Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Column: Cultuurpodiamehoela! Door: Niels Appelo

Blog

Column: Cultuurpodiamehoela! Door: Niels Appelo

En weer een nieuwe column van Niels Appelo.

Voor samenvatting van dit artikel, scroll naar beneden.

Cultuurpodiamehoela! 
TriPodia is onder jongeren in Katwijk een plek waar je twee, drie keer per jaar komt (wat een oude bende hier!!!!111!!), aan de tap hangt en schommelend (wat doet dat standbeeld daar!!!11!!???!!1) door de schuifdeuren naar je fiets beweegt. Volgende dag hoofdpijn van de Grolsch.

Hartstikke leuk, maar er gebeurt daar meer. Kleinkunst, cabaret, klassieke muziek. Het is geen theater, geen concertzaal. De programmering is gevarieerd met ruimte voor alle kunst en cultuur. Voilà, een cultuurpodium. Dat was een stukje duiding.

Nu zijn die feestjes waar beschonken jonge mensen rondzwalken de financieel aantrekkelijke avondjes. Tijdens hogere cultuurvoorstellingen zit de zaal haast nooit vol. Dat is niet erg. Het is namelijk een goede taak van de overheid om kunst en cultuur te helpen. Ook voor kleinere groepen mensen. Tenminste, als je niet van de PVV bent.

Het politieke bos
Dwalend door de bomen aan pdf’jes vind je dit. Begin dit jaar werd overeenkomstig dit voorstel (.pdf) besloten dat een onderzoekje naar de mogelijkheden voor een cultuurpodium in Katwijk wenselijk zou zijn. Waarom? Omdat: ontwikkelingen maken het wenselijk meer inzicht te hebben in draagvlak en draagkracht van een cultuurpodium in Katwijk. Ah! Dat behoeft uitleg, want een cultuurpodium hebben we al. En kan wel een opknapbeurt gebruiken. Dus waarom een nieuwe bouwen?

 Dat wordt als volgt beargumenteerd. In de Brede Structuurvisie uit 2007 (alle documenten hier) wordt aanbevolen een cultuurpodium in het zeegebied (de toeristische kern van Katwijk) te plaatsen, omdat dat past bij het groeiende Katwijk. In 2011 zei de gemeente: ‘ho ho, daar hebben we geen centjes voor’. Die gingen waarschijnlijk op aan de voorzieningen die nu gebouwd gaan worden. Nu, een jaar later gaan er stemmen op: misschien een kleintje dan? Want ook met slecht weer moeten toeristen wat te doen hebben.

Boem! Bureaus mogen een offerte uitbrengen om dit te onderzoeken. En de uitslag komt naar voren in een persbericht, drie dagen geleden.

Geldverkwisting
De opties die de gemeente opstelde in de onderzoeksvraag waren reele, duidelijke opties. Uitgewerkt. TriPodia een kwaliteitsimpuls geven is makkelijker en goedkoper. Een kleine zaal in het zeecentrum past beter in het plan om van Katwijk aan Zee een toeristische kern te maken. Duidelijk. Nu komt de gemeente met een persbericht. En inderdaad. Precies datzelfde wordt geconcludeerd uit het onderzoek. Geen idee wat dat gekost heeft, maar iedere euro was te veel. En iedere minuut daaraan besteed was te veel.

Voor iedereen die het niet snapt of geen zin heeft al die bijlagen door te lezen, de samenvatting.

De samenvatting
In 2007 wordt voorgesteld: “misschien is nog een cultuurpodium, maar dan in het centrum wel leuk”.

In 2011: “nee, nee, even geen geld uitgeven. Dat gaat naar de kustversterking en wat al niet meer”.

In 2012: “misschien toch een piepkleinienieminipodiumpje? Oké, dan denken we logisch na en schrijven we op wat we al weten, kan een onderzoeksbureau daar even naar kijken”.

Onderzoeksbureau: “zo zo, dat hebben ze netjes opgeschreven. Waar is dat kopieerapparaat, leveren we het meteen weer in”.

Onderzoek ligt bij de gemeente: “oh, mooie niets toevoegende conclusies! Waar is het kopieerapparaat, dan maak ik er direct een persbericht van”.

Daar zijn we dan.

Besluiten volgen eind dit jaar.

Door: Niels Appelo 

Geschreven door: Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Comments: 4

 • tobias

  Beantwoorden 07/09/201215:37

  Wat is de boodschap van je collum?

 • tobias

  Beantwoorden 07/09/201215:37

  oeps…column

  • Niels

   Beantwoorden 10/09/201212:40

   Subsidie aan cultuurpodia is goed. Nieuw cultuurpodium lijkt onhaalbaar. Toch ontstaat er een woud aan gemeentelijke routines die onduidelijkheid voeden, beslissingen uitstellen en geld verkwisten.

 • tobias

  Beantwoorden 21/10/201213:29

  check!

Laat een reactie achter

X