Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Blogs /Als ik later groot ben word ik… Werkloos?

Blog

Als ik later groot ben word ik… Werkloos?

werkloos

Met de vraag: ‘Wat wil je later worden?’ hield ik me niet bezig. Als klein meisje had ik geen droombaan voor ogen. Ik wilde geen piloot, dierenarts, dokter, juf of zelfs prinses worden. Nu, na zeventien jaar school, de juiste papiertjes en de eerste echte werkervaring op zak, weet ik dondersgoed wat ik wil worden. Maar met de huidige arbeidsmarkt is het vinden van een (droom)baan niet één, twee, drie gedaan.

Vorig jaar heb ik mijn Hbo Bachelor Communicatie behaald. Sindsdien zat ik achter de kassa, schreef ik voor een krant en heb ik diverse opdrachten gedaan. Dit jaar heb ik zelfs tijdelijk een half jaar als communicatiemedewerker bij een gemeente gewerkt.

Ok, werkloos ben ik niet. Althans, niet meer. Ik werk nu tijdelijk bij een zorgverlener en sinds deze week weer tijdelijk bij dezelfde gemeente. Maar ik wil vast werk, of in ieder geval langer dan een aantal weken of maanden. Meer zekerheid. (En misschien het ouderlijk huis eens verlaten?)

Sinds juli ben ik op zoek naar werk, erg opschieten wil het alleen niet. Het vinden van een geschikte communicatiefunctie alleen al is een weektaak, puur en alleen omdat er een gigantisch overschot is aan werkzoekenden (met en zonder ervaring) en er dus gigantische eisen gesteld kúnnen worden.

De afwijzingsbrieven vliegen me dan ook om de oren. Zinnen als…

“Naar aanleiding van de eerste selectie voor de sollicitatieprocedure delen wij u mee dat wij niet verder op uw sollicitatie zullen ingaan, omdat wij van mening zijn dat u over te weinig werkervaring beschikt.”

“Omdat wij 179 reacties hebben ontvangen op onze advertentie, hebben wij alleen de kandidaten uitgenodigd met de meeste ervaring.”

“Zonder afbreuk te doen aan jouw kwaliteiten hebben wij na de briefselectie besloten om door te gaan met andere kandidaten die beter aansluiten bij het functieprofiel qua opleiding en/of ervaring.”

…komen mij inmiddels de neus uit. Hoe kan ik werkervaring opdoen als niemand mij een kans geeft? In oktober 2013 was 16% van de jongeren (15 tot 25 jaar) in Nederland werkloos. Dat zijn er 127.000. Tig leeftijdsgenoten zitten in dezelfde situatie als ik (of erger). 

Volgens de laatste nieuwsberichten is de economie (al dan niet met 0,6%) aan het groeien. Gloort er dan toch hoop aan de horizon (om even lekker dramatisch te doen)?
Ongetwijfeld wel. 
Intussen houd ik de moed erin en schrijf ik de frustratie gewoon van me af! 😉

Communiceren is immers mijn vak! 

Geschreven door: Marit91

Geen reacties

Laat een reactie achter

X