Mixtape.

Nieuw!

kattuk.nl/Nieuws Bestuur Politiek /22 november: Verkiezing Tweede Kamer

Blog

22 november: Verkiezing Tweede Kamer

UPDATES: Alle info en stemwijzers op een rij!

Ben je 18 jaar of ouder en heb je de Nederlandse nationaliteit dan mag je binnenkort stemmen! Op woensdag 22 november 2023 is de verkiezing voor de Tweede Kamer. De stembureaus zijn open van 07.30 tot 21.00 uur. Als je stemt, bepaal je mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. Daarmee heb je invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. Het is dan ook enorm belangrijk dat je jouw stem laat horen!

Hieronder vind je belangrijke informatie over de verkiezingen. Klik op de links hieronder voor meer info over het onderwerp:

Waar stem ik voor bij de Tweede Kamerverkiezing?

Waar kan ik stemmen?

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?

Wat kan ik doen als ik mijn stempas kwijt ben of niet ontvangen heb?

Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?

Meer weten?
Op de websites van Rijksoverheid.nl, de gemeente Katwijk.nl en ProDemos.nl vind je nog meer informatie over de verkiezingen en antwoord op je vragen. Als je klikt op de link kom je gelijk uit bij de juiste pagina.

Stemhulp

Weet je nog niet wat je wilt stemmen? Of wil je zeker weten dat je op de juiste partij stemt? Hieronder vind je diverse stemwijzers en andere hulpmiddelen om je stem te bepalen.

www.stemwijzer.nl
Test je politieke voorkeur aan de hand van 30 stellingen en zie in één oogopslag welke partijen het vaakst jouw standpunten delen. De StemWijzer baseert zich op de verkiezingsprogramma’s van de partijen.

www.kieskompas.nl

www.youngvoice.nl
Welke partij verdient jouw stem bij de Tweede Kamerverkiezing? Beantwoord de stellingen om te ontdekken waar jij voor staat en welke politieke partijen hier het best mee matchen.

www.stemmentracker.nl
Check hoe de partijen gestemd hebben sinds de vorige Tweede Kamerverkiezing. Beantwoord 30 stellingen en krijg meteen te zien welke partijen aansluiten bij jouw mening.

www.StemopeenJongere.nl
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen mag jij stemmen en je hebt niet zomaar een stem. Je hebt een voorkeurstem. Dat betekent dat je mag stemmen op iemand die jou representeert. Dat hoeft niet per se de lijsttrekker te zijn. Jouw stem mag ook gaan naar iemand die lager op de lijst staat. Deze persoon heeft dan meer kans om daadwerkelijk verkozen te worden en dus op een plekje in de Tweede Kamer. Maar hoe zet je je stem slim in? Of met andere woorden, hoe kun jij ervoor zorgen dat meer jongeren een zetel krijgen in de Tweede Kamer deze verkiezingen? Check gelijk onze stemtool die jou hiermee kan helpen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

 

 

Geschreven door: Redactie

Geen reacties

Laat een reactie achter

X