Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: De bureaus staan er nog. Door: Niels Appelo

Blog

Column: De bureaus staan er nog. Door: Niels Appelo

Een nieuwe column van Niels Appelo. Ditmaal over de Tweede Kamer verkiezingen. 

Eerder verschenen op de jongerenpagina van de Katwijksche Post.

——
De verkiezingen liggen ruim een week achter ons. In Katwijk zijn er 34.841 geldige stemmen uitgebracht. Dat zijn evenveel stemmen voor het inperken van de bureaucratie.

Nationale en lokale overheden hebben vaak de naam dat ze ogenschijnlijk simpele vragen of opmerkingen niet zonder slag of stoot door het oerwoud aan regels weten te begeleiden tot een goed antwoord. De oneliners verschenen na de klap in het Catshuis weer op het papier bij de campagnebureaus.

Eloquente versies van ‘DE BUREAUCRATIE MOET HARTSTIKKE KAPOT EN ALLES!!11!’ doen het altijd goed bij de kiezer. De VVD gooit er een lekkere, dikke oranje streep onder, bij het CDA moeten we het samen doen en bij de PVV verzinnen ze iets met Sinterklaasrijm en grof taalgebruik. Afijn, u kent de usance van de partijen.

Uiteindelijk gingen de verkiezingen niet over het stukmaken van het bureaucratische polderapparaat. Af en toe werden er wel onbedoelde grapjes gemaakt. GroenLinks wilde bijvoorbeeld een wettelijk maximum aan bureaucratie. Juist. Wie gaat dat controleren? GroenLinks kreeg in Katwijk 291 stemmen. Landelijk hielden ze, met geluk, vier zetels over. Een van de grootste verliezers.

De Libertarische Partij deed voor de eerste keer mee aan de verkiezingen en pakte het meteen goed aan. GroenLinks is voor mietjes. De oplossing van de LP: afschaffen van de overheid. Ja. Laat dat maar even tot u doordringen. Zij kregen in Katwijk 16 stemmen. Landelijk 4205. Dat is 0,07 zetel. De LP rechtte volwassen de rug en stelde: ‘wij verloren de strijd tussen Samsom en Rutte’. Nee. Niet waar.

Bureaucratie floreert en zo hebben wij gekozen. We gaan misschien een andere weg in, maar op dezelfde manier. Er wordt niet rigoureus aan de poten van de bureaus gezaagd. Het kon wel, maar we kozen er niet voor.

Ik verwacht na de lange formatie goed doordachte, onderzochte en overlegde, verregaande maatregelen voor een beter Nederland.

Leve de demo… eh BUREAUcratie!

Door: Niels Appelo

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X