Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Jongerenwerk /Bezuinigingen op Welzijnskwartier zichtbaar in Katwijk

Blog

Bezuinigingen op Welzijnskwartier zichtbaar in Katwijk

Welzijnsorganisatie biedt minder culturele projecten en activiteiten voor jongeren

De afgelopen jaren konden leerlingen na school extra sporten op het schoolplein. Middelbare scholieren maakten kennis met culturele projecten in het voortgezet onderwijs. En diverse jongerencentra vingen jongeren op, die een duwtje in de rug nodig hebben. Maar vanwege bezuinigingen kan Welzijnskwartier vanaf dit jaar minder bijdragen aan dergelijke activiteiten.

De gemeente Katwijk kampt met oplopende kosten voor de jeugdzorg. Hierdoor raken diverse organisaties subsidiegelden kwijt. Voor Welzijnskwartier betekent dit in 2020 een bezuiniging van 250.000 euro, bovenop een korting van 50.000 euro voor begeleiding van statushouders. “Hoewel we begrip hebben voor de keuze van de gemeente is dit een verlies voor het aanbod van maatschappelijke activiteiten.”, zegt directeur Welzijnskwartier Piet van Arkel.

Veel activiteiten gaan gelukkig wel door
Volgens Van Arkel treffen de bezuinigingen culturele verenigingen, statushouders èn Katwijkse jongeren. “Gelukkig kunnen we in 2020 door onze gezonde financiële positie, enkele efficiencyslagen en het aanspreken van reserves, nog veel activiteiten blijven uitvoeren. Denk aan het Jongerenwerk op straat, het Vrijwilligers Informatiepunt, Come4Sports, mantelzorgondersteuning, de Maaltijdservice Katwijk, Eetkamer De Krom en alle mooie activiteiten in Het Huis van de Buurt De Zwanenburg en De Voorhof Rijnsburg.

Welzijnskwartier richt zich in al haar diensten en activiteiten op meedoen, voor iedereen, jong en oud, en dan met name voor degene die daarbij een steuntje in de rug nodig hebben. Bij het invullen van de bezuiniging is hier nadrukkelijk rekening mee gehouden.”

Invulling bezuinigingen
In samenspraak met de gemeente Katwijk kiest Welzijnskwartier ervoor om de bezuiniging over een breed front te verdelen. Zo zijn diverse jongerencentra minder vaak open en organiseert Welzijnskwartier geen culturele projecten meer op de middelbare scholen in Katwijk. Ook zijn er minder beweeg- en sportactiviteiten op schoolpleinen en in de vakanties en koppelen we geen taalcoaches meer aan statushouders. Ten slotte stopt Welzijnskwartier haar ondersteuning bij Moods in the Woods, het sfeervolle muziek- en cultuurfestival in het Ridderbos. 

Welzijnskwartier begrijpt dat veel partners het besluit betreuren. Uiteraard kunnen zij voor adviezen over voort- en doorgang van projecten altijd terecht bij hun contactpersoon.

De huidige bezuinigingsronde raakt diverse activiteiten voor jong en oud. De komende maanden wordt duidelijk welke keuzes de gemeente voor 2021 maakt met de Maatschappelijke Agenda. Voor 2021 staat immers nog een bezuiniging op stapel van 490.000,- bij Welzijnskwartier.

Persbericht Welzijnskwartier

Geschreven door:   Ingezonden

Dit bericht is ingezonden. Heb jij ook een bericht voor de site? Mail het dan (liefst met foto of poster) naar info@kattuk.nl

Geen reacties

Laat een reactie achter

X