Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog PreppyWriter: Jongerendebat? Ook weer gehad!

Blog

Blog PreppyWriter: Jongerendebat? Ook weer gehad!

Prep mag nog niet stemmen, want pas 16 jaar. Maar heeft natuurlijk wel een mening “zekerwetenwel”.

EN

Ze was aanwezig bij het jongerendebat gisteren dus het onderwerp voor een nieuw blog was snel gevonden.

Lokale politiek door de ogen van een 16-jarige.

Veel leesplezier!!

Gisteravond was het dan zover, het Jongerendebat waar iedereen naar uitkeek. De voorbereidingen waren killing, maar het resultaat mocht er wezen. Van D66 tot Hart voor Katwijk, allemaal waren zij aanwezig om in het heetst van de strijd hun beste kanten te laten zien.

Nu is er één dingetje wat mij opviel… waar waren de jongeren in dit debat? De meeste deelnemers waren 25 jaar en ouder. Ondanks dat ik het ook interessant vond om te weten hoe zij erover denken, die jongerenstellingen, had ik toch jongere smoeltjes verwacht.

De eerste stelling was ‘Waarom is het zo belangrijk dat men stemt’. Naar mijn mening een erg goede vraag. Volgens de partijen is het belangrijk om je stem te gebruiken, je mening te laten zien en invloed uit te oefenen in de politiek over actuele gebeurtenissen.

Verder heb je volgens de D66 elke dag met je omgeving (gemeente) te maken, waardoor het van essentieel belang is dat je stemt. En waar moeten wij dan op letten als we stemmen?! Volgens Hart van Katwijk moet je letten op wat de partijen de afgelopen vier jaar gedaan hebben en wat ze nu willen gaan doen. Andere partijen zeggen juist dat je niet terug moet kijken, maar vooruit… naar de toekomst.

Er was afgelopen avond nog een stelling die ik persoonlijk best interessant vond, aangezien ik mij daar erg in kon plaatsen. ‘Jongeren hebben weinig tot geen interesse in de lokale politiek, wat wilt u doen om deze groep te betrekken’. Christen Unie zegt dat de politiek ook wel saai is, maar wel erg belangrijk omdat het over je eigen omgeving gaat. PvdA vindt dat er meer jongeren betrokken moeten worden door middel van bijv. een budget op te stellen waar jongeren een plan/idee bij mogen bedenken. Social media is een tool om jongeren te bereiken en ze naar hun mening te vragen, zo raken ze betrokken en komen er ook meer jongeren op de lijst. Naar mijn mening zijn dit goede punten waar alle partijen aan kunnen/moeten gaan werken, want de jongeren zijn immers DE toekomst.

Tijdens het debat zijn er aardig wat uitspraken gedaan door de partijen, maar of deze altijd positief opgevat konden worden was/is nog maar net de vraag. Zo zei Matthijs van Tuijl, vanuit de PvdA, over de stelling ‘Drugs overlast voorkomen door coffeeshop’, dat je, als je ouder bent, best af en toe een joint mag roken en dat hij dat zelf ook gedaan heeft. Bij zo’n opmerking krijg ik altijd een beetje twijfelachtige gevoelens, want was deze opmerking nu relevant of niet?

Naarmate het debat vorderde komen we bij het de stelling over fietsverkeer in Katwijk, hier vlogen de vonken er van af. Amy van de Gemeente Belangstellingen maakte een scherpe opmerking tegenover Marcel van de Lokalen : “Ik denk dat de auto uberhaupt slechter is, misschien is het voor jou ook goed als jij af en toe vaker fietst”. Al met al was het dus een pittige avond.

Dit was dan vanuit mijn beleving het Jongerendebat in het kort.

 De stellingen waren duidelijk, de meningen verdeeld en volgens mij hebben wij een goed beeld gekregen over de partijen. Dus ren 21 maart naar de stembus en stem! Want jawel, ook jouw stem telt.  

Dikke knuffel, Prep 🙂

 

Geschreven door:   PreppyWriter

Geen reacties

Laat een reactie achter

X