Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog PreppyWriter: Zwarte Piet

Blog

Blog PreppyWriter: Zwarte Piet

Lieve dames, heren en andere mensen die zich niet aangesproken voelen. Op dit moment is DE tijd van het jaar weer aangebroken het om over, jawel, Zwarte Piet te hebben. Daarom ga ik, een totaal niet volwassen puber het even hebben over het gezeik van totaal wel volwassen mensen. Want het slaat namelijk helemaal nergens op, dat Zwarte Piet gejank.

Ten eerste is het natuurlijk voor alle donkere mensen en kinderen die rond Sinterklaas uitgemaakt worden voor Zwarte Piet heel naar, dat zij zo genoemd worden! Dat is gewoon een feit en daar ben ik het mee eens. Maar als een kind het zegt is het volgens mij NIET racistisch of onaardig bedoeld?! Toch zodra anderen zich ergens onprettig bij voelen moet er wel naar gekeken worden, of er moet iets gebeuren.

Ten tweede heb ik vroeger geleerd dat Zwarte Piet “zwart”/ donker is, omdat ie POTVERDIKKEMME uit de schoorsteen tevoorschijn komt! En dus zo “zwart” is als roet. Niet omdat er vroeger nare dingen gebeurd zijn of om donkere mensen te pesten.

Ten derde is het een kinderfeest, traditie en heeft het niks met huidskleur te maken, want die kinderen snappen dat niet. Kinderen kijken naar de cadeautjes niet naar zwart of wit. En even als allerlaatste, die kleurenpieten en stroopwafelpieten – of wat het ook zijn – zien er gewoon niet uit en anders gaan al die veranderingen gewoon TE snel.

Er is namelijk nog een grijs gebied… echt waar. Natuurlijk snap ik het dat mensen met een kleurtje het niet fijn vinden en ik begrijp ook waarom, maar ik vraag mij soms af tot hoe diep dit gaat? Want aan de andere kant snap ik mensen die zeggen dat het een kindertraditie is en dat het niks met racisme te maken heeft enz. ook wel. Alleen begrijpen de “twee” partijen elkaar wel? Bestaat er niet zoiets als begrip voor de ander hebben? Misschien is er een tussenoplossing, niet regenboog, geen stroopwafel en geen zwart… maar gewoon grijs? Grijze Piet. Ook al denk ik niet dat het zo leuk staat, toch is het een goed compromis! En anders laten we de kinderen kiezen dus geen pubers, niet het commentaar van ouders en alle andere volwassenen… nee gewoon de Kids Choice, zonder de Awards dan hè.

Voor nu was dit mijn blog en hoop ik dat mensen iets meer begrip hebben voor de ander, dus dat de beide partijen elkaars mening en argumenten snappen en niet alles zo zwart/wit zien en helemaal niet gaan schelden of vechten. Alvast een fijne Sinterklaas.

Dikke knuffel, Prep 🙂

 Foto: JLFotografie

 

Geschreven door:   PreppyWriter

Geen reacties

Laat een reactie achter

X