Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Algemeen /Castellumpop in zwaar weer

Blog

Castellumpop in zwaar weer

De Valkenburgse stichting Castellumpop verkeert in financieel zwaar weer. Door het extreem slechte weer werd een deel van het paardenmarktfeest in september om veiligheidsredenen stilgelegd en gedurende de rest van het feest regende het zo, dat het Castellumpop bij lange na niet gelukt is om de kosten te dekken. Castellumpop verzorgt jaarlijks tijdens de paardenmarkt het muziekprogramma en de ‘vloeibare’ horeca op het Castellumplein. Uit de opbrengsten wordt normaal gesproken het daaropvolgende Koningsdagfeest bekostigd. Dit jaar konden ternauwernood alle rekeningen worden betaald. Voor het organiseren van een volledig Koningsdagfeest op het Castellumplein in het komende jaar is geen geld.

Het bestuur en de harde kern vrijwilligers waren er ziek van: Castellumpop was na de Mart blut. De zogeheten slechtweerbuffer, berekend op anderhalve dag slecht weer en in acht jaar tijd opgebouwd, was in één klap weg. In plaats van opbrengsten binnen te krijgen voor de bekostiging van Koningsdag 2018, bleef het bestuur met een grote financiële kater zitten. Toen de balans eenmaal was opgemaakt, werd ook al snel duidelijk wat er moest gebeuren om Castellumpop in leven te houden: het Koningsdagfeest 2018 moet in afgeslankte vorm plaatsvinden en er moet geld bij elkaar worden gebracht om de aanloopkosten voor Mart 2018 te kunnen betalen.

Koningsnacht in De Peuk
Het doel van Castellumpop is om Valkenburgers de gelegenheid te bieden om in het eigen dorp Koningsdag te vieren. Omdat er in het hele land op die dag veel activiteiten zijn, lukt het nooit om Koningsdag financieel rond te krijgen; er moet altijd een flink bedrag bij. Daarom kan Castellumpop op Koningsdag niet het muziekfestijn en de kinderspeelmiddag op het Castellumplein organiseren. Er komt wel een alternatief. Koningsnacht vindt in De Peuk plaats (er moet overigens nog wel een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente). Er hoeft dan geen tent, een toiletwagen en allerlei andere zaken gehuurd te worden. En Castellumpop wordt aan alle kanten geholpen om dit feest met zo min mogelijk kosten te organiseren! Het bestuur van De Peuk heeft het gebouw gratis beschikbaar gesteld. JVG Audio stelt gratis geluid en technici beschikbaar en All Security levert gratis twee beveiligers. De deels Valkenburgse rockband Refill heeft zich bereid  verklaard om desnoods gratis op te treden en Artiestenbureau Jan Vis kijkt of, en zo ja hoe, zij Castellumpop kan helpen. Als dat allemaal lukt, bestaat de kans dat er ook nog een centje overblijft van Koningsnacht. De avond is, net als alle andere Castellumpop-activiteiten, gratis toegankelijk. Dat Koningsdag op het Castellumplein komend jaar niet doorgaat, is een bittere pil, maar het kan even niet anders.

Bijdragen voor het voortbestaan
Direct na de Mart heeft Castellumpop via Kees Bergman contact gezocht met de verzekering om aanspraak te maken op de evenementenverzekering met slechtweerclausule. Na uitgebreide onderhandelingen heeft de verzekeringsmaatschappij toegezegd een substantieel deel van de kosten voor het geannuleerde deel van de Mart te vergoeden. Inmiddels hebben ook de Bedrijvenvereniging Valkenburg en de Valkenburgse wijkraad toegezegd over te gaan tot een bijdrage. Daarnaast heeft wethouder Jacco Knape Castellumpop uitgenodigd om een subsidieaanvraag in te dienen. Wat daar uit komt, moet nog worden afgewacht. Verder hebben Oranjevereniging Wilhelmina en Valkenburg’s Harmonie toegezegd om te kijken of zij eveneens iets kunnen doen om Castellumpop te helpen. Mogelijk doet ook de Grolsch Evenementenservice nog een duit in het zakje. En last but not least gaat de sponsorcommissie van Castellumpop binnenkort aan de slag met het benaderen van de reguliere sponsors met het oog op een bijdrage voor komend jaar.

Hartverwarmend
Het bestuur is enorm blij met alle financiële en ook mentale steun die zij sinds de Mart ondervindt. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen en organisaties bereid zijn om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van Castellumpop. Een veelgehoorde reactie, met name ook van bezoekers van de evenementen is: ‘Wat? Een Mart zonder Castellumpop? Dat kan niet!’

Oproep
Ook al lijken de vooruitzichten nu positief, Castellumpop is er nog lang niet. Om ervoor te zorgen dat de stichting er ‘gewoon’ weer kan staan met de Mart en Koningsdag, zijn er nog duizenden euro’s nodig. Om nog maar te zwijgen van het herstellen, opbouwen en verbeteren van de zo broodnodige slechtweerbuffer. Daarom zijn we een crowdfundactie gestart, waarmee het mogelijk is om geld te geven aan Castellumpop.  De app is te vinden op https://www.doneeractie.nl/red-de-mart-stichting-castellumpop/-5159, op de Facebook-pagina van Stichting Castellumpop en op www.castellumpop.nl.

Elk bedrag is welkom! Met het doen van een donatie lever je een bijdrage aan het voortbestaan van Stichting Castellumpop en kun je blijven genieten van de feesten op Koningsdag en met de Mart. En heb je ideeën die Castellumpop kunnen helpen: stuur een mailtje naar info@castellumpop.nl of een PB’tje via de Facebook-pagina.

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X