Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog Jens: JBKA (on)gecensureerd

Blog

Blog Jens: JBKA (on)gecensureerd

Je bent Kattukker als… ongecensureerd. Al menig verhaal over deze in Katwijkse Facebook sferen haast mythische bestemming was mij ter oren gekomen. Het zou gaan om een intellectuele vrijplaats, een bastion van vrije meningsuiting waarin iedereen ongeacht de controversiële aard van zijn mening of ideeën met open armen verwelkomd werd. 

Des te groter de teleurstelling toen ik mijzelf een week geleden poogde aan te melden voor de groep en meteen werd begroet door de volgende vraag.

“Stemt u FVD of PVV?”. Waarop de illusie van objectiviteit en de in de titel inbegrepen vrijheidsbelofte meteen ten val kwam. Alleen al bij de aanwezigheid van een toelatingsvraag tot een groep die zich (in zijn naam) prijst om zijn eigen objectieve houding kun je gerust spreken van een paradoxale situatie. Het feit dat er zo schaamteloos en expliciet werd gevist naar de politieke mening van de geïnteresseerde vertelde mij al genoeg over de werkelijke aard van de groep.

Het gaat hier niet om de vrijheid van meningsuiting of ongefilterd politiek discours. Het betreft hier niets meer dan een politieke bubbel, een treurloze echokamer voor mensen die niet kunnen verdragen dat hun mening niet de enige is. Het woord ongecensureerd is hier niets meer dan een slecht toegepaste en lichtelijk pretentieuze verhulling van de bekrompen aard van zij die zo gretig van deze “vrijheid” gebruik maken.

Er valt natuurlijk te discussiëren over het bestaansrecht van dergelijke politieke echokamers maar ze zijn min of meer onvermijdelijk, zowel ter linker als ter rechter zijde. Maar als je een dergelijke groep dan toch moet en zal opzetten wees dan op zijn minst oprecht in je communicatie naar de buitenwereld. Zo weten zowel ik als andere Katwijkers die weldegelijk waarde zien in open en ongefilterd politiek discours ook eens waar ze werkelijk aan toe zijn.

Door: Jens

Geschreven door: Jens Guijt

Comment: 1

  • Elize Groenendijk

    Beantwoorden 01/11/201915:18

    Het toelaten van mensen met een politieke gedachte die haaks staat op de onze hebben geen toegevoegde waarde helaas. Het “je bent Katukker als ongecensureerd” staat vooral voor de vrijheid die je hebt in de groep m.b.t. het uiten van je mening op het gebied van immigratie en asielbeleid. Ook staat het voor een zekere garantie dat je niet gauw gerapporteerd word door mij of andere leden. Het gaat niet om kleur of ras om in de groep te mogen, wel om je politieke keuze. We hebben het vaak geprobeerd om met andersdenkenden een gezellige groep te creëren maar helaas draaide het altijd op venijnige conflicten uit. Daarom zijn die vragen ingesteld.

Laat een reactie achter

X