Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: De Ring van Kennis. Door: Ariënne de Vreugd

Blog

Column: De Ring van Kennis. Door: Ariënne de Vreugd

“Nog even! De laatste loodjes! Je hand hangt met de Ring boven het vuur van de Doemberg!” Ik keer mijn vermoeide ogen van het scherm naar mijn studiegenoot. Ze heeft gelijk.

Als een jonge, kleine Hobbit krijg je in het eerste jaar Engelse Taal en Cultuur in Leiden een opdracht mee: breng de Ring van Kennis naar Rivendell. De tocht naar Breeg en door het Oude Woud was moeizaam, maar je propedeuse haal je op bij Tom Bombadil (“Huh, wie?!” Sla eens een boek open). De reis zet zich voort, met grotere gevaren en moeilijkere tentamens onderweg. De Ring van Kennis bereikt uiteindelijk Rivendell, waar Elrond met je bachelordiploma zwaait. Je denkt dat het voorbij is, maar voor je het zelf weet bied je ineens aan om door te gaan. Tegen wil en dank krijg je bij aanvang van de master Journalistiek en Nieuwe Media de opdracht om de Ring van Kennis in de Doemberg te gooien.

Het eerste semester leidt naar het Dwergenkoninkrijk van Moria. In de Multimedia Maand word je namelijk in het diepe gegooid, met alle gevaren van dien. Je vlucht voor Orcs en vecht ertegen, maar het grootste gevaar is de vermoeidheid in de vorm van de Balrog van Morgoth. Studiegenoten vallen af als Gandalf in de leegte. Je komt aan in Lothlórien, een oase van rust en mooie dingen. Zoals je stage. Ondertussen weegt de Ring van Kennis, je scriptie, steeds zwaarder op je borst. Naarmate je verder loopt, door de wildernis van Emyn Muil en de stinkende Dode Moerassen, wordt het gevaarlijker. De Ring van Kennis begint je gedachten en je sociale leven over te nemen.

Eindelijk sta je daar dan, aan de rand van de Doemberg. Geestelijk uitgeput en uitgemergeld, als een zombie starend naar je computerscherm en pagina na pagina van je scriptie controlerend. Elke tik op het toetsenbord is als een stap richting het vuur. De Ring hangt als een molensteen om je nek. Je wilt niet meer. Maar dan tilt je studiegenoot je op, en draagt je naar het binnenste van de Doemberg met haar bemoedigende woorden. Je vinger zweeft boven de ‘verzend’-knop alsof de Ring van Kennis boven het vuur bengelt. Is dit wel goed, doe ik het juiste? Je laat los: afgestudeerd.

Geschreven door: Redactie

Comments: 3

Laat een reactie achter

X