Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Blog: De Verloochening – een politieke poppenkast zonder winnaar

Blog

Blog: De Verloochening – een politieke poppenkast zonder winnaar

Blog door Paul

“Katwijk heeft gestemd voor verandering, voor een nieuwe koers.”. Dit waren de woorden van DURF-lijsttrekker Sonny Spek na diens historische overwinning van 16 maart in de Gemeenteraadsverkiezingen. “Politieke aardverschuiving” luidde de kop in het Leidsch Dagblad. Seismologen zitten er zelden naast, maar de nasleep van deze aardbeving laat nog op zich wachten… en wachten… en wachten.

Leuk advies, doen we niets mee.
8 april kwam het eerste advies van de verkenners, wiens haarfijne metafoor voor de vertrouwelijkheid van de gesprekken zijn weerga niet kent. Verkenner Floor Vletter zei dat, onder het mom van vertrouwelijkheid, er al documenten door de papierversnipperaar zouden zijn gesmeten. Grappig, maar net als andere shit in dit formatieproces, een tikkeltje misplaatst en achteraf niet zo serieus bedoeld. Maar ach, wat is dit formatieproces zonder pedante drama en een gebrek aan realiteitsbesef.

Er zijn oorlogen korter geweest dan hoelang het duurde voor de eerste discrepantie en distantiëring zich voordeed. Vletter en Ouwehand brachten het advies van een coalitie van DURF, CDA, PvdA en SGP naar buiten als een overwinning en een grote stap voorwaarts, alleen om geen 180 minuten later in de grond te worden gestampt door 50% van de betrokken partijen in dit advies. Voorbarig, afwijkend van het advies én gemaakte afspraken noemden het CDA en de PvdA dit advies, waar ze op voorhand al intern van zeiden het er niet mee eens te zijn.

Het advies werd gepresenteerd met wat uitlichting, onder meer van het feit dat er wat afstand zit in inhoudelijke ongein, maar dat overbrugging hiervan “breed vertrouwen” kent. Grappig, maar ik call hier bullshit als de PvdA in hun statement zegt dat er op inhoud niet is ingegaan in de gespreksrondes in aanloop naar het advies. Hier zouden in de avond van woensdag 6 april nog afspraken over zijn gemaakt. Donderdagavond werd dit alweer overruled door Vletter en Ouwehand. Tot zover de integriteit van de formatie van een samenhangende coalitie. Waarvoor dank.

Een gesloten open boek
Overigens is het het waard om aan te stippen dat een milde vier jaar geleden ene Sonny S. nog pleitte voor een transparant formatieproces. Deze kiezer zou dit ook een fijne, welkome verandering vinden in onze gemeente. Wat een uitgelezen kans is het dan dat de desbetreffende bron van dit democratische pleidooi vier jaar later het formatieproces mag leiden als grootste partij! Hoe fijn is dat!?

Geheel in de huisstijl van dit proces gaat dit alleen niet zoals beloofd of gewenst. Van transparantie is nog niet veel terug te zien, zeker wanneer de verkenners het ene beweren en nota bene één van de betrokken partijen dit effectief tegenspreekt. Maar neen, Sonny prijst de transparantie in dit proces met de introductie van gedocumenteerde gespreksverslagen. Die achter slot en grendel blijven. En niet via een WOB-verzoek te bemachtigen zijn. Voor niemand in te zien.

Tot zover de transparantie. Het “glasnost”-fenomeen komt in me op. Al weet ieder die dit leest hoe dat er tegenwoordig aan toe gaat in Mother Russia.

Maar goed. Twee van de vier partijen zijn het dus oneens met het advies. Een probleem dat nog kan worden gedegradeerd naar een kinderziekte met de juiste bemiddeling, communicatie en compromissen…

GAAN WE WEEEEEER
Of niet! 11 april 2022, DURF neemt het heft in eigen hand en trekt de lijn van hun POLITIEKE AARDVERSCHUIVING door met een nieuwbakken samenstelling van de gewenste coalitie. Stemmers maakten verandering mogelijk in Katwijk door DURF negen zetels toe te vertrouwen, alleen voor de partij om in zee te gaan met de SGP en ChristenUnie. Katwijk stemde voor verandering door géén christelijke meerderheid de raad in te smijten, maar laat het aan de grote winnaar over om zonder omkijken de twee conservatiefste partijen van Katwijk in de coalitie te betrekken.

De PvdA is terecht verbaasd over hoe dit is verlopen, want het kostte louter een weekend voor DURF om het CDA en de PvdA bij het grof vuil te zetten en in zee te gaan met wat sommigen de Katwijkse zwartekousendelegatie noemen. En waar het al opmerkelijk was dat de SGP in de coalitie werd betrokken zonder bij het laatste gesprek vóór het advies aanwezig te zijn, is deze genomen bocht één uit de extreme hoeken. Want ja, wie nu voor verandering heeft gestemd, krijgt diens stem beantwoord met meer van hetzelfde.

Afijn, over dit formatieproces zijn we in ieder geval nog niet uitgepraat. Maar van overbrugbare verschillen in inhoudsopvattingen tot een levensduur van geen drie volle dagen, dit formatieproces gevuld met façades en schijntransparantie is er niet één om in te lijsten. Verre van.

Ik wend me tot zij die dit proces van een afstandje bekijken, net zoals ik. Wie schande spreekt: ga zo door. Wie spijt heeft van zijn stem: fair. Wie uitspraken over een “nieuwe koers” voortaan niet half zo serieus neemt als voorheen: sterkte.

Jammer dat het zo moet.

Ik verlaat u met één laatste uitspraak. Met betrekking tot de nieuwe koers: maak hiervan wat je zelf wilt.

Het kan ook nooit normaal.

Tot gauw.

Tot zover de mening van Paul…

Heb jij ook een mening of wil je reageren?

Stuur je bijdrage naar info@kattuk.nl!

Geschreven door:Paul Winters

Politieke redactie Kattuk.nl. Betrokken. @streaupwafel op Twitter.

Geen reacties

Laat een reactie achter

X