Met zulke teksten houdt de gemiddelde kattukse jeugd zich niet bezig. Even over de politiek er moet meer gedomenstreerd worden ala zuid europa richting het tuig in den haag en brussel

  • Bobnld

   Beantwoorden 14/11/201211:22

   Kattuk.nl heeft zich nooit gericht op enkel de kattukse jeugd. Naar mijn idee moet er ook ruimte zijn op deze site die zich wel interesseren in politiek/wat lastigere onderwerpen.

   Wel moet ik zeggen dat deze iet wat diep ging 🙂

  • Niels

   Beantwoorden 14/11/201211:33

   Je bedoelt stenen en molotovcocktails door de ramen het parlementsgebouw in gooien?

 • Arno

  Beantwoorden 14/11/201212:00

  deze column past hier prima. Kattuk.nl heeft zich door de jaren heen altijd met politiek beziggehouden. Eerst ism B-Involved daarna met Zetel 34 en nu op eigen houtje. Toegegeven veel jongeren interesseert het niet, maar er zijn wel degelijk Katwijkse jongeren in de leeftijd tot 24 jaar die WEL interesse in politiek hebben. Daarnaast behoort het tot de taak van Kattuk.nl om jongeren te informeren over zaken die hen aangaan. Politiek is er daar 1 van.

Laat een reactie achter

X